FN Blog / Fociblog / Egy balhés hét végére
Nyomtatás Betűméret
Egy balhés hét végére 2008-09-29 23:43:49
Huligánügyileg igencsak jól eleresztett héten vagyunk túl. Ismét Európa-szerte tombolt a „lelátói erőszak”.

 

Nos hát a múlt héten aztán kiélvezhették magukat a futballhuliganizmus szerelmesei. Nyugaton, Keleten, Északon és Délen, tehát össznépi volt a „vigalom”.

Angliában kezdődött, igaz még az előző hétvégén. A Chelsea-Manchester meccsel, ahol is -pontosabban utána- a londoni kemény mag tette le a névjegyét. Gondolták ha már a pályán nem sikerült legyűrni a manchesterieket, akkor az utcán kell megpróbálni. Lett is csihi-puhi, buszamortizálás, attak, üveg-, és kődobáló verseny, meg ami ilyenkor szokásos. Lett is nagy riadalom a Chelsea vezetésben, gyorsan közleményeztek egyet, melyben hangzatosan elítélték az eseményeket, valamint hangsúlyozták, hogy egyedi, elszigetelt esetről van szó. Nyilván komoly memóriazavarral küzdhetnek a londoni klub vezetői, hiszen tavaly is botrány volt a két csapat londoni összecsapása után. Igaz, akkor még nem annyira a szurkolók, sokkal inkább a londoni klub alkalmazásában álló személyek keveredtek összetűzésbe a manchesteri játékosokkal. Talán éppen ettől kaptak kedvet a fanatikusok is...
Persze azért van némi igaza a Chelsea közleménynek is, valóban nem mindennapi eset a „manchesteri verés” a klub háza táján, hiszen évente csak egyszer futna össze Londonban. Kivéve ha valamelyik kupában is egymás útjába akadnak.

Aztán a hét közepére kis hazánk is beleerősített. Itthon a Fradi-Hali kupameccs kínált csemegét a botrányhősöknek. Már jó előre lehetett készülni, kezet dörzsölni, vehemensebbeknek boksz különórákra járni, mert már a sorsolás pillanatában tudni lehetett, hogy ez azon meccsek egyike, ami tuti nem múlik el balhé nélkül. És hát annak rendje és módja szerint szinte azonnal megkezdődött az üzengetés, szervezkedés, hogy ki, hol, kit és mivel fog meggyőzni arról, hogy bizony az ő csapata mégiscsak jobb az ellennél. Részben volt csak sikeres azonban a szervezés, ugyanis a meccs utánra tervezett fő attrakciót a rend éber őre hellyel-közzel meggátolták.

Nos igen, a Fradi és a Hali szurkolóinak viszonyát nehéz lenne hisztérikus imádatként jellemezni, csakúgy, mint az Újpest és a Kispest fanatikusokét, akik a hétvégi derbi előtt zúzták egymást a város több pontján. Ez már-már olyan hagyomány náluk, bár az idei ökölrangadót a megszokottnál eredményesebben sikerült lebonyolítani.

Na azért a „Deutschlandban” jobban tudják, hogyan is kell tolni az ilyet. A Rostock- St. Pauli bundesliga2 meccs után például valóságos polgárháború alakult ki a stadion körül. Pedig a rendőrség is résen volt, már a meccs előtt több mint 50 embert őrizetbe vettek. Aztán a meccs utánra is maradt azért elég huligán a hanzavárosban, akik hol az ellenfél szurkolóival, hol pedig a rendőrökkel vívtak ökölharcot. A végén a vízágyúk vetettek véget az őrjöngésnek. Pedig a Rostock nyert 3-0-ra. Abba már bele se mertem gondolni, hogy mi lett volna ha kikapnak...

Szintén még a hétvégén történt a „katalán balhé”, ami annyira jól sikerült, hogy az Espanol-Barcelona meccs mindjárt félbe is szakadt egy jó tíz percre. Történt ugyanis, hogy a Barca szurkolók vad pirotechnikai eszköz dobálásba kezdtek. A dolog szépséghibája, hogy mindezt „véletlenül” pont a hazai „családi szektorra” tették. Mondjuk én azon gondolkodtam abban a tíz percben, hogy vajon ki lehet az a zseni, aki a vendégszektor mellé/alá teszi a családi szektort? Azért ehhez már kell némi perverzitás...
Szóval a Barcások dobálták ami a kezük ügyébe került, ennek örömére a hazai szurkolók meg betörtek a pályára. A hivatalos verzió szerint „bemenekültek”. Aki meg látta a meccset, az azért tudja, hogy ez nem teljesen így történt, mert a kerítés beszakítás, majd a biztonsági emberek hergelése, valamint a pályán rohangászás nem igazán tartozik a megszokott menekülési stratégiák közé. Arról már nem is beszélve, hogy nem igazán abból a szektorból „menekültek” be a pályára, amit dobáltak.

Ezek után már szinte említésre sem méltó a milánói derbi, ahol szintén két közismerten „jóbarát” tábor nézett farkasszemet egymással. Némi utcai harc ugyan volt, azt is ismét sikerült dalba foglalnia mindkét tábornak, hogy szerintük milyen mesterséget űz az ellenfél szurkolóinak édesanyja, illetve az apukák szexuális beállítottsága is megemlítésre került, de a várakozásokhoz képest szinte békés volt az idei rangadó. Hát ahhoz képest meg pláne, hogy pár hete pályaudvar ostromot és vonatfoglalást hajtott végre Olaszországban egy szurkolótábor...

Szóval maga a jelenség, a futballhuliganizmus továbbra is él és virul, világszerte. Ezidáig nem sikerült valódi megoldást találni ellene. Hiába mondja ezzel kapcsolatban az idehaza unalomig ismételt szlogen: „Nyugaton ezt már megoldották”.
Mit?


Cimkék: világfoci, botrány, hülyeség
21 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Hozzászólások

6. Pál-utáló 2008-10-01 14:01:57
Saul, aki a damszkuszi úton csinált egy ügyes hátraarcot kétszer, és ezért kinevezte magát apostolnak. Aki Pétert nyilvánosan kioktatta, és még Máriának is befogta a száját, nő csak a férjének mondhatja a véleményét mély bölcsessége szerint. És meghazudtolta Jézust, mert azt mondta, hogy Péter feladata csak a zsidók térítése. János ezt másképp tudta. De sokan követik őt, hisz több ízben is ezt parancsolja. Akkor csak igaz lehet, amit mond.
5. Noti 2008-10-01 06:34:29
Na jó, de ki az a Pál? :)
4. Pál-utáló 2008-09-30 20:11:48
Bocs. Lehet én írtam el, nem tudom, hogyan. A 3. hozzászólás is az enyém. Véletlenül sem imádom a Forgolódót.
3. Pál-imádó 2008-09-30 20:10:00
"Itthon a Fradi-Hali kupameccs kínált csemegét a botrányhősöknek. Már jó előre lehetett készülni, kezet dörzsölni, vehemensebbeknek boksz különórákra járni, mert már a sorsolás pillanatában tudni lehetett, hogy ez azon meccsek egyike, ami tuti nem múlik el balhé nélkül." - az én olvasatomban: megint egy érdekes meccs, nem fogunk unatkozni. Köze nincs a médiához, lehet ironikusan, de azt sugallja, hogy az a normális, trendi, mit kell megütközni. Régen családok együtt jártak meccsekre. Most "kiélvezhették magukat a futballhuliganizmus szerelmesei". Az is szép érzés lehet. Ilyen cikkek alapján is gerjed.
2. Pál-imádó 2008-09-30 19:40:25
én nem érzem azt hogy különösebben éltetné a futbalhuligánokat a szerző. inkább egyfajta görbe tükörként értelmezem ezt az írást. görbe tükröt tart a magyar média azon része elé akik évek óta sulykolják azt itt azt, hogy itt magyarországon micsoda bunkó szurkolók vannak, bezzeg a nyugaton! ott aztán micsoda intelligens népek vannak, csak mi itt keleten vagyunk ilyen primitív népség.
1. Pál-utáló 2008-09-30 15:58:26
Vicces újságíró vicces cikke. Jó buli huligánnak lenni. Ha azt ő autóját is felhasználnák a bulihoz, akkor is ilyen kedélyesen poénkodna? Ha külföldön folyik a vér, akkor hogy van képe bárkinek azt mondani, hogy itthon nem kéne??? Én nem ismerem a szlogent: „Nyugaton ezt már megoldották”, úgy hogy még nem untam meg. És nem értem: Ha nem oldották meg??? akkor mi van? Akkor azt kell majmolni?

Szóljon hozzá!