FN Blog / Fociblog / Hová tűnt a hárommilliárd?
Nyomtatás Betűméret
Hová tűnt a hárommilliárd? 2009-04-16 21:12:34
Volt már szó itt erről a reorganizációs buliról, felületesen. Most kicsit részletesebben is...

Lassan tíz éve kísérti klubjainkat ez a valami, amit reorganizációs hitelként emlegetünk. Nemrég, egy bizonyos Advertum Kft feltűnésével úgy tűnt lezárulhat a dolog. Azért vettem elő most ismét ezt a témát, mert különböző fórumbeszélgetések alkalmával azt vettem észre, hogy az emberek nagy része egyáltalán nincs képben ezzel kapcsolatban. Különböző tévhitek tartják magunkat kő keményen, fél (vagy még annyi se) információkból vonnak le téves következtetéseket és kiáltják ki első számú bűnbaknak a klubokat. Sokfelé olvastam olyan megnyilvánulásokat, hogy ezt a pénzt a klubokon kell behajtani, mivel ők vették fel és herdálták el. Ez azért nagyon távol áll a valóságtól. Sőt, semmi valóságalapja nincs.

Azt megmondom őszintén, nem csodálom, hogy sokan már teljesen elvesztették a fonalat ezzel a reorganizációs hitellel kapcsolatban, mivel ez az ügy is, mint megannyi más, csak nyúlik mint a rétestészta. És legalább annyira szerteágazó, mint egy brazil szappanopera, viszont sokkal több a homályos pontja. Páran megkértek egy bizonyos fórumon, én meg megígértem, hogy legalább nagy vonalakban összefoglalom. Na most meg is teszem. Persze minden pontra kiterjedő, minden szegmenst megvilágító összefoglalást ne várjon senki, egyrészt mert azt nem is ígértem, másrészt mert, mint Magyarországon annyi ügynek, ennek is vannak olyan részletei amiket egyszerűen lehetetlenség felderíteni. Hogy az egész legalább nagyjából érthető legyen, ahhoz elég sokat kell visszamenni az időben, mivel ez a hercehurca egyáltalán nem az Orbán kormány alatt és a reorganizációs hitel felvételével kezdődött. Sokkal inkább a rendszerváltás környékén kell keresgélni a gyökereit. A gengszterváltás utáni időkben a fociban is eléggé kesze-kusza volt a szabályozás. Sőt, sok szempontból egyáltalán nem volt, mivel a kommunizmusban nem volt szükség bizonyos dolgok „kapitalista szellemben” való szabályozására. Ilyen dolog volt a focival kapcsolatban a kereskedelmi jogok, többek közt a Tv-közvetítések kérdése. Ezen jogokat az MLSZ birtokolta. Később született meg a Sport Törvény, mely már a klubok kezébe helyezte volna. Indokolt a feltételes mód, mert törvény ugyan már volt, de közben a Tv-közvetítési jogokat eladta az MLSZ. Na most ha azt mondom, hogy Bodnár György, akkor biztos van akiknek már rémlik valami, ha hozzáteszem azt is, hogy Szaknévsor, akkor meg pláne. Az „idősebbek” bizonyára emlékeznek a közvetítések előtt/közben/után feltűnő logóra. Szóval a zavarost kihasználva a Laczkó Mihály vezette MLSZ már jó előre eladta a klubok feje fölött a közvetítési jogokat. A pontos árról senki nem akart beszélni, ami azért így is elég sokat mondó volt. Ha szépen akarunk fogalmazni, akkor azt mondjuk, hogy nagyon baráti áron, ha meg a köznyelvben merülünk el, akkor azt, hogy szaré-húgyé. És, hogy még szebb legyen a történet, ráadásul nem is egy bizonyos időszakra vonatkozott az adásvétel, tehát nem öt, tíz vagy tizenöt évre kerültek át a jogok, hanem véglegesen. Elég agyament üzlet az MLSZ részéről, ugyanakkor persze zseniális buli a vevőnek. Hogy aztán némi kenőpénz hatására ment-e el Laczkó úrék esze vagy csak egyszerűen tojtak az egészre, az kérdéses. Én az elsőre tippelek...

Nos teltek az évek és szép lassan átalakultak a futballklubok is. Egyre több helyre érkeztek befektetők, sőt tulajdonosok is, akik már a saját pénzükkel „játszottak” és természetesen nem különösebben örültek annak, hogy az egyik legjobb bevételi forrás, a Tv-közvetítési jogok külső kézben vannak, annak ellenére, hogy igazából őket illetnék meg. Csak hát a szerződés meg élt, sokat nem tudtak tenni ellene. Próbálkoztak jogi úton megtámadni, de sikertelenül. Nem maradt más választás, mint megpróbálni visszavásárolni. Ezt próbálta a '90-es évek végén a klubokat tömörítő liga. A hajlandóság Bodnár részéről is fennállt az üzletre, viszont a ligának nem volt elég pénze hozzá. (akkoriban a kluboknál még közel sem ilyen tehetős tulajok voltak, sőt sok klubnál még egyáltalán nem volt konkrét tulajdonos, csak elnökségek) Na és ekkor érkeztünk el ahhoz a bizonyos reorganizációs hitelhez (3.1 milliárd Ft), amit Állami kezességvállalás mellett kapott meg a liga. Ennek a pénznek egy részéből (kb 2 milliárd Ft) és saját erőből vásárolta vissza a liga a közvetítési jogokat Bognártól. A maradék pénz egy részéből az akkori Nb1-es klubok kaptak hitelt. Mindenki vehetett fel belőle (nem mindenki élt vele), de ezt a pénzt vissza kellett fizetniük. Összességében kb. 600 millió Ft volt az az összeg, ami a klubokhoz került. Tudtommal mára már minden klub visszafizette a felvett pénzt. Tehát az egy nagyon erős ferdítés, hogy ezt a 31. milliárdot a klubok kapták meg és felélték. A pénz nagy része soha nem is került hozzájuk, amit meg kölcsönként megkaptak belőle, azt visszafizették. És volt egy harmadik része is a pénznek, nagyjából 5-600 millió Ft, amiről semmit nem lehet tudni. Illetve azt lehet tudni róla, hogy eltűnt. Újságírók többször is megpróbáltak utána járni, hogy hová tűnt, de sikertelenül. Olyannyira, hogy az sem tisztázott, valójában kinél is tűnt el. Utólag már mindenki másként emlékezett. Az történt ugyanis, hogy a hitel felvételekor még Szieben volt a liga elnöke, állítása szerint a távozásakor még a kasszában volt a lóvé. Utóda, bizonyos Kisteleki István (akkor épp' ligaelnökként tűnt fel) viszont utólag már nem emlékezett rá, hogy a kasszába lett volna ez az összeg amikor átvette. Attól lett igazán magyaros a történet, hogy itt le is zárult, ugyanis azóta sem keresi senki. Mintha a világ legtermészetesebb dolga lenne, hogy az csak úgy eltűnt valakinél. Természetesen én sem tudom, hogy ki tüntette el azt a pénzt, de azért felettébb furcsállom, hogy ha Kisteleki érkezésekor már nem volt meg, akkor miért nem jelezte ezt senkinek? Gondolom az elnökváltáskor szokás szerint megtörtént az átadás-átvétel, ahol az új elnökség ellenőrizte többek közt a liga anyagi javait is. Senkinek nem tűnt fel, hogy kéne még ott lennie 600 milliónak pluszba?

Szóval nagyjából így nézett ki a történet. A folytatás erősen kérdéses. Feltűnt ugye ez az Advertum Kft. akik most Állami hitelt kapnának, aminek egy részéből visszafizetnék ezt a bizonyos 3.1 milliárdot, másik részéből (2.1 milliárd) meg egy országos rádióhálózatot építenének. Nos ez eddig szép és jó, akár fel is lélegezhetnénk, hogy végre valahára lezárulhat ez a hercehurca. Van viszont néhány erősen zavaró körülmény, megint. (eleve az is nagyon kérdéses, hogy lesz-e valami a dologból) Mondjuk az, hogy az Advertum Kft által felvett hitelre Nb1 Tv-közvetítési jogai a fedezet. Nem akarom falra festeni az ördögöt, de mi van, ha ez a bizonyos Kft gondol egyet és nem fizeti vissza ezt a bizonyos új hitelt? Jön a hitelező és viszi a fedezetet, tehát a kereskedelmi jogokat és kezdődik minden előröl? Csak ezúttal már nem 3.1 milliárd, hanem 5.2 milliárd lesz az adósság? Nem túl jó jel az sem, hogy ennek a bizonyos Advertum-nak már eddig is voltak meglehetősen ködös ügyei, a tőrvénnyel is meggyűlt már a bajuk. Persze fel lehet tenni a kérdést, miért megy bele a liga egy ilyen zavaros dologba? Nos ez ismét csak egy furcsa adalék, az Advertum Kft-vel való tárgyalásokon Sziky Gyula, a Nyíregyháza tulajdonosa és a liga alelnöke képviselte a „focit”. Nem mellesleg ez a Sziky Gyula az a Sziky Gyula, aki jó egy évvel ezelőtt még az Advertum Kft társtulajdonosa volt...

Kapcsolódó írás az Advertumról, érdemes elolvasni, sőt kötelező! :)

Így kell rádióhálózatot építeni Állami pénzből
Cimkék: nb1, magyar foci
27 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Hozzászólások

3. zsolt 2009-04-19 22:54:13
te csontos józsef! te hol éltél idáig? holdon? vagy miamiban? ha valaki egyszer megírja a csalás nagykönyvét a foci (sport) fejezet lesz benne. a 60-as évektől napjainkig.... jó reggelt! napkelte van? muhaha!
2. csontos jozsef 2009-04-18 13:46:18
Ez több mint gyalázat föleg reggel
hallgatva a NAP keltét. Mi megy eb-be az országba??? Mindenki csal??Mi megy végbe még a focinál is.
1. Nagy Kálmán 2009-04-17 08:00:39
Laczkó tevékenységéröl én is tudnék mesélni 1-2 dolgot...a kábeles elnök tevékenykedés volt labdarugásunk sötét kora...

Szóljon hozzá!