FN Blog / Fociblog / Hétökör
Nyomtatás Betűméret
Hétökör 2008-12-03 22:18:27
Pecsét, aláírás, irány a kassza, mer' a lóvé az csak jár a kemény munka után, aztán jöhet a nehéz nap éjszakája. Bár a sötétség már előtte is megvolt...

Nem régi hír, a varázslatos ligakupa legutóbbi fordulójából. A diósgyőri sztrájkügy. Aki esetleg nem ismerné a sztorit, annak dióhéjban: a Diósgyőr labdarúgói nem akartak kiállni a soron következő ligakupa meccsre, mivel -állításuk szerint- már jó ideje nem kaptak fizetést. Meg persze prémiumot sem. Úgy döntöttek, hogy napjaink divatját követve, esetleg sztrájkba kezdenek. Lett is nagy sürgés-forgás a meccs előtt, hisz' az ellenfél már javában melegített, míg a hazai csapat vezetősége épp' az ifiket próbálta összevadászni, hogy azért valakikkel mégiscsak sikerüljön lejátszatni a meccset. Aztán néhány perccel a mérkőzés kezdete előtt, hála a szakvezető és az elöljárók könyörgésének, a felnőttcsapat mégiscsak beadta a derekát és „munkaruhába” öltözködött. A pénzt meg tovább várják...

Két dolog jut eszembe a történetről. Az egyik, hogy mikor lesz már Miskolcnak olyan futballklubja, amilyent az a város és azok a szurkolók megérdemelnének? Nem vagyok Diósgyőr szurkoló, de azért valahol mégis a szívem csücske az a csapat. Aki járt már a miskolci stadionban, akár hazai, akár vendég drukkerként, az egyetért velem abban, hogy felejthetetlen élménnyel gazdagodott. Azon ritka stadionok egyike a diósgyőri, ahol -pláne ha kicsit jobban megy a csapatnak- még van szurkoló. Olyan szurkolók, akiket lehet tisztelni, sőt szeretni is. Még az esetleges negatívumokkal együtt is.

Nos a másik, ami így hirtelen eszembe jut a sztoriról, az természetesen az éves rendszerességgel lezajló licence bohózat. Ugye minden tavasszal, illetve nyár elején, összeül az MLSZ licence adó testülete vagy, ahogy a haver mondja, az MLSZ balfék kommandója. Igaz, ő hímnemű egyedek nemi szervének egy hétköznapi nevét teszi a „bal” szócska mögé, de én már csak ilyen kulturáltban nyomom most. Na, hogy melyik lehet ez a szócska... A helyes megfejtők között egy darab, dedikált Kisteleki István posztert sorsolunk ki. A megfejtéseket az MLSZ email címére tessék el juttatni, a következő formában: Kisteleki (szóköz) a megfejtés szövege.

Visszatérve a licence bohózatra, szóval ezek összeülnek, testületileg és szupertitkosan, hogy nagy büdös szemöldökráncolások és asztalra csapások közepette kőkeményen megvizsgálják, mindenki megfelel-e a követelményeknek. Például, hogy minden kérelmező klub rendelkezi-e a következő évi bajnokság végigjátszásához kellő anyagi háttérrel. Aztán elégedetten hátradőlnek, hogy most akkor baromi nagyon megvizsgáltak mindent és mindenkinél rendben van minden, a klubok mehetnek az nb1-be, ők meg a kasszához, felmarkolni a zsozsót, ami nyilván jár, megdolgoztak érte. Keményen. Utána persze a szurkoló meg azt látja évről-évre, hogy van olyan klub ami már a tavaszt sem éli meg, mert már ősszel csődbe megy, máshol sztrájkolgatnak, már ősszel, mert nincs pénz a fizetésekre, megint máshol azt sem tudják megmondani, hogy tulajdonképpen ki is a tulajdonos. És ilyenkor felvetődik az emberben, hogy vajon mit is vizsgálnak ezek ott? Mi alapján döntenek? Például a Diósgyőr esetében. Mindent rendben találtak, megvan a pénz a 2008-2009-es évadra, aztán kiderül, hogy a szezon felénél már hónapok óta nem tudnak fizetést adni a játékosoknak. Vagy például Székesfehérváron. Mindenféle pereskedés megy, az sem tisztázott, hogy ki is a tulaj. Akkor kinek a papírjait nézték? Ki adta be a kérelmet és mi alapján fogadták el azt a kérelmet, ha az sem biztos, hogy neki volt joga beadni? Tökéletes káosz az egész. Egyetlen dologra jó, sakkban tartani a klubokat. Ha nem úgy táncoltok, ahogy mi fütyülünk, akkor majd megnézhetitek magatokat. Ha nem mondtok le a közvetítési jogokról, akkor majd mehettek a Fradi után az nb2-be.

Szóval megmondom őszintén, én valahogy nem tudom elképzelni, hogy ott valóban komoly munka folyna. Mer' azt, hogy netán 4-5 évente becsúszik egy olyan, hogy licencet kap egy olyan klub is, ahol nincsenek meg a feltételek, azt még betudná az ember a nagylelkűségnek. Mondjuk annak, hogy megítélésük szerint épphogy elég lesz a lé a bajnokságra és nem akartak szőrös szívűek lenni. Na de az, hogy minden évben és nem a bajnokság végén, hanem már a közepén nincs pénz a kluboknál, fizetésre sem...

Komoly munkát nem végeznek, komolytalant meg minek? Inkább hagynák a fenébe az egészet, legalább nem röhögtetnék ki magukat évről-évre.

Meglódul az ember fantáziája ilyenkor, hogy hogyan is mehet egy ilyen licence buli. Ülnek bent azok heten, mint a gonoszok, nyomják a sajtos pogit meg az ásványvizet (rosszabb esetben talán némi borocskával vegyítve?). Megy diskura, felvetődik az előző napi film vagy a Mónika show, esetleg kollektív rejtvényfejtés, ki tudja? Szupertitkosa egy-egy ilyen összeröffenés, a fantáziánkra van bízva. Szóval ülnek ott bent a „bázison”, aztán nyílik az ajtó, belép Kisteleki. A nyolcadik utas (kinek mi jut eszébe ide). Mindenki feláll, halk moraj, aztán spontán vastaps alakul ki, ahogy kezeik összeütésével Pista lépteinek ütemét másolják. Közben teli tüdőből rázendítenek az örökbecsű 100 folk celsius dal mintájára:

„Pityu manó mesélj nekünk,
Pityu manó maradj velük!
Focink nagy barátja,
futballunk királya,
Pityu manó, mi úgy szeretünk!”

Ekkor Pisti behuppan a fotelbe, tol két sajtost, amolyan tápanyag-utánpótlás gyanánt, aztán előadja az instrukciókat. Mindenki kapjon licencet, aki lemondott a közvetítési jogokról, meg úgy általában nem szívózott az MLSZ-szel. Aki igen, az nem. (tetszik érteni)

Pecsét, aláírás, irány a kassza, mer' a lóvé az csak jár a kemény munka után, aztán jöhet a nehéz nap éjszakája. Bár a sötétség már előtte is megvolt...


Cimkék: hülyeség, licence, magyar foci
22 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Hozzászólások

4. Noti 2008-12-09 16:41:36
Üdv!

Rég "láttalak" Kerék, látom azért résen vagy. :)
NNS, sejtem honnan. :)
Balogh Jánoshoz még nem volt szerencsém, neki külön üdv!

Ja és köszi!
3. kerék 2008-12-06 20:35:19
üdv. mindenkinek!
szuper esszé'!
::::ha a nyolcadik utas.Halál! akkor a "bolygó neve is halál!"
ezért nincs itt foci pityumanó!!!!!
szégyen gyalázat.........
gratula NOTI JÓ írás!!! üdv. kerék.
2. balogh jános 2008-12-05 09:15:13
eltaláltátok szar va közt a tőgyit
igaz az irás minden szava!
1. NNS 2008-12-04 21:19:50
Remek írás! :)

Szóljon hozzá!