FN Blog / Fociblog / Bizonyítványosztás /alsóház/
Nyomtatás Betűméret
Bizonyítványosztás /alsóház/ 2008-11-18 20:58:19
Ma a tabella második felében nézünk körül...

 

Folytatjuk a tegnap megkezdett „félévértékelőt”. A mai nap az alsóház kerül nagyító alá.

Elöljáróban annyit, hogy biztos lesz olyan akinek furcsának tűnik majd 1-1 osztályzat, hiszen nagyon csalóka egy adott csapat helyezése alapján ítélkezni. Valóban elég kiegyenlített a mezőny, hogy mást ne említsek, a 14. Paks mindössze három ponttal, tehát gyakorlatilag egyetlen győzelemmel, van lemaradva a 7. helyen álló Kaposvártól. De a 4. helyezett Haladással szemben is csak 6 pont a hátránya. Magyarul két meccsen, illetve győzelmen múlik, hogy a Paksról nem dobogó közeli csapatként, hanem kiesés elöl menekülőként beszélünk. Szóval nagy a torlódás, ez igaz, viszont az én véleményem szerint (és ebben a többiek is egyetértettek) olyan csapatok, mint a Honvéd, MTK vagy a Győr még ilyen körülmények között sem engedhetik meg maguknak, hogy ennyire hátul teleljenek. Ezen klubok értékelése nem konkrétan a helyezésnek szól, tőlük mindenképp sokkal jobb, magabiztosabb teljesítményt várnánk el. Mondhatni kötelességük sokkal előkelőbb helyre verekedniük magukat.


Fehérvár:

Székesfehérváron továbbra sincs nyugalom. Kár érte. Bő húsz éve még az UEFA kupa döntőjében csodálhattuk a Vidit, ma a REAC-Siófok duónak köszönheti, hogy nincs kiesés veszélyben. Rengeteg az adósság, a tulajdonosi viszony tisztázatlan, olyannyira, hogy az önjelölt tulajok rendre hajba is kapnak egymással. Valójában kisebbfajta csodaként is értékelhetjük, hogy a kilencedik helyen telelnek. 21 ponttal, 50%-os teljesítménnyel, egy hármast kiérdemelve. Én azért szeretném, ha egyszer még úgy beszélhetnénk a „Vidiről”, mint annak idején, a '80-as években...


MTK:

Velük kapcsolatban sokat vacilláltunk az egyes és a kettes közt. Jobbat semmiképpen sem érdemelnek. A bajnokcsapat egyszerűen nem engedheti meg magának, hogy így szerepeljen a következő szezonban. Az őszi 10. hely már önmagában is hajmeresztő, hát még ha hozzátesszük azt is, hogy a lejátszott tizenöt meccsből mindössze ötször sikerült győzniük. Hazai pályán például csak a harmatgyenge Siófokot (2-1) és a szintén nem túl veretes Paksot (3-2) sikerült legyőzniük. Pedig a nyár végén a Fener elleni Bl selejtező törökországi meccsén még kifejezetten bizalomgerjesztő eredményt értek el, aztán viszont mintha elvágták volna őket. A visszavágón már botrányos verést kaptak és azóta a bajnokságban sem találják a helyüket. Illetve megtalálták, a tizedik pozícióban. Egyetlen mentségük, hogy elképesztő méretű sérüléshullám sújtja őket. Viszont ez sem lehet magyarázat mindenre. Egy bajnoki címvédőnek, egy MTK-nak ennél még tartalékosan is többet kell nyújtania. Figyelembe véve a rengeteg sérülést elkerülték az egyest, de ez így is csak egy kegyelem kettesre elég.


Honvéd:

Rejtély. Szóval Kispesten elvileg minden megvan ami egy jó csapathoz kell. Van tulajdonos, van pénz, van stadion ami épül-szépül. Nincs viszont csapat. Mármint olyan ami méltó lenne a Kispest hagyományaihoz. Mer' azért nehéz lenne Honvéd hagyományként gondolni a 11. helyen való szerénykedésre. Igazából nem értem, mi hiányzik még Kispestről, de sehogy sem akar összejönni a kiugrás. Pedig jól indult ez a nyár. Az intertoto kupában kifejezetten bizalomgerjesztő volt a Honvéd vitézkedése. A cseh Teplice kiverése után, bár kiestek a Sturm ellen, de szégyent ott sem vallottak. Dörzsölhette is a kezét minden Honvéd drukker, hogy na akkor most! Hát most sem. Olyannyira nem, hogy ha a Siófok és a REAC nem ilyen kritikán aluli teljesítménnyel rukkolt volna elő, akkor most a kiesés szelétől meglegyintett csapatként beszélhetnénk a Kispestről. Ez így maximum kettes.


DVTK:

Magyarország Nápolya, ahogy emlegetni szoktuk. Diósgyőrben lehet válság, jöhet kudarc, csapnivaló teljesítmény, egyvalami nem változik, a szurkolók fanatizmusa. Űzik hajtják csapatukat és ennek meg is van az eredménye. Hazai pályán ugyanis mindössze kétszer szenvedett vereséget a DVTK, az idegenbeli mérlegük viszont kifejezetten pocsék. Annak ellenére, hogy eddig egyedül ők tudták Debrecenből elhozni a három pontot. De nincs is több idegenbeli győzelmük... Mivel a Diósgyőr nem tartozik a „jómódú” klubok közé, így ezzel a teljesítménnyel is kiérdemelnek egy hármast.


Győr:

Többet vártunk. Sokkal többet. Tavaly úgy tűnt, sínen van a „győri gyors”. Új stadion, betonbiztos anyagi háttér, megbízható tulajdonos, rendezett körülmények. Szerintem nem voltam egyedül azzal az elképzelésemmel, hogy a Győr idén már egyértelműen meghatározó csapata lesz az élvonalnak. Olyannyira meghatározó, hogy a dobogós helyek valamelyikéért küzd majd. Nos ehhez képest az őszi 13. hely igazából gyalázat. Így gondolhatja ezt Tarsoly Csaba a Győr vezetője is, hisz' már jelezte, komoly következményei lesznek a dolognak. Keretátalakítás és büntetések jönnek. Teljes joggal. Mert ez így eddig maximum kettesre jó.


Paks:

Előrébbre vártuk őket. A Paksnak egy masszív középcsapatnak kell lennie, így az őszi 14. hely kicsit csalódás. Na persze azért nincs katasztrófa, hiszen a kiesőzónától 10 pont választja el és egy jó tavaszi kezdéssel pillanatok alatt a középmezőnyben találhatják magukat. Ettől függetlenül masszívabb csapatnak tűnt ez a Paks. Ez is csak kettes.


Siófok:

Azt hiszem a Siófok és a REAC nem csak most, hanem a tavaszi szezon végén is az utolsó két helyen fog osztozni. Őszintén szólva fogalmam sincs, hogy mit keresnek ők az Nb1-ben... Élükön a magyar futball fröccslovagjával, Détári Lajossal, aki iskolapéldája annak, hogy a jó focista nem biztos, hogy jó edző is lesz. Mindenesetre szerény számításom szerint Döme egy rekordot már magáénak tudhat, nem emlékszem rá, hogy lett volna példa a magyar fociban arra, hogy egy edzőt ilyen rövid pályafutás alatt ennyi klubtól kirúgtak volna. És őszintén szólva igen meglepne ha Siófokon kitöltené a szerződését. Egyértelmű egyes.


REAC:

A másik jómadár. Nyilvánvaló kieső (jelölt?). A Pakssal kapcsolatban írtam, hogy kicsit csalóka a helyezés, hiába 14. mert valójában csak három pontnyira, azaz egy győzelemre áll a 7. helytől, sőt a 4.-től is csak hatra. Hát arról, hogy a két utolsó csapat mennyire le van szakadva a többitől mindennél többet elmond, hogy a 15. Siófok és a 16. REAC együtt, összesen nem tudott annyi pontot összekaparni, mint a 14. Paksiak. Azt hiszem ez is jelzi, hogy ez a két csapat messze elmarad az Nb1-es szinttől. Tudom, most a szurkolóik megköveznének -és igazuk van, nekik az a dolguk, hogy kiálljanak kedvenceik mellett-, de azt hiszem megvan a két kieső. Nem látok reális esélyt arra, hogy ez a két csapat feljebb kapaszkodjon a tavasz folyamán. Természetesen egyes.


Cimkék: magyar foci, nb1
9 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Szóljon hozzá!