FN Blog / Fociblog / Változtat a FIFA. Bajba kerülhetnek a sztárklub...
Nyomtatás Betűméret
Változtat a FIFA. Bajba kerülhetnek a sztárklubok és az EB rendezők 2008-03-18 20:53:00
Nagy változtatásokra készül a FIFA. Joseph Blatter, a FIFA elnöke bejelentette, a jövőben szabályoznák a klubcsapatokban szereplő külföldi labdarúgók számát, valamint eltörölnék a korhatárt az olimpiai tornákon. Ennek valószínűleg sem a nagy klubok, sem a jövőbeni EB rendezők nem örülnek majd...

Úgy tűnik, a nemzetközi labdarúgó szövetség kezdi megelégelni a „mini világválogatottakat”. Legalábbis erre enged következtetni Joseph Blatter legutóbbi megnyilvánulása, mely szerint nagy változtatásokra készül a szövetség. A klubfutballt érintő változás lehet, hogy szabályozni akarják a klubcsapatokban szerepeltethető külföldi labdarúgók számát. A FIFA a 6+5-ös rendszert szorgalmazza, tehát egyszerre minimum 6 „hazai” játékost kell pályára küldenie a kluboknak. Ez, ha valóban életbe lép, felettébb kínosan érintheti a sztárklubokat. Olyan elitklubok, mint a Real Madrid, Barcelona, Arsenal, Liverpool, Manchester, és itt még bőven lehetne folytatni a sort, szinte teljes keretátalakításra kényszerülnének. Ugyanis számos klubnál a legnagyobbak közül nagyítóval kell keresni a hazai játékosokat. Ha kényszerből kell kiárusítaniuk a külföldi játékosaikat az nyilván alaposan lenyomja majd az árat, főleg ha figyelembe vesszük, hogy azok a klubok akik jó árat tudnának fizetni egy-egy sztárért pont, hogy eladni akarnak majd, nem pedig venni... A másik nagy gond lehet, hogy a csapatból kikerülő afrikai vagy éppen brazil sztárok helyére honnan szereznek majd megfelelő minőségű spanyol vagy angol játékost. Persze nagy kérdés az is, hogy egyáltalán véghez tudja-e vinni a tervét a FIFA? Vajon újra kiéleződik a top klubok és a nemzetközi szövetségek ellentéte, és ha igen, akkor vajon meddig mer elmenni a szövetség? Szintén akadályt jelenthet az Európai Unió szabad munkaerő vándorlással összefüggő törvényei, legalábbis az Unión belülről érkező „vendégjátékosok” esetén. Ez ügyben a FIFA egyeztetéseket kezdeményez az Unió illetékes bizottságával, mert mint azt Blatter kihangsúlyozta, természetesen a FIFA szabályai nem írnak és nem is írhatnak felül semmilyen magasabb rendű szabályokat, így az Államok vagy Államszövetségek törvényeit, Alkotmányát sem. Azért is tartom fontosnak kihangsúlyozni ezt a mondatot, mert a magyar futball Mózese, Kisteleki István az utóbbi időben rendszeresen azzal magyarázza meg a honi futball jogszabálysértés-gyanús eseteit, hogy erre az UEFA titkos belső szabályzata -ne tessék röhögni, szerinte tényleg van ilyen- kötelezi az MLSZ-t. Persze az igazi röhej az amikor az MLSZ az UEFA titkos belső szabályzatára hivatkozva sérti meg az UEFA nem titkos és nyilvános szabályzatát, de hát hagyjuk is ennyiben a magyar focit, más kategória.

Maradjunk annyiban, a FIFA szeretné csökkenteni a „vendégjátékosok” számát a kluboknál, de az, hogy ezt a tervét mennyire tudja majd véghez vinni az felettébb kérdéses.

A másik terv valójában Jacques Rogge-től, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnökétől indult el. Rogge úr nemrég kinyilvánította azon vágyát, hogy szeretne igazi futballsztárokat látni az ötkarikás játékokon. Erre reagálva Blatter jelezte, a FIFA hajlandó eltörölni azt a szabályt, hogy az olimpiai válogatottak maximum három 23 éven felüli játékost szerepeltethetnek. Így gyakorlatilag megnyílik az út a nagy válogatottak előtt. A probléma csak az, hogy az Európa Bajnokság és az Olimpiai Bajnokság ugyanabban az években kerülnek megrendezésre. Jelen állapotban a futballvilág számára az EB a nagyobb esemény, ez abból adódik, hogy a szabályok miatt az Olimpián gyakorlatilag az ifi csapatokkal vehettek csak részt az országok. Ha ez a felállás megváltozik a jövőben, akkor nagyon is elképzelhető, hogy ha ezentúl a teljes válogatottak szerepelhetnek az Olimpián, akkor szép lassan az EB kerül majd háttérbe, hisz' azért az Olimpia mégiscsak Olimpia. Világverseny. Nyilván ez sem az idei, sem a következő, lengyel-ukrán rendezésű EB-t nem érinti még, de hosszú távon nagyon is elképzelhető egy ilyesfajta átrendeződés.


Ajánló:

Bukhat a lengyel-ukrán EB? Lehet, hogy mi jártunk jól...

Dereng a fény az újpesti alagút végén? +Jókedvre derítő bónuszvideó

Már nem csak pletyka, tény, Matthaus és brazil sztárok érkeznek a Bozsik stadionba

A Győr meg csendes, de táncol ő is, had' kopjon a Loki lakk

Ez már elég kínos, jobb ha befogjátok!
Cimkék: FIFA, olimpia, eb, világfoci
4 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Szóljon hozzá!