FN Blog / Fociblog / Kisteleki "Siker" István
Nyomtatás Betűméret
Kisteleki "Siker" István 2008-01-30 07:05:00
Úgy tűnik a honi foci mit sem változik, ma is, mint az elmúlt évtizedekben, a sikert nem az elvégzett munkában -és annak eredményeiben- mérik, hanem a befolyásos támogatók számában. Nyílván ezt a tényt ismerte fel Kisteleki mikor a minap „leigazolta” az MLSZ mellé a két „szuperpárt” egy-egy emberét.

Nos jött a hír a minap, az MLSZ-hez csapódott Veres Tibor -sőt, mindjárt a tanácsadói testület elnöke lett- és Szabó László. Szabó kabinetfőnökként fog funkcionálni. Ami érdekes a dologban, hogy ő volt 1999-2002 között az ISM helyettes államtitkára. Veres meg ugye a Wallis Rt. színeiben versenyez. Kell-e bárkinek is magyarázni, hová is tartozik a Wallis? Nohát, ez ugye pontosan az aminek így első blikkre látszik, nem árt egy kis protekció a nehéz időkben ugye, sőt, az az igazi, ha mindjárt két oldalról is megvan a támogató, ki tudja ugye, mit hoz a jövő...

Márpedig a jövőben szükség lehet a jóindulatra „odafentről”, mert valljuk meg, a Kisteleki -féle MLSZ eddigi produkcióját nehéz lenne diadalmenetként aposztrofálni. Igazából sikerekről, eredményekről nem nagyon beszélhetünk, inkább csak nulla szavazatos EB-pályázatról, szétvert edzőképzésről, perekről...

Persze tudjuk, az EB-pályázat kudarca „politikai döntés volt”. Legalábbis a hivatalos MLSZ verzió szerint. Biztos igaz. Nyílván a kudarcnak semmi köze sincs ahhoz, hogy Kistelekinek kapásból sikerült összerúgnia a port a Kentaroval, mely Európa szerte tévéközvetítésekkel és marketing biznisszel foglalkozik, és nem mellesleg az UEFA-val is igen jó, üzleti kapcsolatokat ápol. Szóval azért valahol a mi Siker Pityunk zsenialitását mutatja, hogy miközben javában zajlik az EB-pályázatra készülés, perre megy (hogy a saját havernak csináljon helyet) azzal a céggel, amelynek kifejezetten nagy befolyása lesz a döntéshozatalra. Meg is lett az eredménye.

És persze az is kizárt, hogy szerepet játszott volna a döntésben, az, hogy egyetlen komoly meccsre alkalma stadionunk sincs. Illetve van, tudtunk mutatni, számítógépen, szépen modellezve, meg 3D-ben. Apró hátránya volt a dolognak, hogy azokban ugye nem igazán lehet meccset játszani. Esetleg, ha egy ügyes huszárvágással leülnek tárgyalni az EA Sports programozóival, akkor talán a FIFA sorozat következő kiadásában már azokban a stadionokban „rúghatjuk” a bőrt. Már csak, hogy ne menjen teljesen kárba az a sok munka.

Természetesen az sem érintette hátrányosan a mi pályázatunkat, hogy miután nyomatékosan felhívták az indulók figyelmét, a szavazás előtt egy kifejezetten rövid, tömör írásos összefoglaló anyagot adjanak le, mert az idő szűkössége miatt nem lesz lehetőség több száz oldalt végigolvasnia a döntéshozóknak, mi azért sikeresen besűrítettük az anyagot mintegy 13465 oldalba. Szóval ez már tényleg a hülyeség, komolyan azt hitték, hogy van olyan, aki az egy-egy dokumentációra jutó bő fél órában végig tudja azt olvasni? A hülye lengyel meg leadott egy 80 oldalast, meg is nyerték...

No de a hab a tortán az volt, hogy mi magyarok szavaztuk be a döntőtestületbe az ukrán küldöttet, mert ő megígérte, hogy mivel érintettség okán ő nem szavazhat, majd a mi pályázatunkat fogja „belűről” propagálni. Azt persze nem tetszettek észre venni, hogy a lengyelek az ukránokkal pályáztak, na nyílván, hogy azt a pályázatot propagálta „belűről”.

De bevallom őszintén, nekem a küldöttségünk összetétele tetszett a legjobban. Végignézve a névsort, minimum mosolygásra ad okot. Ment ugye a Gyárfás, hogy majd ő fogja szervezni a szervezni valót, mondjuk a stadionépítéseket. Na most ugye ő már az úszó Eb-n bemutatkozott, mint főszervező. Elég annyi hozzá, hogy a vége az lett, majdnem el kellett halasztani az Eb-t, mert épphogy az utolsó utáni pillanatban lett kész (úgy ahogy) a helyszín. Gondolom, az UEFA illetékesei már jó előre fogták a fejüket, hogy ha egy medencét nem tudtak időre felépíteni, akkor mi lesz itt, ha 8-10 stadiont kell. Ment még persze a honi labdarúgás -no és a 80-as évek bundaügyeinek- oszlopos tagja Mészöl Kálmán is. Fogalmam sincs, hogy vele például mit akartak szimbolizálni. Esetleg, hogy már szervezkedünk sportfogadás vonalon is? Vagy ő volt hivatott a szép magyar nyelv népszerűsítésére? Ennek szellemében a repülőtéren el is nyomott egy laza „abüdösúristenit”-et, ami ismerve Mészöly szókincsét, még a kifejezetten médiabarát megnyilvánulások közül való volt. Ment persze Kisteleki „Siker” István is, aki mint tudjuk, sem liga-, sem MLSZ elnök nem akart lenni, és akinek a megválasztása finoman szólva is furcsa, de talán inkább botrányos körülmények között zajlott. És persze a sikeres munkára, meg sok szép stadion felépítésére maga Gyurcsány Ferenc tett ígéretet. No ezt inkább már nem is kommentálnám...

Hazai pályán is folytatódtak a „sikerek”. Sikerült például tönkretenni az épphogy beinduló, UEFA-szintű edzőképzést, nagyjából ez vár az utánpótlás nevelésre is. A tőrvényesség jegyében sikerült törvénytelen keretek közt kizárni a Fradit az NB1.-ből, sikerült megszegni (több ízben is) a saját és az UEFA alapszabályait, sikerült egy időre befagyasztatni a FIFA és az UEFA támogatásokat, sikerült edzőpályákat ígérni, építeni már nem annyira, és persze egy valóságos utánpótlásnevelő központ alapkövét is sikerült letenni. Igaz, az alapkőletétel óta inkább csak a gaz nő a területen, de talán én értem félre. Lehet, hogy ez egy zseniális Kisteleki-féle módszer előszele? Szóval a brazilok ugye azért olyan erősek, mert sokat futballoznak homokban. Nos térdig érő gazban is épp olyan nehéz futni ugye... Lehet, ez lesz a jövő Futball- Hungariqumja? Az Európa szerte elismert Kisteleki módszer?

Ahogy Siker Pityu mondotta, az ő édesanyja mindig azzal vigasztalja, ha támadják, hogy nem baj, ha szidnak adj át még 50 pályát, ha azután is szidnak, akkor még százat, hogy elfogadjanak. Talán nem ártana most már megfogadni az anyuka tanácsát, és legalább 1-2 pályát átadni már végre, mert őt már nagyon szidják...

De mint tudjuk, a magyar fociban továbbra sem a teljesítmény a lényeg, ezért kerül most a másik serpenyőbe egy MSZP-, és egy Fidesz közeli emberke. Biztos ami biztos, itt ez a siker záloga.


Cimkék: magyar foci, mlsz, kisteleki, eb, pályázat
182 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Hozzászólások

12. Vasvarik 2008-02-04 00:29:40
Annak ellenére, hogy fikázó cikk, elég korrekt.
11. Noti 2008-02-02 17:29:44
Felhívnám a kedves olvasók figyelmét a bal felső sarokban látható logóra. Közvetlenül alatta látható az is, hogy fociblog. Tehát ismétlem blog, azaz napló. Szóval ez nem egy cikk, nem újságírók írják -akár írhatnák ők is, ez nem lényeg- hanem egy szurkoló naplója. És mint egy naplóba, ebbe is az illető személyes véleménye, gondolatai, elképzelései, stb. kerülnek. Csakúgy, mint az FN-blog többi „naplójába” is. Cikkeket -tehát újságírók által írtakat- az FN oldalán találtok. Ott tessék reklamálni egy-egy cikk esetleges elfogultságáért, itt ne. Felesleges. Egy naplónak pont az a lényege, hogy a napló vezetője a saját véleményét, érzéseit, stb. írja bele. Attól lesz ugye napló...
Egyébként nem értem, azt kellene írnom, hogy fantasztikus EB-pályázatot adtunk le, fantasztikus ütemben épülnek a stadionok, iszonyatos mértékeb emelkedik a honi futball színvonala?
Az nem baj, hogy ez hülyeség, hazugság?
Úgy tűnik vannak olyanok ebben az országban, akik egyenesen elvárják, hogy az igazság helyett egy tetszetős hazugsággal etessék őket. És az sem zavarja őket, hogy közben egyre nagyobb kulába merülünk...
10. Diogenes 2008-02-02 15:34:30
Szeretem ezt az országot! Valaki ír valamit, amit igaznak gondol (sőt az egyetlen és örök igazságnak) és már maga mellett is tudhat egy csomó támogatót. (Isaura kiszabadítására is volt rengeteg támogató)
Szóval, az alapcikk kirívóan rosszindulatú és egyoldalú. Aki írta, az az újságírás alapjait sem ismeri, a morális értékek sem zavarják. Kisteleki és az ő ennenfelei is megérdemlik, hogy tárgyilagosan ítéljük meg tetteiket, szándékaikat.
Ha ilyen részrehajló cíkk alapján ítélkezünk, az olyan, mint a boszorkányperek, vagy a megkövezés szép, keresztény hagyománya.
9. ferko 2008-02-02 13:14:18
Nem értem a cikk megírásának az okát!
Nincs is uborkaszezon!!!
A magyar fociba mostanság mindíg bele lehet rúgni, de ha már ilyen nagyokos ez az "aranytollú" újságíró, legalább a nevét odabigyeszthetné ez alá a köpedelem alá...!!
Nem tudom a maga területén mit produkált már, hogy ilyen bátran lehúzza a keresztvizet bárkiről is???
Vagy újságíró gyakornoknak a magyar foci mocskolása az első próbaköve???
Ebben az országban semmi nem úgy működik mint máshol, mért éppen a foci lenne kivétel?
Söprögessen csak mindenki a maga háza táján.
Szánalmas kis firkálmány az egész!!!!
8. Noti 2008-02-01 18:07:35
M67!
Kisteleki megválasztása az egy külön sztori volt...
7. Noti 2008-02-01 17:56:19
Perei Sándorné egyik -szerintem- nagyon jó gondolata:
"Igaz lehet hogy abból majd Ő szakít."
Igen, lehet. Sőt...
    1 2    Következő 6 »

Szóljon hozzá!