FN Blog / Fociblog / A tripla árért tüntettek a Fradisták
Nyomtatás Betűméret
A tripla árért tüntettek a Fradisták 2008-01-20 08:05:00
Faramuci helyzet, egy faramuci országban. Azt hinné az ember, hogy ha egy ingatlant el akarnak adni négymilliárdért, és jön valaki aki gyakorlatilag tíz milliárdot adna érte, akkor az onnantól sima ügy. Hát nem. Itt bizony kő keményen tüntetni kell azért, hogy Állam bácsi ne hessegesse már el az aranytojást tojó tyúkot. Mutyiországban már csak így mennek a dolgok...

Lezajlott hát a tüntetés, annak rendje és módja szerint. Így este meg már azon gondolkodom, miért is volt ez a tüntetés? Mondjuk a Fradi megmentéséért. Na ez egy jól hangzó indok, meg igaz is. De vajon a demonstrálóknak megfordult-e a fejében ma délután, hogy ők most valójában azért tüntetnek, hogy az Állam hajlandó legyen végre -az általa négymilliárdra taksált ingatlant- tízmilliárdért eladni. Na ez meg egy hülyén hangzó indok, de hát valójában ez van.

Igaz ugyan, hogy McCabe egymilliárddal csökkenteni akarta a vételárat, viszont más oldalról meg alaposan túlvállalta magát. A pályázati kiírás szerint a négymilliárdos vételár mellett vállalni kellet az FTC stadionjának felújítását, 1.2 milliárd Ft erejéig. Na most gondolt egy nagyot ez a skót úriember, és azt mondta, hogy mivel ő úgyis vastagon a futballbizniszben utazik, stadion felújítgatás helyet, hirtelen felindulásból épít inkább egy új stadiont. A tervei már meg is vannak rá, 25.000 férőhelyes lenne ha jól emlékszem. Nos egy ilyen stadion felépítése azért igencsak nyaldossa a harminc milliárd forintot. Hogy miért érdekes ez az Állam szempontjából? Mondjuk azért, mert az eredetileg a pályázatban szereplő 1.2 milliárdos és a pályázó által vállalt 30 milliárdos beruházás adóvonzata között azért van „némi” különbség... Hát olyan cirka 7 milliárd forint minimum.

Na most biztos én vagyok a hülye, de ha én tízmillióért árulnám a házamat, és bejönne egy ürge aki azt mondaná, hogy leteszek nyolcmilliót az asztalra, meg vállalom, hogy rövid időn belül teszek még húszmilliót a zsebedbe, akkor bizony nem sokat vacakolnék. Valószínűleg remegő kézzel keresném a tollat, hogy na akkor írjuk a szerződést! Persze az asszonynak meg szólnék, hogy gyorsan zárja az ajtót, nehogy kimenjen a csávó...

De mondom, biztos én vagyok a hülye. Úgy látszik, nálamnál okosabb emberek az ilyen vevőt konyhakéssel kergetnék ki a lakásból. Legalábbis a Nemzeti Vagyonkezelő viselkedéséből erre következtetek. Mert, hogy ők első felindulásukban ezt csinálták.

Szóval az nem jó, hogy négymilliárd helyett ad hármat, aztán adóként befizet hetet. Mert az úgy csak tízmilliárd ugye. Sokkal jobb, ha ad négymilliárdot, aztán adóként befizet 300 milliót, mer' az már majdnem 4.5 milliárd. Az meg ugye sokkal több, mint a tízmilliárd. Vagy mégsem?

És persze nem beszélve ezer más dologról, ezer más „adóforrásról”, amit McCabe hozna. Nyíltan megmondta ugye, hogy azért ő a játékosbizniszben is utazik, utánpótlásképzés fellendítése, aztán fiatal játékosok adás-vétele. Hogy mást ne említsek, annak idején a Gera Zoli eladásából több mint 150 millió ment az APEH-hoz. Szóval egy ilyen biznisz beindítása, meg úgy egyáltalán egy jól menedzselt Ferencváros évente minimum milliárd körüli -de inkább több- plusz bevételt jelentene az Államnak. És persze a Fradi pályát sem az Államnak kellene fenntartani a továbbiakban. De nem is sorolom. Hát ha ez nem bomba üzlet, akkor mi?
Tessék már mondani vagyonkezelő urak, biztos, hogy jól szellőzik az a tárgyalóterem? Mert mintha nem kapna elég oxigént az agyuk...

Nagy kár, hogy nem Magyar Balázs, vagy Boros Bánk ül ott a vagyonkezelőknél, mert akkor most már túlehetnénk végre az első olyan privatizáción, ahol nem féláron adják el az Állami vagyont, hanem busás haszonnal. Mert úgy látszik ebben az országban csak féláron lehet privatizálni, aki többet akar adni, azt elkergetik.
Tessék szépen visszacsalogatni!

És ha sikerül visszacsalogatni, akkor az új pályázat kiírásában már az új, McCabe által kínált feltételek szerepeljenek. Hárommilliárd plusz egy új stadion. Mert az Állam és a Fradi is ezzel jár jobban. Aztán még persze egy újabb pályázónak erre szabad ráajánlani, ha akar.

Mert félő, hogy most hirtelen előkerül egy ismeretlen érdeklődő, a vagyonkezelőknek meg zseniális módon sikerül majd kikalkulálniuk, hogy mennyire nagyon megéri inkább neki odaadni 3.1 milliárdért, plusz egy szimpla stadion felújításért az ingatlant, mint McCabe-nek...


Ajánlom figyelmetekbe ezt a bejegyzést is!

A tegnapi tüntetés:
Cimkék: magyar foci, fradi, pályázat
81 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Hozzászólások

15. Noti 2008-01-20 21:54:36
Mégegyszer kérnék mindenki, hogy maradjunk meg egy bizonyos szint felett! A törölt kommentek nem véletlenül lettek eltávolítva. És ezután is el lesznek távolítva.

Vegyetek példát UTE-ről! A Fradi ősi riválisának szurkolójaként is tud kultúrált, fair módon hozzászólni a témához.

Szól ez mindkét oldalnak! :)
14. Noti 2008-01-20 21:47:31
Nos akkor ahogy ígértem, néhány mondatban reagálnék a kommentekre.

Diogenes!
„- A vagyonkezelő nem akarja az ingatlant áron alul eladni.”
Persze, nyilván, ha egy négymilliárdosra taksált ingatlant tízmilliárdért adnak el, akkor azt ugye mélyen áron alul értékesítették. Ja. Szerintem is.

„- A vagyonkezelő nem az árat, hanem a pályázat és az ajánlat közötti eltérést kifogásolta.”
A pályázat és az ár közötti eltérés nagyjából plusz (mondom PLUSZ!) hatmilliárd forint. Nagyon kifogásolható, hogy valaki hajlandó többet adni, mint amennyit kérnek...

en!

„Teljesíti a kiírás szabályait? Nem, mert nem teszi le a kellő mennyiségű pénzt, most!”
Már bocs, de ez hülyeség. A kiírásban négymilliárd szerepelt. Tőrvény szerint, ha már legalább két sikertelen pályázat lezajlott, akkor a harmadik pályázattól kezdve (ez ugye már az ötödik volt) 30%-ig csökkenthető az ár. Tehát ha csak egy pályázó van és az a 30%-os árrésen belül ad be ajánlatot, akkor az elfogadható. Ennek alapján jelentette ki a KVI decemberben, hogy a pályázat ÉRVÉNYES és EREDMÉNYES. Hogy ez, hogy változott meg január közepére, az talán örök rejtély marad...

amerigo!

„A pályázat valószínűleg nem tartalmazta a 25000 férőhelyes stadion megépítését. Szóban meg mindenki azt igér amit akar, nem lehet számon kérni.”

A pályázat természetesen tartalmazta az új stadion felépítésének ajánlatát. Ezt még az Állami szervek sem tagadták egy pillanatig sem. Ha ezt nem teljesíti a megadott határidőn belül, akkor a szerződés érvényét veszti, és azonnal minden visszakerül Állami tulajdonba, úgy, hogy a kifizetett vételárat természetesen nem kapja vissza a vevő. Tehát ez nem így működik, hogy én ezt ajánlom a szerződésbe, aztán meg nem csinálom. Az neki nagy bukta lenne...
13. UTE 2008-01-20 20:32:25
Uraim!
Mint látszik nem vagyok egy FTC drukker, de. A Fradi nélkül szürkébb a bajnokság, lássuk be.
Igen rendbe kell hozni a Fradi házatáját, de talán azoknak kellen akik szét lopták. Tegyenek be egy kis pénzt és hozzák helyre amit csúnyán elkúrtak.
Ajánlat Mc.... Emlékszem én még arra amikor igért a Fradinál valaki tejjel vajjal folyó stb. Aztán a páncélban meg semmi sem volt. Az az igazi ha azon kívül amit be kell fizetni tesz még valami a befektető és ha már megcsinálta akkor gratuláljunk neki.!!!!!
12. mdesszant 2008-01-20 18:29:49
hölgyeim, Uraim FRADISTÁK!
A Fradi mindig is lesz, hiába próbálkoznak a sötétek!!! Ez úgy is záros határidő alatt kiderül.
Bízunk ebben és sok-sok szerencsét FRADI!!!
(A másik oldalon pedig anyázhatnak)
11. amerigo 2008-01-20 17:43:21
A pályázat valószínűleg nem tartalmazta a 25000 férőhelyes stadion megépítését. Szóban meg mindenki azt igér amit akar, nem lehet számon kérni.
10. Noti 2008-01-20 17:09:17
Ha kérhetem uraim, maradjunk egy bizonyos színvonal felett. Ne keljen már törölgetnem. Szóval mások sértegetését hanyagoljuk, ha lehet.
Idővel reagálni fogok egy-két hozzászólásra külön is, ha már "megtaláltattam". Tisztába tesszük a dolgokat, ígérem. :)
Köszönöm!

Szóljon hozzá!