FN Blog / Fociblog / Bizonyítványosztás
Nyomtatás Betűméret
Bizonyítványosztás 2008-11-16 22:52:21
Őszi szezon konyec. Tizenhat élcsapatunk áll sorban a félévi bizonyítványért, mi meg kiosztjuk.

Véget ért a bajnokság első felvonása, az őszi szezon. Hosszú téli álomra hajtják fejüket a csapatok, rápihennek a fergeteges tavaszra. Ki elégedetten tér nyugovóra, mások kevésbé elégedetten, esetleg keserű szájízzel. Mi meg átbeszéltük, hogy mi is a véleményünk a 16 élcsapat őszi produkciójáról. Aztán bizonyítványosztás lett a vége. Nyilván valamilyen szinten szubjektív vélemény ez, biztos mások másként látták, tehát lehet vitatkozni rajta. Akár a kommentek közt is lehetőség van rá...


Elöljáróban annyit, hogy természetesen a magyar szinthez mértük az osztályzatokat, valamint erősen figyelembe vettük 1-1 csapat megítélésénél, hogy önmagához képest (vagy az előzetes várakozásokhoz képest) milyen teljesítménnyel rukkolt elő. A Kecskemétnél és a Haladásnál például illik figyelembe venni, hogy újoncként, más közegből érkezve (és eddig más közegben edződve) nyújtották ezt a teljesítményt, ami nyilván azért emeli az értékét.


DVSC:

Őszi bajnokként térnek pihenőre, megérdemelten, úgyhogy nem nagyon van mit hozzátenni a teljesítményükhöz. Évek óta aránylag kiegyensúlyozott teljesítményt nyújt a gárda, gyakorlatilag uralják a mezőnyt. Bár tavaly lecsúsztak a bajnoki címről, előtte azért háromszor begyűjtötték, idén ismét számolni kell velük. Őszi bajnokként nyilván ötöst érdemelnének, viszont, hogy legyen ebből jeles ha kikapnak az újonc Kecskemét otthonában (3-0) vagy éppen odahaza betliznek a DVTK (1-2) ellen? A jeleshez az ilyen meccseket hozni kell(ene). De mivel mégiscsak az első helyen telel a csapat, így akkor ez egy négyesre hajló ötös.


Újpest:

A magyar futball állatorvosi lova, ahogy mondani szokták. Az elmúlt években minden nyáron rendre bajnokcsapatot harangoztak be Újpesten, igazolásokra elköltött százmilliókról hallottunk, volt holland modell, belga vonal (vagy fordítva, már nem tudom), de valahogy a kiugrás nem akart összejönni. Nos, most úgy látszik, nem csak papíron bajnokesélyes az Újpest. Az őszi második helyük azt jelzi, hogy idén valóban odaérhetnek a végén. Hazai pályán veretlenek, egyedül a Győr tudott pontot rabolni Újpestről (1-1) és idegenben sem kell szégyenkezniük, egyedül a Vasas otthonában szenvedtek vereséget (4-2). Igaz ugyan,. Hogy az idegenbeli meccseiken számos döntetlen becsúszott, sőt igazából azok dominálnak. Ez így alapesetben inkább csak négyes lenne, viszont mivel úgy tűnik, a lilák végre kiléptek saját árnyékukból, így ez most egy bíztató célzattal adott ötös.


Vasas:

Érdekes dolog, hogy úgy tűnik, Angyalföldön akkor táltosodik meg a csapat, amikor mindenféle válságról hallani körülöttük. A hírek arról szólnak, hogy nehéz helyzetbe kerül(het) a Vasas, távozik a tulaj, bár most lehet, hogy van érdeklődő, de lehet, hogy mégsem. Viszont van egy Mészöly Gézájuk, aki ha valahova beteszi a lábát, ott bizony focit csinál. Lehet szeretni vagy éppen utálni ezt a Gézut, de az biztos, valamit tud ez a srác. És válság ide, válság oda, a Vasas bizony ott telel a dobogó harmadik fokán. A Vasas, ami nem szeret döntetlent játszani. Egyetlen egyszer tették csak meg ezt, otthon a Nyíregyháza ellen (1-1). Egyébként 9 győzelem és 5 vereség áll a nevük mellett.

Na most a Vasas már nem kaphat ötöst. Nem azért mert nem szeretjük, hanem az öt vereség miatt. Ráadásul akadt itt azért 1-2 igen kínos vereség is. A Lokitól kikapni idegenben nem égő (4-1), a Kecskemét (2-0) vagy a Haladás (1-0) vendégeként sem olyan arcpirító a vereség, Kaposváron (4-0) sem szégyen ugyan kikapni, de egy sima négyessel hazajönni már igen. És hazai pályán szintén négy nullra kikapni az idén csak vergődő MTK-tól, na ez így egyben már sok. Úgyhogy harmadik hely ide, kilenc győzelem oda, még a kibontakozó angyalföldi válságot is beleszámítva, ez biza csak négyes.


Haladás:

Simán ötös, azt' jó napot! Na de egy kicsit bővebben azért.

Szóval a Hali újoncként a negyedik helyen telel. Jártak ők a dobogón is már... Igazából mi az elvárás egy újonccal szemben? Nyilván ilyenkor a biztos bent maradást, a csapatépítést, a jövő alapköveinek letételét tűzik ki maguknak a feljutók. Szombathelyen ez igen jól sikerült, kiesési gondjaik tuti nem lesznek, viszont ha így folytatják, akár még a dobogó alsó fokát is elcsíphetik. Újoncként azért ez nem semmi. Hiszen nyilvánvaló, hogy egy olyan közegből jöttek, ahol lassabb, gyengébb képességű ellenfelekhez voltak szokva. Az átállás igen jól sikerült. Az öt vereségük ellenére (és azért olyan skalpokat is begyűjtöttek, mint a Honvédé (0-1) idegenben vagy éppen a Vasasé (1-0) odahaza) ez nálunk ötös.


Nyíregyháza:

Hazai pályán veretlenek, az ötödik pozícióból várják a tavaszt. Ami zavaró az a hat döntetlen és a három vereség. Magyarul, a meccseik többségében nem nyernek. Így sem rossz teljesítmény ez tőlük, hiszen az elmúlt években a Szpari nem volt meghatározó csapata a magyar mezőnynek. Olyannyira nem, hogy még csak egy éve annak, hogy feljutottak. Ehhez képest viszont szépen fejlődnek. Na és itt jön be megint az, hogy nem csak szárazon a teljesítményt néztük, hanem azt is, hogy az eddigiekhez képest, önmagához képest, hogyan teljesít az adott csapat. Nyilván ez a teljesítmény egy Loki vagy Újpest esetében még a hármashoz sem biztos, hogy elég lenne, viszont a Nyíregyházának (figyelembe véve a fejlődést) akár még egy négyest is hozhat.


ZTE:

Hatodik hely, négy döntetlen, öt vereség. Hazai pályán ugyan veretlenek, idegenben viszont képesek bárkitől kikapni. Nem is olyan rég azért még szebb napokat látott ez a klub. Volt bajnok, verte a Manchestert, nem is olyan régen. Ma már mindkettőtől messze áll. Bajnok sem lesz és valószínűleg a Manchester B-csapata is túl nagy falat lenne nekik. Egy ZTE-től mindenképp többet vár az ember. Viszont tegnap egy olyan parádés meccsen verték a Halit (3-2), ami nem túlzás, akár egy európai topligában is megállta volna a helyét. Így a hármasról mégis inkább négyesre változott az értékelés.


Kaposvár:

Hetedik pozíció, hat győzelem, három döntetlen, hat vereség. És az eredményeket nézve is szinte azt lehet mondani, hogy akár idegenben, akár otthon játszanak bárkitől képesek kikapni, ugyanakkor bárkit képesek megverni is. Bár idegenben inkább a döntetlenek mennek, mintsem a győzelem, de azért például Kecskemétről egy gól gazdag meccsen (3-4) elhozták a három pontot. Igaz, ez a legnagyobb idegenbeli sikerük. Otthon simán verték a Vasast (4-0) vagy éppen az MTK-t(3-1), ugyanakkor a Paks (3-5) meg elhozta tőlük a három pontot. Szóval ez a Kaposvár egy erős középcsapat, közepes teljesítménnyel és hármas osztályzattal.


Kecskemét:

Szívem szerint ez, mint a Halinál, sima ötös lenne. De leszavaztak, mondván, a nyolcadik helyen állva nem lehet ötöst kapni. A Kecskemét meg ott áll. A Kaposvárhoz hasonlóan hat győzelem, három döntetlen és hat vereség áll a nevük mellett. Azért mégis más megítélés illeti őket, mint a Kaposvárt. Először is a Kaposvár ugye már hosszú évek óta első osztályú, egy jó középcsapat, de igazi, látványos fejlődés nélkül, a Kecskemét meg idén jutott fel. Másrészt, mit lehet mondani egy olyan csapatról, ami mindjárt a feljutás után veri az őszi bajnok Debrecent (3-0) meg az őszi bronzérmes Vasast (2-0) és a második helyezett Újpest otthonában is csak egy góllal marad alul (4-3)? Hát nyilván azt, hogy szép teljesítmény. Hazai pályán kifejezetten jól teljesítenek a kecskemétiek, idegenben kellene még javulniuk. Mindenesetre azt leszögezhetjük, hogy masszív, az Nb1-re érett csapata van a „Hírős városnak”. Hát még ha azt is hozzátesszük, hogy nem egyszer nem várt külső körülmények nehezítették a kecskemétiek dolgát. Volt itt sérülés, gyomorrontás, minden ami nem hiányzik egy csapat életéből. Szóval története első Nb1-es szezonjának első felében nincs miért szégyenkeznie a klubnak. Sőt. Kifejezetten bíztató kezdet ez, mely ki tudja hol csúcsosodik ki, ha továbbra is ilyen szépen fejlődik a csapat...
Hát a kiesési gondok messze elkerülik a Kecskemétet, és én azért titkon bízom benne, hogy a bajnokság végén még ennél is előkelőbb helyen fognak állni. Szóval a szívem szerint ötösből végül is csak egy erős négyes lett.


Ezzel a tabella első fele letudva, holnap jön az alsóház. Azok a csapatok, amikkel már közel sem leszünk ennyire finomak. Pláne, hogy köztük nem egy valóban gyalázatos teljesítményt (az elvárásokhoz és önmagukhoz képest is) nyújtott az ősszel. Tehát holnap jövünk a botrányosan gyenge MTK-val, a továbbra is vergődő Honvéddal és a tavalyi önmagát keresgélő Győrrel. És persze itt lesz az Nb1 két kakukktojása, a letűnt idők futballistáit felvonultató REAC és a Détárival bohóckodó Siófok. 


Cimkék: nb1, magyar foci
9 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Hozzászólások

1. lantosjózsi 2008-11-17 08:25:18
Nagy Szar az egész!Gyenge,pénzmosó MLSZ,pipsi hátországgal!Nyalizó,manipulatív újságírók!Gyenge,semmitmondó csapatok ingyenélő játékosokkal!Dilettáns,megélhetési edzőkkel!Hülye az a Koeman,hogy ide jött,szarból nem lehet várat építeni!!!!!!!!!!!!

Szóljon hozzá!