FN Blog / Fociblog / Szabályellenesen működnek a "topligák"?
Nyomtatás Betűméret
Szabályellenesen működnek a "topligák"? 2008-01-18 22:57:35
Jó hír a futballbarátoknak, végre megegyezett egymással a G14 és a FIFA/UEFA. Vége hát az évek óta tartó huzavonának, pereskedésnek. Apropó pereskedés. No ezen megakadt a szemem. Ezt akkor értsem úgy, az európai „topligák” évek óta szabálytalanul működnek???

Nos, hát maga a hír valóban örvendetes. A „G14” néven elhíresült csoport 2000-ben jött létre, azzal a céllal, hogy a legerősebb európai klubok érdekeit érvényesítse a nemzetközi szövetségekkel szemben. Ahogy a neve is mutatja, 14 klub alapította (Manchester United, Liverpool, Juventus, Milan, Internacionale, Olympique Marseille, Paris Saint-Germain, Bayern München, Borussia Dortmund, Ajax, PSV Eindhoven, Porto, Barcelona, Real Madrid) majd később, 2002-ben újabb négy klub csatlakozott hozzájuk (Arsenal, Olympique Lyon, Bayer Leverkusen, Valencia).

A klubok követeléseinek egyik fő csapásvonala volt, hogy a nemzetközi szervezett valamilyen módon kompenzálja azokat a veszteségeket melyek a játékosaik válogatottak béli szerepléseik miatt érik őket. Teljesen érthető a dolog, hiszen ezek a klubok hihetetlen összegeket fizetnek egy-egy játékosért (és játékosnak), miközben a válogatottság miatt nem mindig tudnak 100%-ig a munkaadójuk rendelkezésére állni. Az esetlegesen egy válogatott meccsen bekövetkező sérülésről már nem is beszélve.

A vita már-már odáig fajult, hogy a G14-ek egy esetleges önálló „szuperliga” létrehozásával fenyegetőztek (ez esetben teljesen függetlenítették volna magukat az UEFA-tól), mire az UEFA viszont a BL-ből való kizárással fenyegetett vissza.

Úgy tűnik, most végre sikerült egyességre jutnia a feleknek, az UEFA és a FIFA hajlandó „pénzügyileg hozzájárulni” a játékosok EB és VB szerepléséhez, ugyanakkor a paktum értelmében a G14 meg feloszlatja magát, és egyúttal visszavonja a szövetségek ellen benyújtott bírósági kereseteket.

Na és akkor itt álljunk meg egy szóra! Hogy mit csinál???

Felmerül itt egy „apró” probléma, nevezetesen, hogy a FIFA (és egyben az UEFA) szabályzata szerint nem indulhat el a bajnokságban olyan klub, amely perben áll a FIFA-val vagy az UEFA-val (illetve valamely tagszervezetükkel).
Tehát akkor a szabályok szerint a fent említett 18 klub már évek óta nem vehetne részt a hazája bajnokságában? És értelem szerűen a nemzetközi kupákban sem?

A szabályok szerint bizony nem. És így viszont maguk a bajnokságok (angol, német, francia, spanyol, holland, portugál, olasz) is évek óta szabálytalanul zajlanak le. Sőt a Bajnokok Ligája és az UEFA kupa is szabálytalanul lett lebonyolítva az elmúlt években.
Érdekes lenne ezt a kérdést felvetni, illetékes helyeken. Vajon, hogyan magyaráznák ki a dolgot?

Persze értem én, egy Realt vagy Barcat nem lehet csak úgy kirakni a spanyol bajnokságból, mint mondjuk a Fradit az NB1-ből, lenne felfordulás belőle. Meg aztán a BL is mit érne a Milan, Inter, Manchester, meg a többi nagyágyú nélkül...
És persze tudja az ember, vannak a szabályok, meg vannak akikre nem vonatkoznak a szabályok...
Cimkék: nemzetközi foci, UEFA, FIFA, G14
9 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Hozzászólások

3. torrestoni 2008-01-24 03:49:11
Kedves Noti, ugye te írtad ezt a bejegyzést? Nekem nagyon tetszik, s olvastam már néhány egyéb cikked is. Nos, én szertném ezt a te engedélyeddel megjelentetni a weblapomon, persze a szerző nevénél feltüntetlek. Válaszodat a torrestoni@citromail.hu e-mail címre várom. Ha kérdésed van, azt is írd meg. Hello!
2. Noti 2008-01-19 09:41:11
Én sem vagyok jogász, de tudomásom szerint, ha egy pert az én jogi képviselőm indít, az én megbízásomból, akkor az jogilag úgy értelmezendő, hogy azt a pert én indítottam. De ha ez megnyutat, nem csak a szervezet állt perben az UEFA-val, hanem klubok is. Sőt, olyan klubok is, melyek nem tagjai a G14-nek, viszont a G14 támogatását élvezték. Nézz utánna nyugodtan!
1. rozsdásszög 2008-01-19 06:36:16
bár nem vagyok jogász, valószínű a szerző sem, de szerintem semmi szabályszegés nem történt...
az egyes klubbok nem álltak perben senkivel, hanem az általuk létrehozott G14, mint önálló szövetség, amely viszont semelyik bajnokságban nem indult, így eltiltani sem lehetett...
felesleges a hangulatkeltés, és Fradit azért komolyabb okok miatt zárták ki ha jól emlékszem

Szóljon hozzá!