FN Blog / Fociblog / A Fradi sorsára juthat az MTK és Csertői?
Nyomtatás Betűméret
A Fradi sorsára juthat az MTK és Csertői? 2008-04-16 23:04:05
Ülésezett az MLSZ fegyelmi bizottsága. Szokás szerint önmaguk paródiájával rukkoltak elő. Az MTK egy jó kis „koncepciós perre” készülhet, már ha így több havi tanácskozás után végre sikerül kitalálnia az MLSZ-nek, hogy konkrétan miért is akarja megbüntetni őket, Csertőit viszont a Nemzeti Sport miatt büntették. Az indoklás közröhej, maga az eljárás meg leginkább egy '80-as évek béli Markos-Nádas paródiához hasonlít.

Összeült hát ismét a fegyelmi bizottság, hogy megfegyelmezze a megfegyelmezni valókat. Volt ottan kérem sajtos pogácsa, ásványvíz, esetleg valami erősebb is, komoly munka nem annyira. Utána meg móka és víg kacagás. Két fő csapásvonalat jelölt ki Pista bátyánk as fegyelmi bizottság számára. Első számú feladat lett, hogy végre valaki kitalálja, miért is tudnák megbüntetni az MTK-t. Kicsit tényleg a koncepciós perek hangulatát hozza vissza a Kisteleki-féle MLSZ. Az ítélet már megvan, most már csak egy jó okot kéne találni, aztán a tárgyalást is meg lehet tartani. Aki nem tudná úgy kezdődött a történet, hogy Németh Krisztián és Simon András a Liverpool csapatához szerződött. Eddig rendben is lett volna a dolog, itt kezdődtek a bonyodalmak. Hogy pontosan mi azt igazából nem tudni. Bizottságok jöttek, bizottságok mentek, ki ezt állapította meg, ki pedig azt. Az első ötlet az MTK megbüntetésére (többek közt 6 pont levonására) annak kapcsán merült fel, hogy az átigazolási szerződésben nem rögzítették, ki fizeti a játékos után az MLSZ-nek járó nevelési költséget. Ha jól emlékszem 2%. A szabályok szerint ugyanis a szerződésben ki kell kötni, hogy a vevő vagy az eladó fizeti-e ezt a pénzt. Ezt eddig értettem is, azt már kevésbé, hogy miért kell ehhez több hónap és ki tudja már hány bizottság? Szóval azért annyira marhára nem lehet bonyolult megnézni, hogy egy szerződésbe beleírták-e vagy sem. Én már arra is gondoltam, hogy lévén szó angol vevőről, angolul írták a szerződést és lehet, hogy az MLSZ-ben senki sem tud angolul? Ezért voltak így meglőve hónapokig? Elképzelem, hogy ott ültek a bizottságok a szerződés felett éjszakákon át és bogarászták az ismeretlen szöveget. Keresték, hogy van-e benne olyan, hogy „2%” (azt ugye magyarul is tudják értelmezni) vagy esetleg egy cetlin külön kikalkulálták az átigazolási díj 2%-át és azt az összeget keresték, ugye hát a számjegyek is pont olyanok az angol szövegben mint a magyarban, keresték a kapaszkodót. Esetleg keresték, hogy benne van-e a szövegben varázslatos MLSZ, nyilván az is arra utalhat, hogy valaki tejelni fog. Na arra már gondolni sem merek, hogy Kisteleki István bankszámlaszámát keresték a szövegben, hogy oda kéne tejelni valakinek...

Na de van ennek a dolognak egy még érdekesebb része. Ugyanis ahhoz, hogy ez az átigazolás szentesítve legyen, az MLSZ-nek kellett kiadnia a játékosok játékengedélyét. És akkor kérdem én csak így halkan, tessék már mondani, akkor még minden rendben volt a szerződéssel? Vagy esetleg ezt a döntést is egy szupertitkos bizottság szupertitkos tagja hozta egy szupertitkos helyen? Házon belül megint csak nem tetszenek keresni a felelősöket? Mert ha kiadták az engedélyt akkor ugye elvileg minden rendben volt a szerződéssel. Na most utána valaki kiradírozta belőle, hogy ki fizeti a révészt? Más is feltette ezt a kérdést, többen is és láss csodát hirtelen jött egy új bizottság amely gyorsan megállapította, hogy nem is az ám a baj, hanem -ezt most idézem, annyira jópofa- „bizonyos határidők be nem tartása miatt”. Érthető nem? Ha van rajta sapka akkor azért, ha nincs akkor azért. Valamit akkor is találunk ugye. Na utána egy hirtelen ötlettől vezérelve az egyik bizottság még meg is szüntette az eljárást -gondolom érezték a helyzet komikusságát-, de itt lépett közbe Kisteleki aki -pont mint a Fradinál- gyorsan új bizottságot jelölt ki és új eljárást rendelt el. Van egy olyan gyanúm, hogy mint a Fradinál úgy az MTK-nál is addig állítgatja a bizottságokat a mi Pityunk míg végre valaki az ő szája íze szerinti ítéletet nem szolgáltatja.

Hogy pontosan mi van az ügy mögött azt talán csak az érintettek tudják, vagy már ők sem, viszont „félhivatalos” helyről kifejezetten érdekes információk szivárogtak ki. Történ ugyanis, hogy az MTK és a Liverpool között egy együttműködési szerződés van életben. Ennek értelmében az angolok finanszírozzák az MTK utánpótlásnevelését és cserében -állítólag- egyrészt elővásárlási joguk van az ifikre, másrészt -most jön az érdekes- bizonyos időközönként egy általuk választott játékos ingyen illeti meg őket. Így előfordulhat, hogy esetleg teljesen szabályosan nem lát pénzt az MLSZ Németh Krisztiánból, hiszen a 0 Ft-nak értelem szerűen a 2%-a is 0 Ft lesz. Ezzel viszont, ha így van, úgy tűnik sikerült kivívniuk Kisteleki „szeretem a pénzt” István haragját. Igazából ez eléggé beleillik a képbe. Nem találnak fogást, de addig keresik míg valahogy sikerül kizsarolni, hogy valamennyit azért mégiscsak fizessen az MTK. Most éppen például a licencel (is).

Hát a másik variációra én már gondolni sem merek. Nevezetesen, hogy Kistelekinek esetleg maga az MTK nem tetszik. Persze az ember már semmin sem lepődik meg a magyar focival kapcsolatban. Ha az MLSZ rasszizmus elleni harcának zászlóvivőjeként Mészöly élő adásban nevezheti fáról épphogy csak leesett banánzabálóknak a színes bőrű játékosokat, akkor az antiszemitizmus elleni harc célegyenesében miért ne derülhetne ki az MLSZ elnökről, hogy antiszemita? Bár azért én azt -egyelőre- erősen kérelem, hogy ez lenne a dolog mögött.

Ja és a másik fő csapása a fegyelmi bizottság tevékenységének. Csertői Aurél a Haladás mestere, illetve az ő megregulázása. Úgy tűnik, a Fradihoz hasonlóan ő is a Nemzeti Sportnak köszönheti a büntetést. Persze egy pillanatig sem gondolta komolyan az ember, hogy a Fradit valóban a sportnapilap miatt zárták volna ki az első osztályból, de hát tény, hogy Helmeczy úr az MLSZ jogásza ezt nyilatkozta. Csertői esetében viszont valós szerepe volt a sportújságnak. Ők közöltek ugyanis egy olyan nyilatkozatot melyben állítólag Aurél megkérdőjelezte a bajnokság tisztaságát. A napilapban közölt írás szerint konkrétan olyan kijelentést tett, hogy a bírókon keresztül felülről manipulálják a másodosztály küzdelmeit. Ez egy eléggé felháborodott hangvételű nyilatkozat része volt, konkrétan a Barcs ellen vívott meccsük után. A dolog érdekessége, hogy a döntetlenre végződött meccsen számos furcsaság borzolta a kedélyeket. Hogy mást ne említsek, a játékvezető 3(!) gólt nem adott meg a Halinak...

Csertői végig tagadta, hogy csalással vádolta volna a játékvezetőket és ennek bizonyítására egy állítólagos felvétel is rendelkezésére állt, amit állítólag a fegyelmi bizottság meg is hallgatott, ennek ellenére 200.000 Ft-ra büntették a trénert. Az igazsághoz hozzá tartozik, hogy egy ilyen felvétel valóban nem perdöntő, hiszen azt nem lehet egyértelműen megállapítani belőle, hogy a felvétel előtt vagy után még esetleg milyen kijelentéseket tett. Viszont nekem kicsit sántít a bizottság indoklása.

„Az inkriminált kifejezések, amiket egy héttel ezelőtt még tagadott a szakvezető, a mai napig olvashatóak a Haladás honlapján.”

Nem értem tisztelt fegyelmi bizottság, egy indoklásban miért kell hazudni? A szövetség honlapján megjelent indoklásban „természetesen” linket nem adtak a hivatkozott honlaphoz, úgyhogy vettem magamnak a fáradságot, hogy felkeresem a Haladás oldalát és ott kibogarásszam az ominózus nyilatkozatot. Meg kell mondjam, szó sincs benne olyasmiről, hogy Csertői szerint manipulálnák a bajnokságot. Tény, hogy érezhetően fel van háborodva a játékvezető tevékenységén, azt hiszem ez az adott körülmények között teljesen érthető, de semmi sértőt nem mond benn, pláne nem állít olyant, hogy bárki is szándékosan csalt volna. Sőt, még csak nem is céloz ilyesmire.
Azért furcsa na...


Csertői nyilatkozata a Hali honlapján

Ajánló:

A legigénytelenebb produkció

Beindult a bűnbakgyár

Puskás. Megemlékezés képekben

Európa messze vanCimkék: magyar foci, mlsz, kisteleki
61 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Hozzászólások

7. Sándor 2008-04-25 21:06:56
Noti és Attila vitájára reagálok!

Nos, először a cikket, vagy bloggot olvastam és már rögtön az elején megfogott. Érdekes volt, és szinte 100 %-ban igazat adtam Noti-nak. Eszembe sem jutott, hogy a magyar helyesírás szabályainak megsértését kutassam benne. Miért? Mert az érdekelt amit írt és az jó volt szatirikus, és igaz. Természetes, hogy zökkenőmentesen átugrottam a hibákon, mert a tartalom érdekelt. Nem akarom azt mondani, nem kell törekedni a helyesírási szabályok betartására. De igen. Csakhogy van úgy mikor az embert, elkapja a hév, esetleg gyakorlatlan az írásban, is mint például én is, és becsúszik a hiba. Viszont mélyen elítélem az olyan embert, akinek véleménye nincs, és csak azért olvas el valamit, hogy kiböngéssze a hibákat. Hogy miről ír a szerző kit érdekel alapon. Nekem szimpatikus volt, ahogy Noti elismerte hibáját, és bár megtehette volna de nem javította ki, mert az úgy tükrözte milyen volt a lelki állapota amikor megírta a véleményét. Én bocsánatos bűnnek értékelem Noti hibáit. Bárcsak az MLSZ-ben is a lényegi dolgokkal foglalkoznának, biztos nem itt tartanánk.
Üdvözlettel: Sándor
6. Bujdi 2008-04-20 15:06:15
Nekem tetszik!!
Grat.
5. Noti 2008-04-19 12:36:49
Kedves Druszám!

Először is a "szerkesztő-újságíró" cím, bár igen megtisztelő, engem nem illet. Már írtam, hogy amit itt olvastok az egy blog, nem egy "újság" meg nem is cikkek vannak benne.
Persze ettől függetlenül jogos az észrevétel amit egyébként már vártam. :)
Ezt a bejegyzést, szokásomtól eltérően, nem futtatam át helyesírás ellenőrzésen, sőt még az elütéseket sem javítottam. Kíváncsi voltam, hogy reagálnak rá. Nagyjából sehogy. Te vagy az első aki észrevételezi. Persze biztos másnak is feltűnt, esetleg csak nem jelezte. Viszont ami igazán meglepő volt az az, hogy majd' 40 szavazat alapján erős négyesre értékelték az irományt. Az történt amire számítottam is, úgy tűnik az értékelésnél (legalábbis a nagy többségnek) nem az a lényeges, hogy milyen minőségű az olvasott bejegyzés, hanem az, hogy a benne foglaltak mennyire szimpatikusak. Ha közutálatnak "örvendő" emberbe rúg bele akkor jó értékelést kap, ha kedvencbe akkor meg rosszat, függetlenül a bejegyzés minőségétől.
Érdekes volt na.
Egyébként most, hogy már lecsengett a dolog javítgattam a szövegben. Nem számoltam, de nagyjából tucatnyi, elég feltűnő hibát találtam. Szóval én biztos nem adtam volna öt csillagokat erre a bejegyzésre.
Egyre kevésbé figyelünk már oda a helyesírásra. A sok chat és fórum után már szinte fel sem tűnik a dolog az embereknek, sajnos.

4. Attila 2008-04-19 11:54:52
Kedves Szerkesztő-Újságíró!

Számomra majd mindegy, mi történik a magyar "foci" körüli állóvízben, a cikket is véletlenül olvastam. Természetesen szeretném, ha egyszer itt is valami érdemi előrelépés lenne, de addig is könyörgök: nincs ott senki Nálatok, aki a helyesírási hibáktól hemzsegő szöveget kijavítsa? Hiteltelen..
Üdv, Attila
3. Gabesz 2008-04-18 10:30:25
Kedves Lcs!

Az eddig húzásai az mlsznek inkább kedvezett a debrecennek, mint bárki másnak: csak egy példa: Komlósit mikor tiltják mr el végleg???? Az csak rugdosódni tud.
Kistelekit mindenki utálja Újpesten, ugyanúgy mint bárhol az országban...

Sajnos megint a dWsC lesz a bajnok, meg a kupagyöztes, meg a ligakupagyöztes, meg a szuper(??)kupagyöztes, meg minden amit be lehet zsebelni. Ez már lefutott meccs......
2. bálint 2008-04-17 20:14:43
Az újpestnek már nincs beleszólása a bajnokságba.A győr és az MTK fog versenyezni
    1 2    Következő 6 »

Szóljon hozzá!