FN Blog / Fociblog / Körmére nézünk az olaszoknak
Nyomtatás Betűméret
Körmére nézünk az olaszoknak 2008-04-18 23:22:10
Hajrájához érkezett a Serie A. Öt fordulóval a zárás előtt ketten harcolnak a bajnoki címért, a Juve bronzérme szinte biztos, a még Bl-t érő negyedik helyre meg négyen is pályáznak. Egyébként meg kis túlzással a fél mezőny a kiesés elöl menekül. Serie A körkép a célegyenesben.

Megkezdődött hát a hajrá Olaszországban is. Kereken öt forduló áll a csapatok rendelkezésére, hogy javítsanak jelenlegi pozíciójukon vagy éppenséggel megőrizzék azt. A bajnoki címért folytatott küzdelem egy ideje már csak kétcsapatos. Az Inter és a Roma küzd az aranyért, bár matematikai esélye még a Juventusnak is van, de valószínűleg már a legfanatikusabb Juve drukkerek sem bíznak a végső győzelemben. Inter-Roma tehát. 75-71 jelen állás szerint, már ami az eddig megszerzett bajnoki pontokat illeti. Jól képzett matematikusok könnyedén kiszámíthatják, hogy négy pont a milánóiak előnye, valamint azt is, hogy a hárompontos rendszerben ez azt jelenti, a hátralévő öt meccsből legalább kettőt el kell buknia az Internek ahhoz, hogy a Roma lehessen a befutó. Na persze ha feltételezzük, hogy a fővárosiak minden további meccsüket megnyerik. A Roma sorsolása egy hajszálnyival könnyebnek tűnik, viszont az a négy pont azért mégiscsak négy pont ugye.

Az Inter hazai pályán fogadja még a 13. helyezett Siena és a 16. Cagliari együttesét, valamint utazik még az 5. Milan, a 14. Torino és a 17. helyen tanyázó Parma otthonába. A Roma még háromszor játszik hazai pályán, vendégül látja a 11. helyezett Atalanta gárdáját, a 14. Torinot és a 20. helyen álló Livornot. Ugyanakkor vendégként lép pályára a 6. pozícióban lévő Sampdoria és a 15. Catania otthonában.

A Juventus már szinte biztos bronzérmesnek tekintheti magát. A második helyezett Romaval szemben 7 pont a hátránya viszont a negyedik Fiorentinaval szemben meg 8 pont az előnye. Ugyan még 15 pont van játékban, így elvileg akár előre is léphet és vissza is csúszhat, de valójában egyikre sincs reális esély.

Mivel a Juve már bebetonozta magát a 3. helyre, így óriási csata várható a negyedik, még Bajnokok Ligája indulást érő pozícióért. Szám szerint négyen pályáznak még erre a helyre, a legesélyesebbnek az 56 pontos Fiorentina tűnik, őket a Milan és a Sampdoria követi 52-52 ponttal és versenyben van még az 51 pontot magáénak tudó Udinese is. A 8. helyen álló Genoanak már csodára lenne szüksége a negyedik helyhez. 45 ponttal már csak matematikai esélyük van, gyakorlatilag viszont már képtelenség, hogy megszerezzék a Bl indulás jogát. Játékban van még tehát a Fiorentina, Milan, Sampdoria, Udinese négyes. Esélyesség szempontjából is nagyjából ilyen sorrendben. A firenzeiek mellet nem csak a négy pont előny szól, az ő sorsolásuk tűnik a "legkönnyebbnek" is, így elég nagy a valószínűsége annak, hogy a Milan jövőre nem indulhat a Bl-ben. Sőt, akár még az is előfordulhat, hogy a milánói sztárcsapatnak az Intertoto kupában kell majd kiharcolnia az UEFA kupa indulás jogát. Ez nyilván az idei szezon legnagyobb meglepetése lenne.

A Fiorentina fogadja még a 6. helyezett Sampdoriát, a 10. Palermot és a 17. Parmat. Vendégként lép pályára a 14. Torino és a 16. Cagliari otthonában.

A Milan vendége lesz még a listavezető Inter, a 7. Udinese és a 18. Reggina. Utaznia kell még a 9. helyen álló Napoli és az utolsó helyezett Livorno pályájára.

A Sampdoria hátralévő hazai meccsein a 2. Roma, a 3. Juventus és a 7. Udinese ellen lép pályára. Idegenben pedig a 4. Fiorentina és a 10. Palermo vendége lesz.

És itt még az Udinese is, ami otthon fogadja a 15. Catania és a 16. Cagliari csapatát. Idegenben pedig az 5. Milanhoz, a 6. Sampdoriahoz és a 19. Empolihoz látogat.

Tehát ők négyen döntik el egymás között a 4. hely sorsát, illetve az UEFA kupás helyek kérdését. Legnagyobb esélye a 4. helyre a Fiorentinanak van, a Milan és a Sampdoria elviszi a két UEFA kupás helyet. Már ha két hely lesz, ugyanis előfordulhat, hogy a kupagyőztes elvisz egy UEFA kupa indulási jogot és így csak az 5. helyezett indulhat automatikusan a nemzetközi kupában.

A kiesés réme még konkrétan hét csapatot tart rettegésben, de igazából a 13. Siena és a 12. Lazio sem dőlhet még hátra. Bár azért az ő kiesésükre már nem nagy esély van. Akiknek viszont még nagyon kell kapaszkodniuk: a 34 pontjával a 14. helyen álló Torino, a 32-32 ponttal 15. és 16. helyezett Catania és Cagliari, a 31 ponttal 17. helyen tanyázó Parma, az ezidáig 30-30 pontot begyűjtő és ezzel 18. és 19. helyre jó Reggina és Empoli, valamint az utolsó helyen 29 ponttal szerénykedő Livorno.

A még hátralévő meccseik (zárójelben az ellenfelek aktuális helyezése):

Torino otthon: Inter(1.), Fiorentina(4.), Napoli(9.)
idegenben: Roma(2.), Livorno(20.)

Catania otthon: Roma(2.), Lazio(12.), Parma(17.)
idegenben: Juventus(3.), Udinese(7.)

Cagliari otthon: Fiorentina(4.), Reggina(18.), Empoli(19.)
idegenben: Internazionale(1.), Udinese(7.)

Parma otthon: Internazionale(1.), Genoa(8.), Napoli(9.)
idegenben: Fiorentina(4.), Reggina(18.)

Reggina otthon: Parma(17.), Empoli(19.)
idegenben: Milan(5.), Catania(15.), Cagliari(16.)

Empoli otthon: Udinese(7.), Livorno(20.)
idegenben: Genoa(8.), Cagliari(16.), Reggina(18.)

Livorno otthon: Milan(5.), Torino(14.)
idegenben: Roma(2.), Atalanta(11.), Empoli(19.)

Ajánló:

A Fradi sorsára juthat az MTK és Csertői

Cimkék: világfoci, serie a, Olaszország
2 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Szóljon hozzá!