FN Blog / Fociblog / A tripla árért tüntettek a Fradisták
Nyomtatás Betűméret
A tripla árért tüntettek a Fradisták 2008-01-20 08:05:00
Faramuci helyzet, egy faramuci országban. Azt hinné az ember, hogy ha egy ingatlant el akarnak adni négymilliárdért, és jön valaki aki gyakorlatilag tíz milliárdot adna érte, akkor az onnantól sima ügy. Hát nem. Itt bizony kő keményen tüntetni kell azért, hogy Állam bácsi ne hessegesse már el az aranytojást tojó tyúkot. Mutyiországban már csak így mennek a dolgok...

Lezajlott hát a tüntetés, annak rendje és módja szerint. Így este meg már azon gondolkodom, miért is volt ez a tüntetés? Mondjuk a Fradi megmentéséért. Na ez egy jól hangzó indok, meg igaz is. De vajon a demonstrálóknak megfordult-e a fejében ma délután, hogy ők most valójában azért tüntetnek, hogy az Állam hajlandó legyen végre -az általa négymilliárdra taksált ingatlant- tízmilliárdért eladni. Na ez meg egy hülyén hangzó indok, de hát valójában ez van.

Igaz ugyan, hogy McCabe egymilliárddal csökkenteni akarta a vételárat, viszont más oldalról meg alaposan túlvállalta magát. A pályázati kiírás szerint a négymilliárdos vételár mellett vállalni kellet az FTC stadionjának felújítását, 1.2 milliárd Ft erejéig. Na most gondolt egy nagyot ez a skót úriember, és azt mondta, hogy mivel ő úgyis vastagon a futballbizniszben utazik, stadion felújítgatás helyet, hirtelen felindulásból épít inkább egy új stadiont. A tervei már meg is vannak rá, 25.000 férőhelyes lenne ha jól emlékszem. Nos egy ilyen stadion felépítése azért igencsak nyaldossa a harminc milliárd forintot. Hogy miért érdekes ez az Állam szempontjából? Mondjuk azért, mert az eredetileg a pályázatban szereplő 1.2 milliárdos és a pályázó által vállalt 30 milliárdos beruházás adóvonzata között azért van „némi” különbség... Hát olyan cirka 7 milliárd forint minimum.

Na most biztos én vagyok a hülye, de ha én tízmillióért árulnám a házamat, és bejönne egy ürge aki azt mondaná, hogy leteszek nyolcmilliót az asztalra, meg vállalom, hogy rövid időn belül teszek még húszmilliót a zsebedbe, akkor bizony nem sokat vacakolnék. Valószínűleg remegő kézzel keresném a tollat, hogy na akkor írjuk a szerződést! Persze az asszonynak meg szólnék, hogy gyorsan zárja az ajtót, nehogy kimenjen a csávó...

De mondom, biztos én vagyok a hülye. Úgy látszik, nálamnál okosabb emberek az ilyen vevőt konyhakéssel kergetnék ki a lakásból. Legalábbis a Nemzeti Vagyonkezelő viselkedéséből erre következtetek. Mert, hogy ők első felindulásukban ezt csinálták.

Szóval az nem jó, hogy négymilliárd helyett ad hármat, aztán adóként befizet hetet. Mert az úgy csak tízmilliárd ugye. Sokkal jobb, ha ad négymilliárdot, aztán adóként befizet 300 milliót, mer' az már majdnem 4.5 milliárd. Az meg ugye sokkal több, mint a tízmilliárd. Vagy mégsem?

És persze nem beszélve ezer más dologról, ezer más „adóforrásról”, amit McCabe hozna. Nyíltan megmondta ugye, hogy azért ő a játékosbizniszben is utazik, utánpótlásképzés fellendítése, aztán fiatal játékosok adás-vétele. Hogy mást ne említsek, annak idején a Gera Zoli eladásából több mint 150 millió ment az APEH-hoz. Szóval egy ilyen biznisz beindítása, meg úgy egyáltalán egy jól menedzselt Ferencváros évente minimum milliárd körüli -de inkább több- plusz bevételt jelentene az Államnak. És persze a Fradi pályát sem az Államnak kellene fenntartani a továbbiakban. De nem is sorolom. Hát ha ez nem bomba üzlet, akkor mi?
Tessék már mondani vagyonkezelő urak, biztos, hogy jól szellőzik az a tárgyalóterem? Mert mintha nem kapna elég oxigént az agyuk...

Nagy kár, hogy nem Magyar Balázs, vagy Boros Bánk ül ott a vagyonkezelőknél, mert akkor most már túlehetnénk végre az első olyan privatizáción, ahol nem féláron adják el az Állami vagyont, hanem busás haszonnal. Mert úgy látszik ebben az országban csak féláron lehet privatizálni, aki többet akar adni, azt elkergetik.
Tessék szépen visszacsalogatni!

És ha sikerül visszacsalogatni, akkor az új pályázat kiírásában már az új, McCabe által kínált feltételek szerepeljenek. Hárommilliárd plusz egy új stadion. Mert az Állam és a Fradi is ezzel jár jobban. Aztán még persze egy újabb pályázónak erre szabad ráajánlani, ha akar.

Mert félő, hogy most hirtelen előkerül egy ismeretlen érdeklődő, a vagyonkezelőknek meg zseniális módon sikerül majd kikalkulálniuk, hogy mennyire nagyon megéri inkább neki odaadni 3.1 milliárdért, plusz egy szimpla stadion felújításért az ingatlant, mint McCabe-nek...


Ajánlom figyelmetekbe ezt a bejegyzést is!

A tegnapi tüntetés:
Cimkék: magyar foci, fradi, pályázat
81 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Hozzászólások

3. Diogenes 2008-01-20 14:15:09
Hihetetlen, hogy jóadag rosszindulattal hogy félre lehet magyarázni a dolgokat! A blog írója ezt teszi.
- A vagyonkezelő nem akarja az ingatlant áron alul eladni. Ha ezt tenné, akkor az lenne a baj. Akkor azt mondaná hogy elkótyavetyélték a vagyont.
- A Fradi sajátmagát "focizta ki az NB-I-ből. Nem az állam, hanem a vezetők sumákoltak.
- A vagyonkezelő nem az árat, hanem a pályázat és az ajánlat közötti eltérést kifogásolta. Ez a dolga.
Tisztességes ajánlat, korrekt ár és vigyék a tulajdont. De csak akkor.
2. Sanchez 2008-01-20 12:57:14
Egyetértek a blogírójával. Az állam, és vagyonkezelő majmok nem kapták meg a saját jussukat a zsebükbe, illetve kaptak, csak nem annyit, amiből elvinnék a családjukat földkörüli utazásra. az összes barom a Fradit akarja a színről eltüntetni. De Fradi volt, Fradi lesz, míg a Földön ember lesz.
1. Farkas Rezső 2008-01-20 11:46:43
telljesen egy értelmü hogy mire megy itt a játék!Ha eltünnek az érdeklődők,akkor olcson lehet oda ajándékozni valami "hirtelen "jött titkos jóbarátnak,negyed áron.És persze a FRADIT szeretnék jó sokáig távol tartani az nb1 től.Ez a jelenlegi hatalom (0 magyarral a sorai jözt!!!)Gyülöli a fradit,mert egy nemzeti jelkép!!És ugye tudjuk Gyurcsány még a koronát is becsmérli,mint mindent ami magyar.
El akarják ásni a fradit,táborával együtt!!!
« Előző 6    2 3 4 5    

Szóljon hozzá!