FN Blog / Fociblog / Döbbenet! A Nemzeti Sport miatt zárták ki a Fra...
Nyomtatás Betűméret
Döbbenet! A Nemzeti Sport miatt zárták ki a Fradit az élvonalból? 2008-04-07 23:22:46
Ma zajlott az FTC PE kontra MLSZ per első felvonását a Fővárosi Bíróságon. Ahogy az várható volt, az ítélőtábla első fokon a felperesnek adott igazat, így az MLSZ-nek -jelen állás szerint- nyilvánossá kell tennie a Ferencvárost az Nb1.-ből kizáró testület névsorát. Ebben eddig semmi meglepő nincs, viszont a hírek szerint döbbenetes kijelentések hangoztak el a tárgyaláson.

 

Az FTC kártérítési pereit -különböző fenyegetéseknek köszönhetően- sikerült ugyan megúsznia az MLSZ-nek, ám úgy tűnik mégsem kerülik el a botrányt. Az FTC Pártolói Egyesület pert kezdeményezett annak érdekében, hogy a Magyar Labdarúgást-nyúzó Szövetség hozza nyilvánosságra a Fradit jogtalanul -ez ügyben már jogerős ítélet született- kizáró testület névsorát. Nyilvánvalóan szeretnék megtudni, hogy milyen elmarasztalásban részesültek azok a személyek akik a „Rend, fegyelem, tőrvényesség” jelszavát zászlajára tűző MLSZ nevében tőrvénysértést követtek el. Illetve, hogy egyáltalán lett-e bármiféle következménye a törvényszegésnek, vagy jó magyar szokás szerint szőnyeg alá lett söpörve a dolog? Félő, hogy az utóbbi variáció valósult meg és ezért olyan „szupertitkos” ez a névsor. És van egy másik vonala is dolognak ugyanis reális esélye van annak, hogy olyan emberek is bekerültek ebbe a bizonyos bizottságba aki összeférhetetlenség okán nem is lehettek volna ott. A vonatkozó szabályok kimondják, hogy nem vehet részt a licenckérelmek elbírálásában olyan személy aki bármilyen kapcsolatban áll az érintett klubokkal. Nyilván ezt az UEFA az esetleges visszaélések elkerülése végett határozta meg. Azért írtam, hogy reális esélye van, mert a véletlen folytán két információ is napvilágra került már azóta. Mészöly Kálmán annak idején a sportévé „Zuhanyhíradó” című adásában szólta el magát. Az élő adásban elismerte, hogy ő bizony tagja volt az egyik licencadó testületnek. Ez azért is furcsa, mert Mészöly Géza -Mészöly Kálmán fia- 2006 tavaszán az Újpest edzője volt, a szezon végén pedig a Vasashoz távozott. Tehát Mészöly úr érintettsége okán egyik licencadó testületnek sem lehetett volna tagja. Az már csak hab a tortán, hogy a kizárt Ferencváros helyén a pályán kiesett Vasas indulhatott az első osztályban, a kispadján Mészöly Gézával. Megjegyzem, annak ellenére, hogy emlékeim szerint a versenyszabályzat alapján nem a jobbik kiesővel, hanem a másodosztály jobbik második helyezettjével kellett volna feltölteni a mezőnyt. Valamiért mégsem így történt... Természetesen biztos vagyok benne, hogy semmi köze a Vasas furcsa Nb1.-ben maradásához, de azért megemlítem azt az érdekességet, hogy az MLSZ jogi bizottságának jelenlegi vezetője az az Izsó Ignác aki 2006-ban a Vasas kiesése után és a Fradi kizárása előtt az angyalföldi klub tanácsadói testületének tagja lett... Mennyi véletlen van, szinte hihetetlen.

Aztán jött Kovács Péternek az Újpest tulajdonosának egy elejtett mondata szintén abban az időben. Kovács úr egy testületi ülésről kijövet árulta el, hogy őt is felkérték, hogy legyen tagja a licencelbíráló testületnek. Becsületére váljon, ő visszautasította a felkérést. Ettől függetlenül még maga a felkérés megtörtént, tehát felettébb gyanús, hogy lehettek olyan tagok abban a bizonyos testületben akiknek a szabályok szerint nem szabadott volna ott lenniük. Ha ez beigazolódna abból bizony nagy botrány lenne, az UEFA részéről. Talán nem véletlen, hogy ennyire nem szeretnék ha kiderülne, kik is voltak a licencadó testület tagjai.

Én meg mondjuk nagyon szeretném. Mert valahol végre el kell kezdeni véget vetni a magyar foci körüli sumákolásnak. Tiszta viszonyokat kell teremteni, hogy a befektetők jöjjenek ne pedig meneküljenek a magyar fociból. Sajnos a kluboknak nincs lehetőségük erre. A licencel sakkban vannak tartva. Köztudott, hogy gyakorlatilag bárkit el tudnak meszelni vele, így inkább mindenki csendben marad és tűr. Valószínűleg így tudták kikényszeríteni azt is, hogy a klubok -köztük olyanok is amik nem részesültek a reorganizációs hitelből- lemondjanak a közvetítési díjjakról és a szövetség abból fizesse vissza a reorganizációs hitelt.

No de, hogy mi történt még a tárgyaláson?

A jelenlevők beszámolói szerint ezúttal nyoma sem volt a magabiztos, pökhendi Helmeczy úrnak. Az MLSZ jogi képviselője kifejezetten ideges, tanácstalan ember benyomását keltette. Hja, nehéz is olyan csatára készülni, ahol nincs lehetőség az ellenfél megfenyegetésére, sakkban tartására...

Ismét próbálkozott az MLSZ részéről már szokásosnak nevezhető „az UEFA titkos belső szabályzata írja elő” kártyával, ám ezúttal ez senkit nem hatott meg. Megjegyzem, elég furcsa érvelés ez, hiszen az UEFA szabályzata pont, hogy azt írja elő, nem lehet titkos a licencadó testület névsora, hiszen akkor nem lehetne ellenőrizni, hogy fennáll-e összeférhetetlenség? Nos, ha az UEFA nyilvános szabályzata ezt írja elő, akkor adódik ugye a kérdés, vajon miért hozna az UEFA egy olyan „titkos szabályzatot” ami üti a saját nyilvános szabályzatát? Ebben ugye semmi logika nincs. Esetleg akkor tudnám elképzelni, ha az UEFA-t is Kisteleki irányítaná. Akkor nagyon is elképzelhető lenne, hogy össze-vissza hoznak szabályzatokat...

Volt még egy erőtlen próbálkozás, melyben azt ecsetelte Helmeczy úr, hogy ők csak féltik ezen személyeket, mert nyilván halomra gyilkolják őket ha kiadják a neveiket. Nyilván elég csekély a valószínűsége, hogy bárki is börtönbe akarjon kerülni így évek múltán ezen emberek miatt. Már csak azért is, mert ha ennek valós veszélye lenne, akkor nyilván Kistelekit, mint az egyik főkolompost már rég „megtaláltál” volna, hisz' az ő személye teljesen nyilvános. Nos én úgy tudom, hogy Kisteleki István -bár utálják- él és virul, egy haja szála sem görbült meg. Csakúgy mint Mészöly Kálmán, aki mint tudjuk elismerte, hogy valamelyik ilyen testületnek tagja volt. Megölték? Nem. Az MLSZ rasszizmus elleni harcának zászlóvivőjeként vidáman „niggerez” a sporttévében. Esetleg Várszegi Gábort, aki annak idején lelépett a klub marketingjogaival, agyonverte valaki? A Fradi tábor által imádott Simon Tibi gyilkosai is vidáman járják a várost...
Szóval ne tessék már hülyeségekkel takarózni! Elő a farbával!

És akkor ami kétségkívül a legnagyobb döbbenetet okozta:

Több forrás is arról számol be, hogy Helmeczy úr az ítélet kihirdetése előtt megpróbálta rábeszélni az FTC PE tagjait és a jogi képviseletüket ellátó Schiffer Andrást (TASZ), hogy vonják vissza a keresetet. Állítása szerint az ügyből hatalmas botrány lehet, mely az MLSZ összeomlásához vezethet. Az ítélethirdetés után teljesen összetört, arcát a kezébe temette, majd kétségbeesetten nézett a szintén jelenlévő Izsó Ignácra. A per utáni magánbeszélgetésen elismerte, senkinek nem voltak rendben a licencigénylő papírjai. (Mondjuk ezzel túl sok újat nem árult el, nyílt titok, hogy szinte senki nem felel meg maradéktalanul a feltételeknek) Arra a kérdésre, hogy miért pont a Fradit zárták ki, megdöbbentő választ adott - mert a Nemzeti Sport által leírtak nyomán nem volt más lehetőségük. Szerinte a napilap írásaival olyan hangulatot keltett, hogy kivételezni akarnak az FTC-vel, ezért kénytelenek voltak kizárni a Fradit.

Én személy szerint felettébb kíváncsian várom az MLSZ hivatalos állásfoglalását az ügyről.

Az FTC PE beszámolója a perről, percrő-percre stílusban:

Élő közvetítés az MLSZ elleni perünkrőlAjánló:

A legigénytelenebb produkció

Beindult a bűnbakgyár

Puskás. Megemlékezés képekben

Európa messze van


Cimkék: magyar foci, fradi, mlsz
127 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Hozzászólások

16. Capablanca 2009-10-11 09:31:31
Uraim !

Ez a FRADI már nem az a FRADI mint ami volt 1980-ig. Ez csak a nevében az szellemiségében egyáltalán nem az.Angol befektetö volt Izraeli tulajdonis, sárga mez.Szóval valami új FTC-t kellene csinálni és ezt vigyék a FRANCBA az angolok, izraeliek.
15. Dogenes 2008-04-13 18:25:54
Noti!
Köszönöm a korrekt választ!
14. kerék 2008-04-13 15:25:39
Tisztelt Mutd és Diogenes!
emlékeztek még a Csepel SC-re?
kit nem zártak ki, kit nem hagytak kiesni?
ez miért jó a magyar labdarúgásnak, hogy három FTC mérkőzésen többen vannak mint az NBI.-ben egész évben?
a fradi ha nem jut fel önmagától, én is elítélném ,hogy segítsenek rajta, de tényleg igazságtalanul zárták ki(mészöly kálmán vasasa jött be)de nem baj!
ha kell akkor is feljutunk!E.E.E.
13. Noti 2008-04-11 23:26:07
Diogenes!

No, te is igen elfogult vagy. :)
Egyébként nyugodj meg, nincs olyan per aminek következtében visszahelyeznék a Fradit az élvonalba. Meg nem is valószinű, hogy lesz. Meg az elég hosszadalmas is lenne. De egyébként nem is volt tervben ilyen per sosem.
12. Diogenes 2008-04-11 13:07:57
Kedves Noti!

Semmi baj azzal, hogy véded a "mundér becsületét". Biztos vagyok abban, hogy te őszintén szereted kedvenc csapatodat az FTC-t és azért cáfolod a tényeket. Egy szurkoló legyen elfogult!
Hidd el, azok akik nem Fradi szurkolók, mind úgy látják, hogy at FTC hosszú idő óta kivételezett helyzetben volt magyarországon. A játékvezetők, az MLSZ, a sajtó és a politika mindig kihúzta a csávából a társaságot. (Mutd-nak igaza van.)
Most nem tette, hanem a szabályok szellemében járt el. Ezen aztán meglepődött a szurkolótábor és az egyesületi vezetés is. Nem ehhez voltak szokva. De meg kell értenetek, hogy nincs kivételezett helyzet.
Az FTC (ha tehetsége, anyagi lehetőségei engedik), harcolja ki a pályán (!) a feljutást. Persze, bíróság is visszaállíthatja a kizárás előtti szituációt (erről beszéltem, amit nem akartál érteni), de az nem feljutás. Hol van a legendás fradi-szív, ha a kiscsapatok ellen is csak döntetlenre futja?
Ergo: tisztességes vezetés, becsületes küzdelem, jó csapat. Ezek a Fradi feljutásának a kritériumai.
11. Noti 2008-04-10 17:50:34
Mutd!

Miket nem írsz... Nagy kár, hogy köszönőviszonyban sincsenek a valósággal.
„Bundabotrány nem érinthette”. Abban igazad van, hogy a Vasas és a Honvéd buktak a legnagyobbat, de azért a többiek is. Mondjuk érdekesség, hogy Mészöly papa, aki közismerten a bundabotrány egyik fökolomposa volt, mint a Kisteleki-féle MLSZ oszlopos tagja. No ez mindjárt meg is adja az alapszólamot a „Rend, fegyelem, törvényesség” nótához. :)
A Debrecen elleni meccsnek nem lett következménye?
Hát ha nem számoljuk azt a 40 milliós büntetést meg a 6 zárt kapus meccset, akkor tényleg nem.
Egyébként ugyanabban a szezonban Siófok-Győr meccsen szintén a pályán kergetőztek, mit is kaptak érte? 1(!) zárt kapus meccset. Két évvel később Diósgyőr-Győr meccsen a Győr játékosait támadták meg a diósgyőri szurkolók. Ők mennyit is kaptak érte?
Tavalyelőtt az Újpest-MTK meccsen az újpesti szurkolók mentek a pályára és többek közt a játékvezetőt is megtámadták. Hát ők sem kaptak akkora büntetést mint a Fradi... Ugyanazért a cselekményért. És még csak azt sem lehet belemagyarázni, hogy akár az Újpest, akár a Diósgyőr szurkolói ne lennének többszörösen visszaesők. Rendszeres balhézók ők is.
Gyalázatos viselkedések. Hát nem tudom, jó pár milliót fizetett már a Fradi ilyesmik miatt, úgyhogy elég durva ferdítés azt írni, hogy nem büntették meg őket érte.
Torgyán. Hát igen, felpumpálta a kasszát. Mondjuk nagy kár, hogy azon pénzek nem kis része a Torgyánpárt bankszámláján landolt. Mondjuk úgy, hogy „elzuhslagolta”? :D

Sok klubot kizártak már?
Légy szíves írj már példákat, mert momentán egy sem jut eszembe. Persze te biztos jó sok példát írsz majd, kíváncsian várom. Nem lehet nehéz feladat felsorolni egy-két kizárt klubot, ha már olyan jó sokan voltak...
Én még nem hallottam róluk. Olyanok voltak, akik nem tudták befejezni a bajnokságot, mert szezon közben csődbe mentek és megszűntek (pl Szeged, Békéscsaba, Sopron), de elindulni mind elindulhatott. Aztán volt köztük olyan, például a Békéscsaba, ami a csőd után újraalakult és egy alsóbb osztályból elindult, de kizárás, na olyan nem nagyon volt még. Természetesen ha te tudsz példát írni azt mindenképp tedd meg, hátha csak az én figyelmemet kerülte el valami.
    1 2 3    Következő 6 »

Szóljon hozzá!