FN Blog / Fociblog / Kis magyar futballtragédia
Nyomtatás Betűméret
Kis magyar futballtragédia 2008-01-24 07:00:00
Merthogy nem csak a Fradi van. Össznépi legatyásodás van itten kérem, ideig óráig takargatunk, aztán ha borul a bili, akkor meg ugye nagyon borul. Kis magyar „profi” körkép, sírunk, nevetünk, legyintünk...

Sopronba megy a REAC. Akár még jó hír is lehetne, mindkét klub számára. Gondolhatnánk arra is, hogy így a tavaszi szezon közeledtével egyfajta ráhangolásról van szó. Hagyjuk a felkészülést, azt hiszem az túl erős szó arra amit itt Magyarországon csinálnak az „aranylábú gyerekek” egy-egy szezon előtt. Engem egy kicsit a diákokra emlékeztetnek, ők is a tél (no meg a nyár) végén, elvileg felkészülnek, gyakorlatilag meg inkább csak ráhangolódnak a „melóra”.

Szóval megy a REAC, Sopronba. Ez még nem lenne baj. A baj az, hogy ott is marad. Odaköltözik.

Két csapat tragédiája ez, az egyiknek csak kisebb mértékben, a másiknak meg totálisan.

Van ugye a Sopron, ami úgy tűnik, menthetetlenül csődbe megy. Az önkormányzat még próbálkozott, de az olasz többségi tulajdonos úgy tűnik teljesen letett a soproni futballról. Az adósság meg már a plafont nyaldossa, az önkormányzat nem tudja felvállalni a rendezését, más befektetőjelölt nincs, úgy tűnik végleg feladják. Nagy kár, mert nem volt az egy rossz csapat, persze magyar szinten nem rossz. Aztán, hogy lesz ebből fúzió, vagy majdnem az? Úgy, hogy a soproni önkormányzat szeretné azért, hogy maradjon „profi” futball a városban, így elkezdtek keresni egy olyan klubot, ahol szintén gondok vannak és esetleg együtt...

Nos a magyar bajnokságban ugye nem nagy kunszt olyan klubot találni, ahol gondok vannak, nehezebb lenne olyanokat keresni, ahol nincsenek. És itt jött a képbe a REAC. Nekik meg stadionjuk nincs. Mondjuk pénzük se nagyon, de stadionjuk meg aztán végképp. Legalábbis olyan, amiben a szabályok szerint élvonalbeli meccset lehetne játszani. Most persze ne menjünk bele abba, hogy a REAC-on kívül még hány olyan nb1-es klub van, aminek a stadionja nem igazán üti meg azt a szintet, amit első osztályúnak nevezhetnénk, maradjunk annyiban, hogy a szövetség kijelentette, hogy az övék mostantól nem olyan. Olyanná tehetnék, némi pénzzel, de ugye az sincs. Hát marad az, hogy ők is elkezdenek keresgélni, mondjuk egy olyan klubot, aminek meg van megfelelő stadionja. Sopronban meg ugye van stadion, de nincs csapat, adódott hát a lehetőség, hogy összeköltözzenek. Sopron stadiont, Rákospalota meg csapatot ad. Mondhatni mindenki jól jár. Csak a szurkoló nem, akiről, akiért, akinek a futball szól.

A soproni szurkoló, aki nyilván megérdemelné, hogy SAJÁT Nb1-es csapata legyen, nem tudom mennyire fogja elfogadni, magáénak érezni azt a csapatot, amit tavasszal a stadionban lát majd. Valószínűleg nem igazán tud majd úgy kötődni hozzá, lelkesedni érte, mint azokért a srácokért, akiket évek óta esőben, hóban, fagyban kísér és imád. Nem tudja majd úgy szeretni, mint azokat, akiket ott látott felnőni a soproni pályán, az utánpótlás csapatokban. Nem tartja majd igazából az övéinek, nem mondja rájuk büszkén, hogy a „mi fiaink”.

És persze a REAC szurkolónak sem fenékig tejfel az élet. Neki ugyan elvileg megmarad a csapata, de gyakorlatilag meg mégsem. Persze ha akarja láthatja őket, de ezentúl a „hazai” meccsekre is át kell utaznia a fél országot. Szóval nem túl szerencsés ez így. Hát kitartást hozzá palotai srácok!

Két tábortól is elveszik a csapatát. Pontosabban az egyik eltűnik, a másiktól elveszik, de úgy, hogy gyakorlatilag az előző sem kapja meg. És félő, hogy közel sincs még vége. Ott van például a Fehérvár, ahol szintén gyakorlatilag totális csődhelyzet van. Nagy kérdés, hogy ők vajon megússzák-e, vagy mennek a levesbe. A brutális mértékű adósság, úgy tűnik, szép lassan felemészti a fehérvári focit is. Sajnos az őszi szezon talán legizgalmasabb kérdése az volt, hogy vajon pályára lépnek-e hétvégén a fehérvári focisták, vagy tényleg sztrájkolni fognak? Pedig a focit ott is szeretik, ha egy kicsit is jobban megy a csapatnak, mindjárt egész elfogadható (magyar szinten) nézőszámok vannak. Csak valahogy ez a fránya gazdálkodás, ez nem megy ott sem. Elszomorító ez hisz' ne feledjük, bő húsz éve még egész az UEFA kupa döntőjéig menetelt a „Vidi”. Valóságos csoda volt az nekünk magyaroknak, azóta sem volt ahhoz fogható nemzetközi sikerünk. Kár lenne, ha egy ilyen klub egyszer csak eltűnne a magyar futballból. Igenis kell a „Vidi”, szükség van rá, mentsétek meg!

Persze naivitás lenne azt hinni, hogy csak ezek a klubok vannak bajban. A valóság az, hogy bár most pont ők kerültek reflektorfénybe, de igazából a teljes mezőny egy tragikomikum. Adósságtengerben úszó, nem egyszer a csőd szélén tántorgó klubok, néha kicsit jobban megbillennek, akkor lesz látványos a dolog, aztán valahogy megússzák, ilyen-olyan támogatásokkal, aztán bemagyarázzuk magunknak, hogy most már minden rendben. Egészen addig, míg ismét megbillen valaki, akkor megint szörnyülködünk egy kicsit, majd rálegyintünk.

Ne áltassuk magunkat, talán a gondokkal való szembenézés lenne a megoldás, nem a bajok elkendőzése. Az úgyis csak ideig-óráig fog menni, egyszer úgyis kibukik, és sajnos van, hogy már túl későn...

 


Cimkék: csőd, reac, Sopron, magyar foci
26 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Hozzászólások

5. ABC 2008-02-03 18:16:00
Megoldás: be kéne tiltani M.o-on a pénzforgalmat. Legalább utánna 2 almáért mehetnél meccsre, az mindenkinek kézzelfoghatóbb.
Tisztelettel: Egy hülye, aki az egyik magyar csapatért él.
4. Noti 2008-01-24 18:45:06
Nos, én szeretek vitatkozni, sőt imádok, de ezekkel a hozzászólásokkal nem nagyon tudok mit kezdeni. Nagyjából tükrözi az én véleményem is.
Mondjuk ehhez a "meccs utáni egymást püföléshez" hozzátenném, hogy már az sincs. Évente talán egy említésre méltó "akció". Úgy látszik ebben is lemaradtunk a nyugattól. Bár ez nyílván kevésbé szomorítja el a futballbarátokat. :)
3. Gábor 2008-01-24 14:34:32
A Magyar "foci" egy vicc.Lehet utánna verekedni és püfölni az ellenfél szurkolótáborát.Ha nyer a csapat azért, ha nem nyer akkor azért.Ez a lényeg.Ezért még pénzt is?
2. Tommylee 2008-01-24 13:39:24
Azért mert valaki nem tehetséges attól még futni kellene tudnia és gondolom passzolnia is!
Ehez képest inkább csak ácsorognak, ha jön a labda akkor meg add egy alibi passzt nehogy rá háruljon a felelőség.
Az edzők egy része pedig fél a játékosoktól azért nem merik őket meghajtani edzésen, mert mi lesz ha a játékosok összefognak és megbuktatnak pár direkt elvesztett meccsel!
A sporfogadásnál meg megkérik a rokont, hogy tegyen fel 10-20 ezret a ellenük, mert úgy is le van zsírozva.
1. Tommylee 2008-01-24 13:26:56
A hazai színvonal az ami miatt döglődnek a klubok, az átlag nézőszám még az angol 4-ik ligáénál is kevesebb , a színvolnal viszont megegyezik.Nincs néző, nincs zsíros szponzor arról nem is beszélve, hogyha van egy-egy tehetség aki külföldre szerződik az utána járó pénznek a fele a menedzser zsebébe landol.Fiatalon kimennek a tehetségek akkor ki marad itt nekünk??
A maradék akinek esélye sincs külföldre szerződni, ez a maradék viszont szép kis summát leakaszt a klubjától, ebből lesz ez a remek színvonal és csődközeli állapot.
Ma magyarországon talán 5-6 klub van aki "elfogadható" színvolú meccset játszik egymással ha összetalálkoznak.
Legelöször a klubboknál a bérezési rendszert kellene átalakítani, úgy hogy az teljesítmény arányos legyen!
Mennyit volt a 90 perc alatt a játékban a labda nálunk 10 percet akkor itt van 10 ezer forint, hogy a következő meccsig ne halj éhen!

Szóljon hozzá!