FN Blog / Fociblog / A Fradi nem kaphat jogos tizenegyest, semmiképp
Nyomtatás Betűméret
A Fradi nem kaphat jogos tizenegyest, semmiképp 2008-03-02 23:02:15
Nagy meccsen, emberhátrányban nyert a Fradi 4-3-ra a BKV otthonában. Erről is lesz szó, de én inkább egy jelenségről írnék ezzel kapcsolatban. Érdekes dolog egy-egy meccs után a fórumokon olvasgatni...

Szóval megkezdődtek a másodosztály küzdelmei is. Kifejezetten jó (na persze magyar szinten jó) és izgalmas meccset vívott egymással a BVK Előre és a Ferencváros csapata. Meglepetésre a BKV jutott előnyhöz, már a 3. percben, aztán egyenlített a Fradi. Ezzel az eredménnyel vonultak szünetre a csapatok. A második félidőben aztán bő negyed óra alatt úgy tűnt eldőlt a mérkőzés, jókora meglepetés lesz a vége, ugyanis a BKV már 3-1-re vezetett, ráadásul a Fülöpöt kiállították a Fradiból. A kilátástalan helyzet ellenére nem tört meg a Fradi és az utolsó húsz percben három gólt lőve megfordította az eredményt, így végül is 4-3-ra nyert.

De igazából nem erről szeretnék itt írni, hanem egy jelenségről ami a Fradi meccseit kíséri. Este, vagy másnap, leül az ember fórumozni. Benéz ide, aztán oda, természetesen elsősorban a sport, azon belül meg a foci fórumokra. És tuti, hogy összefut azokkal az emberekkel -én csak fröcsögőknek hívom őket- akik történjen bármi az FTC körül, abba mindenképp megpróbálnak belemagyarázni valami negatívumot. Most például rúgott négy gólt a Fradi, ebből egyet tizenegyesből. Én amikor beléptem a fórumra már vártam a „fröcsögőket”. Voltak is. Szerintem ők már eleve lesben állnak ha játszik a Fradi. Figyelik az online közvetítést és imádkoznak, hogy történjen valami -bármi- amibe bele lehet erőltetni egy hevenyészett összeesküvés elméletet. Na most kapóra jött a tizenegyes. Természetes szerintük az hét szentség tuti biztos, hogy semmiképp sem lehetett jogos. Egész egyszerűen azért, mert a Fradi eleve nem kaphat jogos tizenegyest. Legalábbis szerintük. Történhet bármi ott a tizenhatoson belül, akár még emberhalál is, a tizenegyes akkor is jogtalan és kész. Ők még valami extrém esetben is, mondjuk a védő nemes egyszerűséggel beletaposna Lipcsei hasába és így elrugaszkodva két kézzel lehúzná a labdát, majd egy karatemozdulattal fejbe rúgná Lisztest, azt mondanák, hogy ez bizony egy erősen vitatható határeset volt. Igazából ezek a megnyilvánulások olyankor a legröhejesebbek, amikor még csak közvetítés sincs, tehát nem is látta az esetet, de ettől függetlenül ossza az észt, ami sajnos rövid időn belül kölcsönös anyázásig fajul, tönkretéve ezzel a fórumot. Ehhez a tizenegyeshez azért még érdemes hozzátenni azt is, hogy előtte már a bíró kiállított egy Fradi játékost, reklamálásért, 3-1-es BKV vezetésnél. Valljuk be, ilyen előzmények után azért elég nehéz bemagyarázni, hogy a bíró meg akarta nyeretni a meccset a Fradival és azért adott egy tizenegyest nekik. Szóval azért ha egy bíró meg akarja nyeretni a meccset egy csapattal akkor nyilván nem fog abból a csapatból kiállítani, pláne nem ha az az csapat már két gólos hátrányban van 25 perccel a vége előtt... Teszem hozzá, pláne nem reklamálásért. Mert az még csak nem is egy olyan szituáció amikor nem tud mást csinálni mint kiállítani. Ha jön egy lábtöréses beszálló, akkor ugye tehetetlen, hiába akarná segíteni a csapatot, ott bizony nem tehet mást fel kell mutatnia a piros lapot. Na de egy reklamálásnál... Ott ha úgy gondolja nyugodtan elengedheti a füle mellett és nincs kiállítás. Viszont igazságtalan lennék, ha nem említeném meg a másik oldalt is. Lehet találni igazi szívet melengető gyöngyszemeket is. Íme egy igazi sportember megnyilvánulása, hozzáteszem, hogy az illető Kecskemét szurkoló, tehát a Fradi egyik fő riválisának drukkere, csapata 3-0-ás veresége után:

„grat  a fradinak! 10 emberrel szép teljesítmény,11-es szitut nem láttam,nem is mondok róla véleményt. Ami minket illet sajnos nagyon gyengén játszottunk,a szezon során legalábbis ilyen rosszak még nem voltunk.Sajnos mindkét belső védőnk(lovric,Gyagya) eltiltását töltötte,meg is látszott.Alapemberek közül pedig Yannick,Csordás és Savic is sérült volt,Némedi sem volt 100-as.Jókor jött még ez a pofon,kicsit észhez tér tőle mindenki! A hazafelé úton elégedetlenkedő és a 3-0 után a második félidőben a csapatot folyamatosan szapuló  "szurkolóknak" pedig azt üzenném hogy nem akkor kell csak nagy KTE drukkernek lenni amikor sorra nyerjük a meccseket és 4-5 gólokat lövünk. szezon előtt odadnak egy papírt amin az áll ,hogy a 16. forduló után 2 ponttal vagyunk lemaradva az első helyezettől boldogan aláírta volna bárki.”

Na de elvonatkoztathatunk a Fradi meccseitől, mert igazából egyre inkább divatba jön ez a fajta hozzáállás más esetekben is. Sajnos, nyilván köszönhető ez a magyar foci színvonalának is, egyre inkább kialakul egy olyan réteg ami nem is egy csapatnak szurkol, sokkal inkább egy csapat ellen. Ezeknek már nem is lényeges, hogy a saját kedvenceikkel -már ha vannak egyáltalán- mi van, csak az, hogy a másikat szapulhassák. Tehát vannak fanatikus Újpest gyűlölők, notórius Loki fikázok, vagy éppen elhivatott Honvéd utálók. Esetleg van aki több brigádba is besegít. De nyilván nem áll meg ez a hazai csapatoknál. A különböző fórumokon meg lehet találni azokat akik mindig biztosan tudják, hogy a Milan lesről szerezte a győztes gólját, a Real tizenegyese kamu volt, vagy éppen minimum három tizenegyest nem adtak meg a Manchester ellenfelének. És ezt csak tetézik a különböző edzői megnyilvánulások. A tréner, aki a meccs utáni interjúban magabiztosan jelenti ki, hogy az ellenek megadott tizenegyes biztos, hogy jogtalan volt, a második gólt les előzte meg, az ő csapatát meg minimum négyszer tévesen állították meg lesen, és egyébként is két tizenegyest is elnézett nekik a spori. Csak azt nem értem, hogy honnan ez a magabiztosság. Mert onnan ahol ő ül, nevezetesen a kispadról, gyakorlatilag képtelenség megállapítani, hogy egy vonal volt-e az egy vonal. Hisz' tévés meccseket nézve nem egyszer látjuk, hogy egy-egy leshelyzet megítélése a visszajátszás során, lassítva, több kameraállásból megnézve is nehéz, nemhogy az esettől 50-60 méterre ülve. Mégis rendszeresek az ilyen „magabiztos” edzői megnyilvánulások. Talán nem ártana valamilyen szinten gátat szabni ennek, és felesleges feszültségkeltésnek. Nem jó ez senkinek. Pláne az olyan esetek, amikor már jóval a meccs előtt megkezdődik a nyilatkozatháború, melyben a szakvezetők már jó előre kilátásba helyezik, hogy nekik gyanús, a játékvezető kedvezni fog az ellenek, X.Y meg biztos feldobja majd magát a tizenhatoson belül. Persze van ennek egy olyan pszichológiai hatása, hogy ha elég nagy „műbalhé” előzi meg a meccset, akkor a játékvezető nehezebben fúj majd be egy esetleges tizenegyest az ellenfélnek, határesetekben, ha nem biztos valamiben inkább az ellenek kedvezőtlen döntést hoz, csak ne keveredjen gyanúba. Nem túl sportszerű, de egyre inkább elterjedőben lévő hadviselési forma. Ennek is véget vethetne a videóbíró bevezetése.

 


Cimkék: magyar foci, fradi, videóbíró
73 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Hozzászólások

19. Noti 2008-03-10 13:54:07
Diogenes!

Jól van, tedd azt.
Szerinted inkorrekt, szerintem meg nem. Inkorrekt azoknak akik kötözködni meg anyázni akarnak, viszont korrekt azoknak akik arra a stílusra nem kíváncsiak. Én az utóbbiakat részesítem előnyben. Mint látod azok a hozzászólásaid melyek, hogy úgy mondjam nem mentek egy bizonyos szint alá, nem lettek törölve. Egy lett csak, de az nem ütötte meg az elvárt szintet. Nem kell sem sértegetni, sem megsértődni. Ha a többiek meg tudják fogalmazni normálisan az ellenvéleményüket, akkor ez feléd is jogos elvárás lehet részemről. Szerintem.
A beszélgetőpartnerekről meg annyit, hogy inkább legyen 4-5 olyan aki tud normálisan hozzászólni, mint 50 olyan aki "cirkuszol". Ha jól látom ennél a bejegyzésnél is van hozzászóló rajtad kívül. Olyanok is akik ellenvéleményt fogalmaztak meg. Mégsem lettek törölve. Vajon miért? Talán mert nem mentek egy bizonyos szint alá? Azt hiszem ez lehet a nagy titok...
18. Diogenes 2008-03-10 12:27:16
Noti!

Úgy döntöttem, kiszállok ebből a párbeszédből. Úgy éreztem és érzem most is, hogy inkorrekt amit csinálsz, hiszen írsz egy provokatív szöveget, majd a hozzászóló(k) hasonlóan provokatív válaszait kényed-kedved szerint törlöd, vagy engedélyezed.
Mindegy, ez a te játékod, játszd egyedül tovább.
Ugye, nem csodálkozol, hogy ilyen hozzáállás mellett nincs több beszélgetőpartnered?

Tisztelettel: Diogenes
17. Noti 2008-03-09 20:12:17
Egyébként ha ez megnyugtat töröltem már más hozzászólását is, másik bejegyzésnél, és eppen pont Fradistáét. És még csak nem is azért, mert nem értettem volna egyet vele, hanem a stílusa miatt.
Nem ellened irányult. Nekem semmi bajom veled.
16. Noti 2008-03-09 20:07:38
Diogenes!

Nem értem, mit keresed itt azt a bizonyos csomót ama bizonyos kákán. Mit akarsz bizonygatni ezzel az idézettel? Nem értem. Most azt szeretnéd bebizonyítani, hogy töröltem azt a hozzászólásodat amiről én írtam azt, hogy töröltem? Vicces vagy, de tényleg. Ebből is látszik, hogy te azt keresed, hogy lehetne vitatkozni valami hülyeségen...
Igen, töröltem az egyik hozzászólásodat, mert nem felet meg a stílusa. Ezt nem vitatta, nem tagadta senki. Minek ezt bizonygatni, ha egyszer én magam írtam, hogy így történt.

Fejedelmi többes, meg Napóleon...
Egyrészt mivel a blogot úgy vezetem, hogy több (konkrétan három) ismerősöm is besegít, infókkal, ötletekkel, tanácsokkal, stb. így gondolom nem túl nagy bűn, ha annak ellenére, hogy bejegyzéseket nem készítenek, azért őket is mintegy társszerzőnek tekintem. Másrészt az FN részéről is van egy elvárás, úgyhogy azt hiszem az ő nevükben is beszélek ha azt írom, nem szeretnénk ha ez egy olyan veszekedős hely lenne. Láttam én már nem egy olyan fórumot (focist) ahol jóformán már a beköszönés is egy laza k. anyáddal kezdődik. Én (vagy mi) nem szeretnék (szeretnénk) idáig eljutni. És ezt valószínűleg sok-sok futballbarát nevében írom.
Jó, elismerem, a te hozzászólásod azért nem fajult anyázásig, inkább csak, hogy úgy mondjam felettébb alkalmas volt annak kiprovokálására. És pláne úgy nem kell az ide, hogy számos ponton egyértelműen valótlant állítottál benne. Nem kell a hangulatkeltés, meg a veszekedés szítása, ennyi.
Látod a többi hozzászólásod nem lett törölve. Sem ez, sem azt ezt megelőző, meg az az előtti sem...
Meg másoké sem, akiknek más volt a véleménye mint nekem.

15. Diogenes 2008-03-09 19:31:31
Noti!

Még egy utolsó megjegyzés:
Hogy levetted, vagy nem, arra álljon itt a 10. sz. hozzászólásod egy szó szerint idézett részlete.
"Levettem, mert sértegetésekre, kötözködésre, és pláne veszekedést szító alaptalan hülyeségekre nem vagyunk vevők."
Tehát levetted. Több szót kár is rá vesztegetni. Egy - a tiédtől eltérő - véleményt alaptalan hülyeségnek nevezni, igencsak bántó volt, erre reagáltam. A "nem vagyunk vevők" pedig az a fejedelmi többes, amelyet Napóleon megengedhetett magának, de egy komoly ember ilyet nem mondhat.
Mondom: mindegy. Meggyőzni egymást úgysem fogjuk és ha sikerülne is, mit érnénk el vele...?
Én is megbékéltem (és Kecskeméten nagyon sokan) azzal a gondolattal, hogy hiába a sok munka, 2008-ban sem lesz NB-I-es a csapat, mert ugyan 4:0-ra legyőztük a Fradit, de ők ebben a bajnokságban VERHETETLENEK. C'est la vie!
Jövőre ismét nekiveselkedünk és megpróbáljuk.
A tanulság: ki-ki vonja le önmaga.
14. Noti 2008-03-09 16:27:30
"Továbbra is állítom: ott, ahol egy csapat átlagosan játszik 70 percig és utána 20 perc alatt három gólt rúg sorozatban, valami sumákság van."

Vagy egyszerűen csak elfárad a másik csapat. Az Nb2-ben számos olyan klub van, ahol a játékosok félprofi/amatőr szinten fociznak, tehát munka mellett járnak alkalmanként edzésre. Nem csoda ha nem olyan az állóképességük, mint azoknak akik főfoglakozásként űzik ezt a sportot.

Egyébként meg:
Manchester-Bayern Bl döntő. A Manchesternek, az utolsó tíz percet leszámítva, nem volt egy épkézláb támadása sem. Aztán egy perc alatt két gólt lőve megfordították a meccset.
Milan-Liverpool, szintén Bl döntő. Az első félidőben a Milan lefocizta a pályáról az angolokat, aztán a második félidőben negyed óra alatt három gólt rúgott a 'pool és kiegyenlített.
Természetesen ezek tuti bunda meccsek voltak ugye?
Lehetne még sorolni...
Egyébként megjegyzem, a Fradi nem az utolsó 20 percben verte meg a Kazincbarcikát, már az első félidőben is vezettek, szóval az utolsó húsz perc nélkül is megvolt már a meccs... Elég nagy ferdítés részedről úgy beállítani a dolgot mintha "utolsó percekben lőtt furcsa gólokkal" nyert volna a Fradi. Szó sincs erről.

De élő példa vagy arra amit a bejegyzésben is írtam. Sőt!
Nálad már az sem kell, hogy tizenegyest kapjon a Fradi, vagy esetleg vitatható gólt szerezzen, neked már az is bőven elég a "fröcsögéshez" ha esetleg az utolsó húsz percben is merészelnek gólt rúgni...
    1 2 3 4    Következő 6 »

Szóljon hozzá!