FN Blog / Fociblog / Az angol botrány
Nyomtatás Betűméret
Az angol botrány 2009-02-10 21:14:49
„Ezek leszarják a szurkolókat, maga semmit sem tud, ha a felét tudná annak, ami folyik, teljesen kibukna, higgyen nekem!”

Botrányszag terjeng az angol fociban. A News of The World című angol lap rejtett kamerás felvételt készített, melyen Steve Bennett, a liga egyik legismertebb játékvezetője finoman szólva is meglepő dolgokat állít. Nevezetesen azt, hogy játékoskörökben bevett szokás a sárga vagy piros lapok kiprovokálása. No persze nem puszta hóbortról van szó vagy arról, hogy egyesekben él valami perverz vágy a lapot érő szabálytalanságok elkövetésére, sokkal kézenfekvőbb oka van ennek. Így jutnak ugyanis extra pihenőhöz. Benett állítása szerint főként Karácsony környékén, illetve a nyaralási időszakban fokozódik a hajlam. Azt is megjegyezte, hogy főként a külföldi játékosokkal van gond, akik számára nem megszokott, hogy például Karácsony másnapján játszanak ahelyett, hogy a családjukkal lennének. Az 5. sárga lap begyűjtése után automatikusan jár az egy meccses eltiltás, de egy piros lappal, akár 2-3 meccset is meg lehet úszni.

Benett szerint előfordult olyan is, hogy egy játékos egyenesen a bírói öltözőben kereste fel és ott közölte vele, szüksége van egy sárga lapra a meccsen. Több konkrét név is elhangzott a beszélgetés folyamán, de azokat a News of The World -bár volt profi játékvezetők és újságírók is követelik- egyelőre nem hozta nyilvánosságra.

A profi futballban egyébként állítólag bevett szokás az 5. sárga szándékos megszerzése annak érdekében, hogy a sztárjátékos inkább a gyengébb ellenfél ellen maradjon ki. Olyan esetekben alkalmazzák ha a csapat valamelyik sztárjának már van a négy sárga lapja és az aktuális meccs után egy papíron könnyebb ellenfél következik. Ilyenkor begyűjti az ötödiket és pihen a „gyenge” meccsen, nehogy azon gyűjtse be azt a bizonyos sárgát ami egy kemény meccsről való távolmaradását okozta volna. Az egyik ilyen nagy port felvert eset David Beckham nevéhez fűződik, aki 2004-ben utólag elismerte, hogy szándékosan provokált ki magának egy sárga lapot. Az UEFA meg annak rendje szerint megbüntette érte.

Alant a bizonyos rejtett kamerás felvétel:
Cimkék: botrány, angol, világfoci
25 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Szóljon hozzá!