FN Blog / Fociblog / Mégis rendezünk futball Eb-t 2012-ben?
Nyomtatás Betűméret
Mégis rendezünk futball Eb-t 2012-ben? 2008-07-07 22:13:09
Egyelőre csak az biztos, hogy minden bizonytalan. Viszont akár újra bele kerülhetünk a pakliba mi is. Ha minden a várakozásoknak megfelelően alakul, akkor 2012-ben lehet, hogy lengyel-ukrán-magyar rendezésű Eb lesz.

Minden azon múlik, lesz-e létszámemelés. A tervek szerint valószínűleg igen. A kérdés inkább az, hogy 20 vagy 24 csapatos lesz-e a 2012-es Európa bajnokság. Végleges döntést szeptemberben hoz az UEFA, legalábbis ezt ígéri Michel Platini a szövetség mindenható ura. Addig is megpróbál minden tagszövetség vezetőjével személyesen tárgyalni a dologról. Kiszivárgott információk szerint a döntő többség az emelés mellett van, így a dolog ezen részét talán formalitásnak is tekinthetjük. Ami viszont továbbra is kérdéses, 20 vagy 24 csapatra emelik a mezőnyt? Az egyik elképzelés szerint 20 csapat jutna ki az Eb-re és négy csoportban, csoportonként öt csapattal rendeznék meg a kontinensviadalt. Ez a variáció semmiben nem érintené Magyarországot. A másik, a 24 csapatos viszont valószínűleg igen. Ugyanis ebben a felállásban hat darab négyes csoportban zajlanának a küzdelmek, és vagy a csoport elsők és másodikok mellett a négy legjobb harmadik jutna a 16 közé, vagy pedig a csoportelsők és a két legjobb második jutna a legjobb nyolc közé. Minket ez annyiban érintene -már azon kívül, hogy egy 24 csapatos Eb-re nyilván könnyebb kijutni-, hogy ez a variáció két újabb helyszínt igényel a két új csoport számára. A hírek szerint finoman szólva nem halad éppen zökkenőmentesen a felkészülés így sem, a két újabb helyszín igénye már szinte lehetetlen helyzetbe sodorná a lengyel-ukrán párost. Ennek elkerülése érdekében szóba került amolyan mentőövként, hogy a két plusz csoport mérkőzéseit, illetve amennyiben 16 csapatról indul a kieséses szakasz akkor a nyolcaddöntők egy részének megrendezésére egy harmadik országot kérnének fel. Konkrétan azok közül akik eleve pályáztak a 2012-es Eb rendezésre. Olaszország, Horvátország és Magyarország. A trió közül, a földrajzi fekvése miatt Magyarország van a legkedvezőbb helyzetben, tehát ez lenne a legkézenfekvőbb megoldás, hisz' mi gyakorlatilag a szomszédban vagyunk.

Aztán, hogy az összeesküvés elméletek szerelmeseinek is szolgáljunk némi csemegével...

A rossz nyelvek szerint az UEFA látva, hogy mennyire nyögvenyelősen zajlik a lengyel-ukrán felkészülés, mindenképp el akarja venni tőlük a rendezés jogát. Így most kapóra jött az emelés ötlete -esetleg pont ezért lett hirtelen ilyen fontos- , hogy ezzel teljesen ellehetetlenítsék a párost. Jövőre meg buzgó sajnálkozás mellett elveszik tőlük a rendezés jogát és átviszik valamelyik jól fejlett nyugati ország(ok)ba. Hogy ennek mennyire lehet valós alapja az azért erősen kétséges, bár persze lehet, hogy ezúttal sem zörög a haraszt...

Ami biztos, a létszámemelés ötlete valós, sokan már kész tényként kezelik az UEFA-nál is. Döntés szeptemberben, a többit majd meglátjuk.


Cimkék: magyar foci, lengyel-ukrán, eb, világfoci
45 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Hozzászólások

7. toto975 2008-07-18 12:49:50
szerintem se most kellene rendezni az eb-t az igazi nagy siker az lenne ha saját erőnkből jutnánk ki és majd utána ha már van egy jó csapatunk akkor kellene pályázni.szerintem
6. torma99 2008-07-08 21:42:53
Több tudosításban is szerepelt, hogy Ukrajnának és Lengyelországnak körülbelül 4 teljes éves magyar költségvetésnyi összeget 50000 mrd Huf (remélem jól tudom h olyan 10-12 ezer mrd a ktgvetés) kell beruháznia, hogy megfelelően tudja lebonyolítani a szervezést. Namármost, ha ez 3 felé oszlana akkor nekünk is be kéne tenni még mindig 1 teljes évnyi magyar ktgvetést. Egyáltalán mi szükség van a focieb-re Mo-n? Hát semmi ugyanis semmitérő presztízsberuházásokra enélkül is sok százmilliárdot elszórnak. Lássuk be nem éri meg a jövőnket eladni azért, hogy a világszínvonalhoz képest sehol sem tartózkodó labdarúgóink lebőgjenek egy nemzetközi tornán. Egyébként a cikk számolgat, hogy hány csapat esetén juthat ki Mo. az eb-re. Véleményem szerint 24-nél még semmiképp, a hiteles szám valahol 36-nál vagy még többnél van véleményem szerint.
5. Andreas 2008-07-08 20:39:39
De hol vannak a Stadionok?
4. Attila 2008-07-08 18:47:25
Ne álmodozzunk.
3. bkv 2008-07-08 12:23:55
csatlakozom az előtem szólóhoz, platini megalázta a keleti futbalt át nezett rajtunk, jellemtelem pökhenti ember,ezért nem hiszek benne.
2. Akárki 2008-07-08 07:44:10
Nem annyira. Inkább a pénz lehet a háttérben. Több meccs, több bevétel, az UEFA-nak is... (tv közvetítés, szponzorok, stb.)
Gondolom ezért alakítják át az UEFA kupát is a jövő évtől.
    1 2    Következő 6 »

Szóljon hozzá!