FN Blog / Fociblog / A Győr könyökölte ki a halasztást?
Nyomtatás Betűméret
A Győr könyökölte ki a halasztást? 2009-03-01 22:13:35
Állítólag így történt, szerintem viszont nem túl valószínű.

 

Érdekes hétvégén van túl a magyar foci. A bajnoki fordulót elhalasztották, a pályák játékra alkalmatlansága okán, viszont minden élcsapat pályára lépett -voltak akik egymás ellen- edzőmeccsen, mert a pályák mindenhol játékra alkalmasak voltak. Nos, nyilván nem ez az egyetlen ellentmondása a magyar futballnak...

Az történt, hogy a múlt héten egy hirtelen jött ötlettől vezérelve eldöntötték az MLSZ-ben, hogy ezen a hétvégén bizony minden pálya alkalmatlan lesz a játékra. Tették ezt annak ellenére, hogy az időjósok határozottan enyhülésre voksoltak, a klubok meg határozottan tiltakoztak, mondván, hogy a pályájuk egyértelműen alkalmas lenne a játékra. Ez azonban a szövetség fura urait nem igazán hatotta meg, ha kérik, ha követelik azok a fránya klubok, hogy játszhassanak, akkor sem lehet.

Azért is furcsa a dolog, mert nem emlékszem olyan esetre, hogy egy fordulót így halasztottak volna el. Mármint úgy, hogy már egy héttel a kérdéses időpont előtt eldöntötték, hogy márpedig jövő hétvégén nem lehet majd játszani. Olyan persze előfordult már, hogy a meccsnap előtt hirtelen hatalmas mennyiségű hó zúdult le és így jobbnak látták a halasztást, de olyan, hogy már egy héttel előbb az időjárásra hivatkozva, miközben pont enyhül...

Aztán, először különböző fórumokon, később néhány médiumban is felreppent a hír miszerint a Győr érdekében történt a halasztás. Állítólag több győri játékosnak nincs még rendben a játékengedélye és ez miatt az ETO vezetői kikönyökölték az MLSZ-nél, hogy halasszák el a következő fordulót és így majd csak akkor kelljen pályára lépniük ha már megérkeztek a friss szerzeményeik papírjai. Ezt a győri vezetés persze cáfolta. Nyilván erre meg azt mondják a kétkedők, hogy ha tényleg nincsenek meg azok a papírok, akkor is cáfolnák.

Megmondom őszintén én nem igazán hiszem, hogy valóban ez a „győri szál” lenne a dolog hátterében. Ha jól emlékszem az van a versenykiírásban, hogy az elhalasztott mérkőzéseket az eredetileg kiírt időpontban fennálló feltételek mellett kell lebonyolítani. Na most ez nyilván nem azt jelenti, hogy ha az eredeti időpontban szakadt az eső, akkor olyan napot kell keresni a lejátszásra mikor szintén esik vagy ha orkán erejű szél fújt, akkor azt a meccset később is csak hasonló viharban szabad megrendezni. Sokkal inkább azt jelenti, hogy egy elhalasztott mérkőzés esetén csak azokat a játékosokat lehet játékra nevezni akik az eredetileg kiírt időpontban is az érintett klubok rendelkezésére álltak. Ezek alapján tehát nem igazán van értelme ennek a győri elméletnek. Mert ha valóban nem lenne rendben néhány új játékos papírja, akkor sem sokra mennének a halasztással, ha az új időpontra szintén nem nevezhetik azokat a játékosokat. Az meg nyilván mindegy a Győrnek, hogy ezeket a játékosokat, akiknek állítólag nincs rendben az engedélye, ezen a hétvégén vagy mondjuk három hét múlva nem léptetheti pályára...


Cimkék: győr, nb1, magyar foci
20 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Hozzászólások

6. Rusvai Sándor 2009-03-05 21:39:50
Nekem meg az a véleményem,hogy a bajnoki mérközéseket kell elönybe részesiteni ,hogy minél elöbb lejátszásra kerüljenek (még a LigaKupa kárára is)mert visszaélésekre ad okot(már igy is)
5. Noti 2009-03-03 22:41:23
No, hát akkor köszönöm a kiegészítést, meg persze a ezt a sztorit is. :) Érdekes történet.
4. leohorn 2009-03-03 11:25:27
A téma kapcsán talán ideillik egy történet. Jó egy éve, 2007 őszén, egy alacsonyabb osztályú meccsen csapott össze két szomszédos, egymástól öt kilométerre fekvő falu csapata. Ahogy az már lenni szokott, évtizedes „sportbarátság” fűzi össze őket. Meg is lett az eredménye, tömegverekedés (ez esetben 10-12 embert jelent) miatt félbeszakadt a derbi a második félidő közepén. Állítólag jó kis buli volt, én „sajnos” nem láttam. A megyei szövetség újrajátszást rendelt el, az őszi idény befejezését követő vasárnapra. A két csapat azonban megegyezett, hogy tavaszra halasztják az ismétlést, az idény kezdetét megelőző hétvégére. A szövetség erre bólintott. Közben télen a hazaiaktól nyolc spíler távozott, helyükre újak jöttek. Elérkezett a meccs napja, gyülekeztek a csapatok. A vendégek azonban ismerték a versenyszabályokat, hozták is magukkal az írást, közölték, hogy az télen igazoltak nem játszhatnak. Én ellenőrként voltam ott –a korábbi pofonokra tekintettel küldtek -, megerősítettem, hogy ez így igaz. Lett nagy futkosás, lázas telefonálgatás, összeszedték a faluban az ifistákat. Rendben is lett volna a létszám, csakhogy nagy részüknek meg nem volt érvényes sportorvosi engedélyük. A sportorvosinak ugyanis nem az eredeti időpontban kell jónak lennie, mint a játékengedélynek, hanem a meccs tényleges napján. Végül csak lettek tízen, akik játszhattak, de szerettek volna később kiegészülni, mert telefonon többen jelezték, hogy már elindultak a megye távolabbi részeiről. Ahhoz ugyanis, hogy meccs közben beszálljanak, akár kezdőcsapatot kiegészítve, akár csereként nem kell jelen lenni a meccs kezdetén, de ott kell lenniük az igazolásaiknak és a sportorvosi engedélynek. Ilyenből csak egy akadt, ő be is állt vagy húsz perc után.
Mondanom sem kell, hogy a hangulat újra biztosítva volt, vibrált a feszültség a pályán. Csak a rutinos, NB-s kerettag játékvezetőnek volt köszönhető, hogy normális mederben zajlott le a futam, végül egész jó kis meccs kerekedett belőle, vendéggyőzelemmel. Amit ki is érdemeltek, ha nem is a játéktudásukkal, de a szabályismeretükkel. Más kérdés, hogy az évtizedes sportbarátság várhatóan újabb fejezetekkel folytatódik.
3. leohorn 2009-03-03 07:10:01
Csak a teljes forduló halasztására. Ha egy meccset halasztanak, vagy többet, de kétoldalú megállapodásokkal, akkor valóban úgy van, ahogy irtad - csak azok léphetnek pályára, akik az eredeti időpontban rendelkeztek játékjogosultsággal.
A Versenyszabályzat egyébként letölthető az MLSZ honlapjáról: www.mlsz.hu - Szövetség - Szabályzatok.
2. Noti 2009-03-02 19:19:02
Na, ez akkor nekem is új.
Én nem erre emlékeztem, de ezek szerint már ez a módi.
Esetleg azt is meg tudod mondani, hogy azokra az esetekre is vonatkozik ez a szabály ha csak egy meccs van elhalasztva vagy ez speciálisan csak a teljes forduló halasztásakor lép érvénybe?
1. leohorn 2009-03-02 10:52:27
De bizony pályára léphetnek később az új fiúk. Az MLSZ Versenyszabályzata 55. § (4) bekezdése szerint:
Ha a szövetség valamely bajnoki forduló (verseny) összes mérkőzését későbbi időpontra helyezi át, azok úgy tekintendők, mintha eredetileg is a későbbi időpontra lettek volna kisorsolva.

Szóljon hozzá!