FN Blog / Fociblog / Bukhat a lengyel-ukrán EB? Lehet, hogy mi jártun...
Nyomtatás Betűméret
Bukhat a lengyel-ukrán EB? Lehet, hogy mi jártunk jól... 2008-03-15 22:43:59
Sok a panasz, késés, de hiába is próbálnánk felölteni a legkárörvendőbb mosolyunkat, ha mi kaptuk volna a rendezés jogát, hasonló slamasztikában lennénk. Esetleg még nagyobban...

Egyre több gond, probléma merül fel a 2012-es lengyel-ukrán rendezésű labdarúgó Európa Bajnokság előkészületei során. Gondolom mindenki emlékszik még, ez volt az az Eb, melyre mi is pályáztunk, és sikerült is a bravúros 0 szavazatot megszereznünk. De nem biztos, hogy rosszul jártunk vele.

Az utóbbi években mi Kelet-Európaiak szerettünk morogni az UEFA-ra, mert -szerintünk- igazságtalanul mellőzi a térséget az EB-helyszínek kiválasztása során. Hogy ez mennyire volt jogos az mindenképp véleményes, de talán a lengyel-ukrán példa egy kicsit rávilágít arra, hogy valóban volt alapja az európai szövetség ódzkodásának. Tény, hogy a térségben még ma sem adottak a feltételei egy ilyen volumenű seregszemlének. Hogy úgy mondjam, nincs meg a megfelelő infrastruktúra. Kiépíteni meg nem biztos, hogy megéri. Sajnos el kell ismernünk, fényévnyire vagyunk a nyugattól és hiába álmodozunk arról, hogy egy ilyen esemény megrendezése számunkra is hasonló sikerrel -és persze haszonnal- járna, mint mondjuk Németországnak. Ez csak álom. A véres valóság az, hogy „itt Keleten” óriási -és meg nem térülő- befektetéseket kell eszközölni ahhoz, hogy legalább elfogadhatóan le tudjunk bonyolítani egy ilyen rendezvényt.

Szóval zajlanak a 2012-es EB előkészületei. Azt nem nagyon lehet kijelenteni, hogy rohamtempóban, inkább csak akadozva, panaszkodva csordogál a munka. Legalábbis erre engednek következtetni a főként Ukrajnából érkező aggasztó hírek. Olaszország -szintén pályázott- már jelezte is, hogy ha kell akár az utolsó pillanatban is kész „beugróként” lebonyolítani a kontinensbajnokságot. Valószínűleg azért erre nem lesz majd szükség, feltehetően valamilyen szinten „lebonyolódik” a viadal az eredeti helyszíneken, viszont az, hogy milyen haszonnal... Na az kérdéses.

Szerdán Oleg Zaszadnij, a livivi polgármesteri hivatal "Euro-2012 főosztályának" vezetője jelezte aggodalmait az EB-rendezéssel kapcsolatban. Ahogy jelezte: „A négy- és ötcsillagos hotelek hiánya jelenti az egyik legnagyobb gondot a 2012-es labdarúgó Európa-bajnokságra készülő Lvivben, a nyugat-ukrajnai metropolisz vezetése egyelőre még azt sem döntötte el, hány minőségi szállodára lenne szüksége a városnak a csapatok megfelelő elhelyezésére.” Nagy gond, hogy a nyugat-ukrajnai nagyváros nem kereskedelmi központ, így felettébb kétséges, hogy a frissen épülő ötcsillagos szállodákkal mi lesz az EB után. Nyilván mint ahogy idáig sem, úgy a viadal után sem lesz kereslet rájuk. Az üzletemberek nem fognak Livibe tódulni csak azért mert egyszer EB-t rendeztek ott, a turistáknak meg megfizethetetlenek az ilyen színvonalú szállások. Így félő, hogy a hatalmas pénzekért felépítendő szállodák a bajnokság végeztével üresen konganak majd. Hasonló a helyzet „repülőtérügyileg” is. „Ugyanez vonatkozik a város repülőterének kiépítésére, hiszen a nemzetközi járatokat nem heti egy alkalommal, hanem minden nap meg kell tölteni utasokkal, különben veszteséget termelnek.” Szintén el lehet mondani, hogy kifejezetten nagy a valószínűsége annak, hogy ahogyan eddig nem volt igény a helyi repülőtér felfejlesztésére, úgy az EB után sem lesz. Magyarul ismét egy komoly anyagi vonzatú beruházás, amely 2012 után feleslegesé válik. És valljuk meg őszintén, ezek a problémák nálunk is jelentkeztek volna. Budapesten kívül nincs olyan városunk amely rendelkezne ötcsillagos szállodákkal. És igazából nincs is igény rá, hiszen csakúgy mint Ukrajnában, nálunk sem lenne kereslet ezekre a szállásokra, hisz' nyilvánvaló, hogy mondjuk Debrecenbe sem tódulna az európai üzleti elit csak azért mert egyszer EB meccsek voltak ott. Márpedig egy rendező városnak rendelkezni kell a megfelelő szálláshelyekkel. Nem is kevéssel, hiszen gondoljunk bele, a csoportmeccsek alatt négy csapat elszállásolásáról kell gondoskodnia a vendéglátóknak. Ez csak a játékosokat számolva 100 fő felett van, plusz a szakmai stábok, csapatorvosok, gyúrok stb. És akkor nem beszéltünk még a V.I.P vendégekről, az UEFA delegáltjairól... A szurkolókat most akkor hagyjuk is!

És akkor most hozzátehetjük a mi legérzékenyebb pontunkat, a stadionokat. Jelenleg Magyarországon egyetlen olyan stadion sincs ahol meg lehetne rendezni egy EB meccset. Sem a méretük, sem az állapotuk nem alkalmas rá. Méretben egyedül a Puskás stadion lenne megfelelő, de hát az meg szintén katasztrofális állapotban van. Jól jellemzi a helyzetet, hogy amikor a Manchester csapata nem rég itt járt Bl meccs ürügyén, teljesen meg voltak lepődve, hogy mekkora arénában van a ZTE edzőpályája. Aztán ledöbbentek amikor megtudták, hogy az ahol ők épp sétálgatnak nem az edzőpálya, hanem ott fogják játszani az esti meccset...

Szóval nincs egyetlen stadionunk sem, amely megfelelne a célnak. Jó hír viszont, hogy minden valószínűség szerint nemsokára lesz. Mégpedig Győrben. Abban a stadionban esetleg csak a mérete lehet majd kivetni való, de azért azt már kis jóindulattal el lehetne fogadni. Lehet ugyan építeni stadionokat, de az erősen kérdéses, hogy mi lesz velük utána? Mert minek 30-40 ezres stadionok oda, ahol a múlt hétvégén például a teljes nb1-es forduló 7 meccsén sem volt 15.000 néző. Mondjuk az Nb2-re többen voltak kíváncsiak, hisz' csak az Üllői úton mintegy tizenhárom ezren voltak...

Száz szónak is egy a vége, bármennyire fáj is ez nekünk -mert persze, hogy fáj- nem biztos, hogy nem volt igaza az UEFA-nak, amikor finoman szólva nem erőltette eddig a kelet-európai EB rendezést. Valóban óriási a lemaradásunk a nyugattól, minden téren. És egyáltalán nem biztos, hogy azok a „megabefektetések” melyeket eszközölnie kell egy keleti országnak az EB rendezés érdekében valóban megtérülnek majd. Szóval amikor azon morfondírozunk, hogy nyugaton egy-egy Európa-bajnokság milyen jól hozott a konyhára a rendező országnak, nem árt azon is elgondolkodni, hogy kis túlzással mondva Németországban majdhogy nem elég volt kicsit komolyabban összesöprögetni a stadionokban és máris készen álltak, míg nálunk...

Ajánló:

Dereng a fény az újpesti alagút végén? +Jókedvre derítő videó

Már nem csak pletyka, tény...

A Győr meg csendes, de táncol ő is...

Ez már elég kínos, jobb ha befogjátok!

A Fradi nem kaphat jogos tizenegyest, semmiképp

Nevettetős, ellazulós videók. Mert megérdemeljük


 


Cimkék: világfoci, eb, lengyel-ukrán, magyar foci
91 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Hozzászólások

11. Noti 2008-03-26 21:34:41
Roberto!

Részben lustaság, részben időhiány, szerintem. Példának hoztad Dániát. Egy dán melós lenyomja a napi 8 óráját és kényelmesen megél a fizetéséből. Tehát van durván napi 16 órája szórakozásra, sportra, pihenésre. És persze van energiája is rá, hisz' nem strapálja le magát . Ezzel szemben a magyar melós lenyom 8-10 órát, aztán megy a másodállásba vagy otthon "maszekol" kicsit, este meg örül, hogy beesik az ágyba. Persze nem mindenki, de sokan. És persze sok magyarnál a lustaság is közre játszik, mert van akinek lenne ideje és lehetősége a sportra, csak indíttatása nincs.
10. roberto 2008-03-25 23:48:20
Hello Noti,

Orulok annak amit irtal, legyen igy, szep lenne. Rajtunk mar nem fog mulni.:) Megertem ha vki kiabrandult, igy Teged is, de tenyleg nem latok mas lehetoseget, mint elore menekulni, es nem keseregni, hanem ezerrel menni elore. Igy van eselyunk versenyben maradni.
Aztan ha mar elertunk vmi nagyot, javultak a korulmenyeink es visszatekintunk, maskeppen fogjuk mai nehez napjainkat is szemleni.

Ez sajat tapasztalat is, ma mar nem latom akkora gondnak a 10 evvel ezelotti gondjaimat sem.

Azota tobbet sportolok, jobban odafigyelek hogy mit eszem, de mindezt azert tudom megtenni mert korabban nem alltam meg, szinte meg aludni se. Akkor meg tanultam es dolgoztam, ma mar csak dolgozok. Most sem fogok megallni csak mar mas a cel.

De maradjunk a sport temanal, hiszen ez a topik temaja...szerinted mit kellene valtoztani? szerinted mivel lehetne az embereket nagyobb sport iranti erzekenysegre kesztetni?

Mitol lenne sportosabb nep a magyar..marmint az iskola eveken tul, a hetkoznapokban, mert a fiatalok kozott sok sportolo van, azonban az egyetem, elso munkahelyre valo belepessel ez elmulik. A danok meg idoskorban is, 60 folott is sportolnak. Egy 5000 fos kisvarosnak is van 600 fos futoklubja..nekem ez egy nagyon jo pelda, mert ez egy olcso sport, csak egy par cipo kell hozza...Kivancsian varom a velemenyed.
9. Noti 2008-03-24 19:54:27
Üdv Roberto!

Jó, akkor nem "legyőztetek", hanem "meggyőztetek". :)
Legyen neked/nektek igazatok az Olimpiával kapcsolatban. Nyerjük meg a rendezés jogát, aztán hasítsunk bele. Én örülnék neki. Mondjuk 2020-ra talán sok minden megváltozhat ebben az országban. Jelenleg viszont kutya állapotok uralkodnak, én ezért vagyok kicsit szkeptikus. Nem azért mert nincsenek jó szakembereink, azok vannak. Itt is a fejétől bűzlik a hal...
8. roberto 2008-03-23 18:35:51
Hello Noti,
Noti, nem volt cel a legyozes, sokkal inkabb a meggyozes. Szerintem fontos minden ember velemenye es az is hogy tiszteljuk azt.
Sokfele embert megismertem, jelenleg is napi szinten vagyok kulfoldiek kozott, nyugodtan allithatom, hogy nem kell a magyarnak lesutott szemmel jarni. Nem ugy ertem hogy dongetni kellene a mellunket, de ugy sem, hogy meghunyaszkodjunk. A magyar mindig is kreativ volt, mert erre kenyszeritette a sorsa, de ez lehet az elonyunk ma, amikor beke van Europaban.
A media manapsag mindent negativan talal, lemaradunk stb, csak egy pelda, ha Romaniat nezzunk, ok 18 szabad ev utan tudnak annyi GDP-t termelni mint mi, de ok ezt 22 millio emberrel teszik..nem nagy szo, hogy utolertek minket. A mediaban ez ugye nem egeszen igy van talalva...Ne higyjunk el mindent.
Visszaterve a temahoz, felre minden negativumot es multbeli serelmet, onbizalmat elo, es hasznaljuk ki azokat az adottsagainkat amink van, kreativitas, foldrajzi elhelyezkedes es berendezkedni szolgaltatasokra, logisztikara es kereskedelemre, amihez nem kellenek nyersanyagok, mint ahogyan Svajc is tette, valamint teszi napjainkban az Arab Emirsegek, vagy Singapore. Ezert orulok a Ferihegyi fejleszteseknek.
Ezek koze a szolgaltatasok koze beillhet a sport is es szemelyes hitem, hogy a sportot azert is kell eroltetnunk, mert az embereknek tudatositani kell, h. ha sportolnak, azt nem masnak mint maguknak teszik, s lehet az az 5-7 ev amivel Europa nyugati felen elok tobbet elnek nalunk jelenleg, csokkentheto.
Tulzott nacionalizmus nelkul mondhatom, h. sok jo dolog szarmazik magyar ember kezebol, tollabol, itt az ido, hogy peldat vegyunk roluk es epitsunk egy jobb es elhetobb kis orszagot magunknak, ahol elfer mindenki. Az orszagnak szerintem a legnagyobb baja, hogy nincs egy kozos jovokep, es allandoan tul akarjuk harsogni azt akinek van egy jo otlete. Meg kell tanulni hallgatni, figyelni, ertelmezni, felallitani a kozos celt, kitalalni az odavezto utvonalat es megcsinalni.
HA tenyleg sikerulne Olimpia rendezest nyerni, az lehetne egy kozos cel, mivel mint regen, mindenki egy kicsit soporne es feste a haza korul, epulne jopar uj es nagyszeru epitmeny, megmutathatnank hogy mar nem lovon jarunk es szabad tuzon fozunk, tudunk jo bort es palinkat fozni, szeretunk jokat enni s vegre az emberek magukban is kicsit rendbe tehetnek a gondolatokat, s a vegen talan meg egy kicsit buszkek is lehetnenk, s egy sikeres Olimpia kozelebb hozhatna az embereket ebbol mai ellensegeskedesbol.
Remelem sikerul, es ha majd onkentesnek kell jelentkezni, en leszek az elso aki jelentkezik!
7. Noti 2008-03-22 23:24:45
Jó, akkor legyőztetek. :)
Bár azért én még mindig szkeptikus vagyok a témában. Nem, tényleg nem vagyunk a Balkán. Lassan már nyugodtan kijelenthetjük, hogy ők már előrébb járnak...

Na majd talán az Olimpia összejön és akkor nem csak találgatásokra hagyatkozunk azzal kapcsolatban, hogy mi lenne nálunk. :)
6. rexter 2008-03-21 00:29:38
szinvonalas vita es jo cikk! ritka az ilyen a mai kommentelo vilagban :)
egyebkent mindenkinek van igaza ebben abban, de en roberto javara dontenék elég fölényesen. igenis meg tudutuk volna csinalni, es nagyon nagy eselyunk is volt, de borzasztoan elkurtuk.
4 helyszín, Budapest, Szekesfehervar, Győr, Debrecen 2012-re elő tudott volna teremteni pár szállodát, egy azaz egy normalis stadiont es par edzopalyat. Abszolut igaz hogy ezeket a leteseitmenyeket kesobbiekben is fol lehetett volna hasznalni rengeteg rendezvényre, hoki eb, utanpotlaskozpont, utanpotlas eb-k, utanpotlas VB-k! Korlatlan lehetsogek lennenek ezek!

Nagyon nagyon szomoru, hogy mi ezt magyarok ugygondoljuk hogy 2012-re sem érnénk el. Ne legyünk már ennyire kishitűek!! Mi vagyunk mi Balkán?? Lengyelek-ukranok, perszehogy szivnak, oriasi tavolsagok, meg nagyobb infrastrukturalis lemaradas. Remelem jelentkezunk meg es megcsinaljuk. Egyebkent meg egyedul lenne a legtobb eselyunk. es persze az osztrakokkal lett volna... na mindegy. Hajrá magyarok!
    1 2    Következő 6 »

Szóljon hozzá!