FN Blog / Fociblog / Győri félsiker, Loki betli, tovább a megszokott...
Nyomtatás Betűméret
Győri félsiker, Loki betli, tovább a megszokott úton 2008-08-15 21:44:07
Lassan-lassan beleszokik a magyar, hogy számára már akkor véget érnek az európai kupaküzdelmek amikor még gyakorlatilag el sem kezdődtek. Nagyon úgy tűnik idén sem szakítunk ezzel a rossz szokásunkkal, bár a Győr még sanszos lehet. Papíron.

Idejét sem tudom már annak, hogy mikor beszélhettünk utoljára sikeres magyar kupaszereplésről. Az elmúlt bő évtized eredményeit nézve... Hát nem túl fényes. Volt ugye egy Bl-be jutás még '95-ben a Fradi révén, meg szintén a Fradi büszkélkedhetett egy UEFA csoportkörbe kerüléssel. Na meg volt egy Loki aki egyszer megélte a tavaszt, szintén az UEFA kupában. Nos bő tíz évre, vagy inkább már lassan tizenötre, beosztva ez nem túl sok. Sőt inkább kevés. És azért mindennél többet elárul a helyzetünkről, hogy mi ezeket sikerként emlegetjük még így évek múltán is. A '80-as évek Vidiéről -illetve a hasonló sikerről- már nem is álmodozunk. Szerencsésebb nemzeteknél nem igazán számít sikernek, pláne nem kiemelkedőnek, egy árva Bl-főtáblára kerülés vagy éppen az, hogy egy csapatuk tavasszal még áll valamelyik nemzetközi kupában.

No hát most is nekirugaszkodtunk. Négy indulónk volt, Kispest, MTK, Loki, Győr.
A Kispestről talán annyit, hogy legalább nem éget meg túlságosan. A verhető csapaton túljutott, egy nála magasabban jegyzetten úgyszintén, aztán egy másik, szintén a Kispestnél magasabban jegyzett gárda ellen búcsúztak. Ráadásul nem nagy különbséggel.
Na az MTK az már más tészta lett. Fener ide, török foci oda, azért ez nagy zakó volt. Mindkét meccsbe belenéztem. A legelszomorítóbb az volt, hogy a törökök talán ha félgőzzel játszottak, de így sem volt semmi esélye az MTK-nak. Pedig ez a Fener azért nem egy világverő csapat. Jó csapat, akár még sztárcsapat is. Nekünk. Európai szinten inkább csak az erős csapat a jelzőjük.
Maradt hát a két UEFA kupa indulónk, hátha majd ők. Az első körben mindketten továbbmentek, igaz nem magabiztosan, inkább csak nyögvenyelősen. Olyan csapatok ellen akikről nagyjából azt sem tudják Európában, hogy egyáltalán léteznek... De ne legyünk elégedetlenek, legalább a továbbjutás meglett és jöhetett a következő kör.

A Loki a nem túl ismert svájci Young Boys csapatát kapta. Hát a nem túl ismert itt elég finom jelző. Körbekérdeztem a munkatársaimat, egy részük hobbi szinten érdeklődik a foci iránt, a többiek nem igazán, hogy szerintük mi lehet az a „Young Boys”. Nos a svájci futballcsapatra még a fociszeretők sem tippeltek. A többség szerint ez valami könnyűzenei formáció lehet, popcsapat. Na hát most megtanultuk, mármint aki foglakozik a focival, hogy ez bizony egy futballcsapat, és ha nem is világklasszis labdarúgók alkotják, ha nem is Európa-hírű, de azért a magyar kirakatcsapatot simán elpicsázza. Szám szerint 4-1-re, ami ugye valljuk meg nem éppen tartozik az elfogadható eredmény vagy a tisztes helytállás kategóriájába. Persze a visszavágó még hátra van, lehet javítani a bizonyítványon. Három gól kell azt' jó napot. Csak tartok tőle, hogy ez azért nem lesz ilyen egyszerű. Nehogy az legyen a vége, hogy a Loki támad mert muszáj, a svájciak meg gólokat lőnek, mert kinyílunk hátul...

Aztán a végére a jó hír, a jó eredmény, a jó csapat(?), a Győr. Szóval a Győr idegenben lépett pályára a német sztárcsapat, a Stuttgart ellen. A sorsolás után azt hiszem meglehetősen kevesen gondolták volna, hogy az első meccsek után az ETO és nem a Loki várhatja jobb pozícióból a visszavágót. Pedig ez történt. A győri fehér-zöldek (ha jól tudom így helyes) ugyan kikaptak 2-1-re Németországban, de ez az eredmény mindenképpen bizalomgerjesztőnek nevezhető. Azt hiszem abszolúte belefér a tisztes helytállás kategóriába. Magam ugyan nem láttam a meccset, de a beszámolók szerint bíztató volt az ETO játéka. Persze ahogy az várható volt a németek irányították a meccset, de a mieink fegyelmezetten, ha kellett fogcsikorgatva, ha kellett hősiesen állták a sarat, sőt alkalmanként még ellencsapásokra futotta az erejükből. Az egyik ilyen ellentámadás eredménye lett a szépítő találat is, aminek köszönhetően csak minimális előnyt tudott kiharcolni a Stuttgart. Nyilván továbbra is a németek az esélyesebbek, de ha hasonló felfogásban és hasonlóan harcosan lépnek pályára a magyar srácok, akkor szerencsés esetben akár még a bravúr is összejöhet.

Aztán persze majd meglátjuk a visszavágókat...


Cimkék: kispest, mtk, loki, győr, uefa kupa, magyar foci
15 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Szóljon hozzá!