FN Blog / Fociblog / A tripla árért tüntettek a Fradisták
Nyomtatás Betűméret
A tripla árért tüntettek a Fradisták 2008-01-20 08:05:00
Faramuci helyzet, egy faramuci országban. Azt hinné az ember, hogy ha egy ingatlant el akarnak adni négymilliárdért, és jön valaki aki gyakorlatilag tíz milliárdot adna érte, akkor az onnantól sima ügy. Hát nem. Itt bizony kő keményen tüntetni kell azért, hogy Állam bácsi ne hessegesse már el az aranytojást tojó tyúkot. Mutyiországban már csak így mennek a dolgok...

Lezajlott hát a tüntetés, annak rendje és módja szerint. Így este meg már azon gondolkodom, miért is volt ez a tüntetés? Mondjuk a Fradi megmentéséért. Na ez egy jól hangzó indok, meg igaz is. De vajon a demonstrálóknak megfordult-e a fejében ma délután, hogy ők most valójában azért tüntetnek, hogy az Állam hajlandó legyen végre -az általa négymilliárdra taksált ingatlant- tízmilliárdért eladni. Na ez meg egy hülyén hangzó indok, de hát valójában ez van.

Igaz ugyan, hogy McCabe egymilliárddal csökkenteni akarta a vételárat, viszont más oldalról meg alaposan túlvállalta magát. A pályázati kiírás szerint a négymilliárdos vételár mellett vállalni kellet az FTC stadionjának felújítását, 1.2 milliárd Ft erejéig. Na most gondolt egy nagyot ez a skót úriember, és azt mondta, hogy mivel ő úgyis vastagon a futballbizniszben utazik, stadion felújítgatás helyet, hirtelen felindulásból épít inkább egy új stadiont. A tervei már meg is vannak rá, 25.000 férőhelyes lenne ha jól emlékszem. Nos egy ilyen stadion felépítése azért igencsak nyaldossa a harminc milliárd forintot. Hogy miért érdekes ez az Állam szempontjából? Mondjuk azért, mert az eredetileg a pályázatban szereplő 1.2 milliárdos és a pályázó által vállalt 30 milliárdos beruházás adóvonzata között azért van „némi” különbség... Hát olyan cirka 7 milliárd forint minimum.

Na most biztos én vagyok a hülye, de ha én tízmillióért árulnám a házamat, és bejönne egy ürge aki azt mondaná, hogy leteszek nyolcmilliót az asztalra, meg vállalom, hogy rövid időn belül teszek még húszmilliót a zsebedbe, akkor bizony nem sokat vacakolnék. Valószínűleg remegő kézzel keresném a tollat, hogy na akkor írjuk a szerződést! Persze az asszonynak meg szólnék, hogy gyorsan zárja az ajtót, nehogy kimenjen a csávó...

De mondom, biztos én vagyok a hülye. Úgy látszik, nálamnál okosabb emberek az ilyen vevőt konyhakéssel kergetnék ki a lakásból. Legalábbis a Nemzeti Vagyonkezelő viselkedéséből erre következtetek. Mert, hogy ők első felindulásukban ezt csinálták.

Szóval az nem jó, hogy négymilliárd helyett ad hármat, aztán adóként befizet hetet. Mert az úgy csak tízmilliárd ugye. Sokkal jobb, ha ad négymilliárdot, aztán adóként befizet 300 milliót, mer' az már majdnem 4.5 milliárd. Az meg ugye sokkal több, mint a tízmilliárd. Vagy mégsem?

És persze nem beszélve ezer más dologról, ezer más „adóforrásról”, amit McCabe hozna. Nyíltan megmondta ugye, hogy azért ő a játékosbizniszben is utazik, utánpótlásképzés fellendítése, aztán fiatal játékosok adás-vétele. Hogy mást ne említsek, annak idején a Gera Zoli eladásából több mint 150 millió ment az APEH-hoz. Szóval egy ilyen biznisz beindítása, meg úgy egyáltalán egy jól menedzselt Ferencváros évente minimum milliárd körüli -de inkább több- plusz bevételt jelentene az Államnak. És persze a Fradi pályát sem az Államnak kellene fenntartani a továbbiakban. De nem is sorolom. Hát ha ez nem bomba üzlet, akkor mi?
Tessék már mondani vagyonkezelő urak, biztos, hogy jól szellőzik az a tárgyalóterem? Mert mintha nem kapna elég oxigént az agyuk...

Nagy kár, hogy nem Magyar Balázs, vagy Boros Bánk ül ott a vagyonkezelőknél, mert akkor most már túlehetnénk végre az első olyan privatizáción, ahol nem féláron adják el az Állami vagyont, hanem busás haszonnal. Mert úgy látszik ebben az országban csak féláron lehet privatizálni, aki többet akar adni, azt elkergetik.
Tessék szépen visszacsalogatni!

És ha sikerül visszacsalogatni, akkor az új pályázat kiírásában már az új, McCabe által kínált feltételek szerepeljenek. Hárommilliárd plusz egy új stadion. Mert az Állam és a Fradi is ezzel jár jobban. Aztán még persze egy újabb pályázónak erre szabad ráajánlani, ha akar.

Mert félő, hogy most hirtelen előkerül egy ismeretlen érdeklődő, a vagyonkezelőknek meg zseniális módon sikerül majd kikalkulálniuk, hogy mennyire nagyon megéri inkább neki odaadni 3.1 milliárdért, plusz egy szimpla stadion felújításért az ingatlant, mint McCabe-nek...


Ajánlom figyelmetekbe ezt a bejegyzést is!

A tegnapi tüntetés:
Cimkék: magyar foci, fradi, pályázat
81 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Hozzászólások

27. kovács istván 2008-01-30 15:57:45
Nincs fradi,nincs balhé!Ha jönnek az angolok,megint minden a csírákról fog szólni.Meg kell nyerniük minden bajnokságot,minden kupát,mert a magyar labdarúgás érdeke ezt kívánja.Mint régen!!!!!!!!!De nem tudják az angolok mit vállalnak be!Nincs annyi pénzük,ami a fradi-maffiának elég lenne!Ezt még megbánják!!!!!!!!
26. Noti 2008-01-23 22:16:51
Idegen!

Részvényei is vannak még a Fradiban (igaz minimális) és a kereskedelmi jogok gyakorlatilag egy az egyben nála vannak. Ja.

Azt meg hagyjuk, hogy ki kit akart ott kifúrni. Tudod ez valahogy úgy kezdődött, hogy Várszegi, miután megvette a részvénycsomagot(ha jól emlékszem 80%-os tulajdont), kihasználva, hogy az FTC nem tud résztvenni egy tőkeemelésben, egyedül megemelte az Rt. alaptőkéjét. Ez azért volt lényeges, mert így (mivel az FTC nem tudta tartani az emelést) gyakoratilag 99% tulajdonos lett. Szóval ennyit arról, hogy ki is kezdte el kifúrni a másikat az Rt.-ből... Pont ő volt az aki különféle manipulációkkal, megpróbálta teljesen a saját tulajdonába venni a futballcsapatot.
Igen, ez sokaknak nem tetszett.
Átvilágítani meg nem tudta volna az FTC, hiszen ő a labdarúgó csapatnak volt a többségi tulajdonosa, a klubhoz, tehát magához az FTC-hez semmi köze sem volt, úgyhogy ez az elmélet eleve téves.
25. Noti 2008-01-23 22:08:01
Diogenes!

Az az igazság, hogy nekem is pont ez fordult meg a fejemben. :)
Mármint, hogy szép lassan körbe érünk, és elkezdünk majd újra és újra visszanyúlni ugyanahhoz a témákhoz.
No de hát olyan jó "beszélgetni", olyanokkal, akikkel lehet is. Már úgy értem, hogy valóban kommunikálni akar, nem csak egy amolyan "virtuális bunyóba" belemenni.
Egyébként a focicsapat és az ingatlan. Persze, nem ugyanaz. Viszont vannak bizonyos megkötések az ingatlanra (a focicsapat miatt), például, hogy egy elég jelentős részét csak sportcélokra lehet használni. Így igazából ez annak az igazi üzlet, aki mindkettőben utazik (ingatlan és foci). Nos McCabe ugye pont ilyen ürge. Számos futballklubja van szerte a világban. Nyílvánvaló, hogy neki ez jó üzlet lehet. Viszont az is nyilvánvaló, hogy az ilyen kaliberű üzletemberek elég gyorsan tovább állnak, ha nem úgy bánnak velük, ahogy az elvárható. És itt sajnos nem úgy bántak. Ő ugye folyamatosan egyeztetett a KVI-vel, vagyis az Állammal. Gyakorlatilag együtt alakították ki az "árakat". Aztán meg az Állam (tehát akivel egyeztetett az árról) azt mondja az általa beadott pályázatra, hogy ez kevés... Nos hát ilyent nem nagyon szoktak. Nem lennék meglepve, ha tovább állna. Van elég más lehetőség a világban akár ingatlan, akár fociklub vásárlásra, neki ez nem létkérdés.
Nos, már vissza is kanyarodtunk ugye... :D
Ebben igazad lett. :D
24. Diogenes 2008-01-23 16:02:07
Tisztelt Noti!
Jaj, nem kívánom ám, hogy mindig válaszolj. Ha nincs időd, vagy fáradt vagy, ne foglalkozz vele. A téma úgyis lassan kimerül és mint egy kiégett szupernóva visszaroskad önmagába. (Nem véletlen, hogy ilyen költői képeket írok.) ;-))))
A "visszaroskadás" abban áll, hogy ismét az eredeti kérdés válik aktuálissá: hibázott-e valaki a vagyonkezelő részéről vagy a fradi vezetőségéből. Én úgy látom, hogy a vagyonkezelő felügyelte azt ami a feladata: a pályázat milyenségét értékelte a pályázati kiírással összevetve. Hibát talált, pontatlanságot és kidolgozatlanságot. Jó, hogy még most szólt, mint ha ez később - már az adásvétel után - derült volna ki. A FRADI eladhatná a csapatot külön is (a pálya maradna állami tulajdon), de a vevőjelöltnek NEM KELL! Ő a pályát akarja, nem a csapatot. A TV-ben többször megerősítették, hogy az FTC eladásáról a vezetőség dönthet, abba az állam nem szól bele, csak saját tulajdonának árát szabhatja meg.
Szóval nincs közöttünk vita, csak a Ferencváros focicsapata nem azonos a pályával. Az a felfogás, hogy a pályázó a csapatot akarja megmenteni, hamis illúzió!
23. Idegen 2008-01-23 06:33:52
Kedves Noti!

Az amire Te gondolsz, hogy a Fradiban is van érdekeltsége az egy kicsit túlzás. Amikor a Furulyás éra és a kedves szurkolók kigolyózták és az egyik tulajdonában lévő intézményt felgyújtották Ő kiszállt a Fradiból. Ha van is valamilyen köze hozzá az akkor csak a Fradi névvel ellátott és az Ő általa elkezdett forgalomba került egy-két ajándéktárgy eladásából befolyt összeg egy bizonyos százaléka. De nem is ez a lényeg hanem az, hogy ami van az sohasem jó. A Fradi, hogy ide jutott sajnos magának pontosabban a vezetőségének köszönheti. Nem tudom elképzelni azt, hogy az akkori vezetőségi tagok nem látták, hogy mi folyik a Fradiban. Nem tettek ellene semmit.
Arra nem lehet hivatkozni hogy x vagy y-nak akkora hatalma volt, hogy nem lehet leváltani. Feltételezhető, hogy az akkori vezetőség közül is sokan ott tudtak lenni a husosfazék körül. Nem csak a Fradira jellemző hogy a múlt sebeit nyalogatja, hanem az egész országra. Azért arra kiváncsi leszek, hogy ha a Mccabe megnyerné a Fradi tulajdonjogát és az egyik pillanatról a másikra nem fognak az eredmények jönni akkor mi lesz velük a baj. A labdarógáshoz hozzá tartozik egy szurkolói kultúra is ami sajnos ma Mo-n hiányzik. Egy meccsen pl,: a játékkal kellene foglalkozni és nem egymás pocskondiázásával és a balhé keltésével. Én a gyerekemmel nem merek kimenni egy meccsre mert féltem őt. Tudom más országokban is vannak balhék a meccseken de az a ritkább. Angliában pl. családi program egy meccs vasárnap délutánonként és érdekes módon mindenki jól érzi magát és átlag 30-40 ezren vannak kint egy mérkőzésen. Na ez hozza az igazi bevételt.
Azért remélem hogy sikerül megmenekülnie a Fradinak és talán az Ő kárukon keresztül felébred az egész futball társadalom és rájönnek, hogy a a FOCI mégsem olyan rossz üzlet.

Sok szerencsét.
22. Noti 2008-01-22 21:47:23
No, hát ezekhez majd holnap hozzászólok, ma már késő van összeszedni a gondolataimat. :D
Azért ehhez a "sérthetetlenekhez", lenne mit írnom.
Mit is kapott az Újpest, gyakorlatilag ugyanazért? Fele akkora büntetést sem, mint a Fradi. De említhetném a Diósgyőrt is. Ugye ott is volt "némi" játékos verés, meg röhejes "büntetés". Szóval azért maradjunk a tényeknél...

Idegen!
Értem én, hogy Várszegire gondolsz. Igen, jelenleg is van érdekeltsége a fociban, például a Fradiban...
    1 2 3 4 5    Következő 6 »

Szóljon hozzá!