FN Blog / Fociblog / Jelen állás szerint jövőre három csapatos les...
Nyomtatás Betűméret
Jelen állás szerint jövőre három csapatos lesz az Nb1. 2008-04-14 00:04:16
Elkezdődött szokásos nagy tavaszi licencbohózat. Mindenki beadja, aztán hiányt pótol, mi meg úgy teszünk mintha tényleg elhinnénk, hogy hiányt pótoltak.

Megkezdődött hát a bajnokság legizgalmasabb szakasza, indul a licencbuli. Első körben három klub tett eleget az elvárásoknak. A Győr, Diósgyőr, Honvéd trió már sikeresen abszolválta. Ők elvileg elrajtolhatnak a következő szezonban is. Elvileg, mert ugye volt már példa arra is, hogy megadott licencet visszavontak, de mivel most nem áll kiesőhelyen a Vasas, így jó esély van rá, hogy nem fog ismét megtörténni. A többieknek hiánypótlás a feladata a következő héten. Érdekes, mert már évek óta így megy ez. Azt nem értem, hogy azt amit eddig nem tudtak teljesíteni, azt most, hogy fogják teljesíteni egy hét alatt? Például akinek adóssága van az most hirtelen kifizeti? Akkor miért nem fizette ki már múlthéten? Akinek nem megfelelő a stadionja, az most hirtelen felújítja?

Azért is furcsa ez, mert tavaly is így ment. Beadták, aztán pótoltak, aztán indult mindenki. Biztos jól megvizsgálták a papírokat. Igaz a Sopron félúton csődbe ment és megszűnt. Ugye elég nehéz elképzelni, hogy a licenc igénylésekor még minden rendben volt a klub háza táján. Nyilván azt a rahedli adósságot nem az elmúlt pár hónapban szedték össze. Vagy ott van a Fehérvár. Az ősz folyamán végig az volt a kérdés, hogy vajon a következő héten pályára lépnek-e a játékosok vagy éppenséggel sztrájkolni fognak? A vezetők meg milliárd körüli adósságról sopánkodtak. Tessék már mondani, májusban még minden rendben volt? Nehéz elhinni mikor októberben már azon morfondírozik a játékos, hogy most már aztán ebből még sztrájk is lehet mert hónapok óta nem kapott fizetést...

No mindegy, most majd odateszi magát a licencbizottság. De akkor ne tessék majd csemegézni! Vagy mindenkin kérjék számon, kő keményen -igaz akkor lesz vagy 5-6 csapat az Nb1.-ben- vagy hagyják a fenébe és induljon mindenki. Majd csak lesz valahogy jövőre is.

Nekem lenne azért egy alternatív javaslatom. Hagyjuk a fenébe az UEFA licencszabályzatát, úgysem megy az nekünk! Mert ugye senki nem gondolja komolyan, hogy például a Lokinak jövő hétre tizenötezer ülőhellyel ellátott stadionja lesz? Vagy éppenséggel az Újpestnek. Tehát mindegy, hagyjuk ezt az UEFA témát. Ki kell alakítani egy olyan feltételrendszert amit még teljesíteni lehet, azt kő keményen mindenkin számon kérni, és ezeket a követelményeket évről-évre fokozatosan emelni. Például, idén mindenki elindulhat akinek nincs lejárt tartozása, tehát nagy valószínűséggel nem kerül olyan helyzetbe mint a Sopron. Ugyanakkor azt is jelezni kell előre, hogy jövőre meg két év múlva mivel fog bővülni a feltételek sora. Teszem azt jövőre már nem elég ha nincs adóssága, az is kell, hogy legyen mondjuk világítás a stadionban (most ezeket csak hasráütésre írom). Két év múlva meg már pozitív mérleg is kell, három év múlva meg...

És akkor kialakul egy áttekinthető rendszer amivel idővel el lehet jutni egy már az UEFA által is elfogadott szintre. Ha idén mondjuk feljut a Kecskemét, akkor a vezetők pontosan tudni fogják, hogy évről-évre mit kell teljesíteniük a következő licenchez. Akkor a kecskeméti klubvezetés pontosan tudni fogja, hogy jövőre mondjuk a stadion kiszolgálóhelységein kell fejlesztéseket végrehajtania. Ezt most megint csak hasráütésre írom, lehet, hogy minden rendben a kecskeméti stadion kiszolgálóhelységein.

Mert az ami most megy csak bohóckodás. Van egy rendszer amit gyakorlatilag senki sem tud teljesíteni, viszont arra tökéletes, hogy a klubokat sakkban tartsák vele. Bárkit el lehet hasaltatni így kénytelenek bármilyen feltételbe belemenni a licencért cserébe. Így lehetett rábírni olyan klubokat a tévéközvetítési díjjakról való lemondásra amik nem is sárosak a reorganizációs hitelben. Mégis, a jogdíjjakon keresztül ők is fizetik. Ha nem írja alá a lemondást, nem kapja meg a licencet. Nem ezzel fogják indokolni, mert az ugye törvénytelen lenne. Majd találnak más indokot, van rá lehetőség.

Valószínűleg feljut a Kecskemét, de a tévéközvetítésekből garantáltan nem lát egy fillért sem. Vagy lemond róla vagy nem kap licencet és akkor hiába jutna fel, marad a másodosztályban. Pedig a KTE ugye garantáltan nem látott egy fillért sem annak idején a reorganizációs hitelből, most mégis fizetni fogja. Eszi nem eszi nem kap mást. Persze, hogy igazságtalanság.

A hiánypótlásra április 21.-éig van lehetősége a következő kluboknak:

Nb1.:MTK-Budapest, DVSC-TEVA, Újpest FC, Gabona Trans Kaposvár, Zalaegerszeg, Nyíregyháza, Fehérvár FC, Vasas, BFC-Siófok, REAC, Paksi FC

Nb2. Keleti csoport: Szolnok, Kecskemét, Ferencváros

Nb2. Nyugati Csoport: Haladás, Pápa, Gyirmót, Pécs

Ajánló:

A legigénytelenebb produkció

Beindult a bűnbakgyár

Puskás. Megemlékezés képekben

Európa messze van


Cimkék: nb1, licenc, magyar foci
34 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Hozzászólások

1. Rebánstein Roland 2008-12-03 22:04:07
nagyon szeretem a focit ,és a Realt és a milánt me ott van kaká

Szóljon hozzá!