FN Blog / Fociblog / Ismét meglehetősen furcsa körülmények közt b...
Nyomtatás Betűméret
Ismét meglehetősen furcsa körülmények közt bukott el a „Fradi pályázat”. 2008-01-17 12:53:19
Azt hiszem a mai nap slágertémája a „Fradi pályázat”. Ismét csak elég furcsa körülmények között lett eredménytelen, hogy mást ne említsek, december végén még -a KVI szerint- érvényes és eredményes volt. Ma meg már nem az, pedig azóta senki nem javíthatott bele az anyagba....

Úgy tűnik kezdenek beigazolódni azon szurkolói félelmek miszerint nagyüzemileg folyik a Fradi „kivéreztetése”. Sokan azt is tudni vélik, megvan már a terület gazdája, de neki csak útban van a labdarúgócsapat. Tény, az utóbbi időben furcsa ítéletek, szankciók sora sújtsa az FTC-t. Említhetnénk itt a labdarúgócsapat jogtalan kizárását az NB1.-ből, az eljárás jogtalanságát azóta már jogerős bírói ítélet is kimondta, ráadásul az is tény, hogy az eljárás során az UEFA és az MLSZ vonatkozó szabályait is felrúgták.

Aztán jött ugye az a pályázat amit formai hiányosságokra hivatkozva utasítottak el. Ennek az volt az érdekessége, hogy a KVI -miközben a Fradit égetően sürgette az idő, és állítólag az állam is sietett- elhúzta az értékelést nem csak az engedélyezett 30 napot várta ki, hanem még kihasználta a +30 nap kikérésének lehetőségét is. Mindezek után pedig formai hiányosságokra hivatkozva utasította el a pályázatot. Ez már csak azért is röhejes, mert aki kicsit is jártas „pályázatügyileg”, az pontosan tudja, hogy az első dolog amit ellenőriznek az az, hogy formailag megfelel-e a pályázat. Szóval ha formailag nem felelt meg, akkor azt kb. két nap múlva már pontosan tudták a KVI-nél, adódik hát a kérdés, miért kellet még két hónapig rajta csücsülni? És ezzel plusz két hónappal „elhalasztani” a következő pályázat kiírását? Kinek az érdeke volt ez? A Fradié biztos nem, hisz' ők napról-napra nehezebb helyzetbe kerülnek.

Most megint csak elég faramuci a helyzet. A KVI december végén érvényesnek és eredményesnek minősítette a pályázatot. A végső „pecsét” viszont nem kerülhetett rá -pedig már csak az hiányzott ahhoz, hogy megérkezzen a várva várt milliárdos- mert a KVI januártól megszűnt, így az aláírás jogát meghagyták az „utódszervezetnek”. Az utódok meg most benyögték, hogy ugyan érvényes a pályázat, de eredménytelen. Na most, hogy lett eredménytelen az ami decemberben még eredményes volt? Azóta ugye senki nem „javítgatott” bele...
Aztán az „Állam”, illetve a képviselője, indokai is, hogy úgy mondjam igen csak sántítanak.

Az egyik indok, hogy egymilliárddal kevesebbet ajánlott a pályázó.

Ez valóban így van, de a jogszabályok 30%-os árengedményt tesznek lehetővé a 3. kiírástól (tehát ha már legalább két sikertelen pályázat lezajlott), ez meg ugye már az 5. kiírás volt. Tehát ez az indok nem nagyon áll meg. Miután egyetlen érvényes pályázat volt, és az abban a pályázatban megajánlott ár belefér az engedélyezett 30%-os „árrésbe”, egyszerűen csak alkalmazni kellett volna a vonatkozó jogszabályokat.

A másik indok, hogy a pályázó feltételeket szabott.

Na ez egy érdekes dolog, mert ha a feltételszabás kizáró ok, akkor ugye eleve nem lehetett volna érvényes a pályázat. Márpedig a ma kiadott közlemény szerint is a pályázat ÉRVÉNYES de eredménytelen volt. Szóval ez megint sántít.

Egyébként eredetileg az volt a pályázó feltétele, hogy adósságmentesítve kívánja megvenni a labdarúgócsapat részvényeit. Ennek áthidalására az FTC vezetése még decemberben megállapodott a pályázóval, hogy az értékesítésből befolyó vételárból rendezi a labdarúgócsapat adósságát, valamint garanciát vállal az esetleg később „előkerülő” adósság rendezésére. Ezt december 27.-én az FTC elnöksége is jóvá hagyta, így a pályázó azonnal VISSZVONTA ezt a feltételét. Ennek alapján másnap a KVI közleménye rögzítette, hogy a pályázat érvényes és eredményes.
Ez az indok egész egyszerűen alaptalan.

A harmadik kifogás, hogy nem ajánlotta meg a labdarúgócsapat részvényeinek ellenértékét.
Ez egész egyszerűen hülyeség. Itt már eleve saját magával is ellentmondásba keveredik a közlemény, hiszen pont az előző pontjában jelentette ki, hogy a pályázó feltételhez kötötte a részvények megvásárlását, ezeket a feltételeket vonta vissza, mikor megegyezett az FTC-vel. Szóval most akkor vagy az nem igaz, hogy feltételt szabott a részvények megvásárlására, vagy pedig az nem igaz, hogy nem akarta megvenni a részvényeket.

Egyébként miért ne akarná megvenni?

McCabe -ő a pályázó- több futballcsapatot is működtet, mondhatni vastagon benne van a futballbizniszben. Már játékost is hozott a Fradiba Angliából, sőt újabb játékosok érkezéséről is szó van, az emberei rendszeresen itt tárgyalnak a futballcsapat átalakításáról, kész tervei vannak az új stadionról, stb. Még szép, hogy meg akarta venni.
Le is adta az ajánlatát.

Akármerről nézem is ezt a pályázatot egy hangyányi kis jóindulattal el lehetett volna fogadni.
Valahogy ez a hangyányi jóindulat ismét nem volt meg.
Még csak akkora jóindulat sem kellet volna, mint amilyen „pici” jóindulat arra sarkallta Állam bácsit, hogy 15 milliárdért új stadiont építsen Újpestre. Vagy egy olyan „pici” jóindulat, mint ami akkor jellemezte Állam bácsit, amikor 1(!) Ft-ért adta át a Vasasnak a 30(!) hektár vagyonkezelői jogát...
Valahogy ez a jóindulat most (is) hiányzott.

 


Cimkék: magyar foci, fradi, pályázat
100 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Hozzászólások

8. Noti 2008-01-19 21:47:35
Én azt hiszem mindent elmond a kialakult helyzetről, hogy mát több Újpest szurkolótol is hallottam hasonló véleményt Reményhal.
7. reményhal 2008-01-19 11:58:33
Születésem óta lila vér folyik az ereimben, de ez,ami a FRADI körül évek óta folyik már botrányos. az adóságokról papolnak, de azt nem mondják, hogy miért. Ki vagy kik érte a felelős/ek. Ez úgy a süllyesztőben eltűnt. Igazából már lényegtelen is. DE az igen csak lényeges amikor lehetőség lenne arra, hogy ezt a folyamatot megállítsák, akkor inkább keresztbe tesznek.
Azok az emberek (csoportok), akik arról papolnak, hogy profi üzleti szemléletű focit kell kialakítani Magyarországom, pontosan azok tesznek keresztbe. Valószínű azért, mert a profi labdarúgásban ők nem juthatnak szerephez, mert mind szakmailag mind üzletileg "0" a tehetségük.
Azt kellene észre venni ezeknek az "úraknak", hogy lenne valaki aki (erre van egy régi bölcs mondás)nem halat adna, hanem megtaníta bennünket halat fogni. McCabe úr szerintem már bizonyított az eddigi munkájával. Ez akár jó példa lenne a többi "profi egyesületnek is". Lenne mit tanulnunk.Talán egyszer eljutunk oda, hogy érdemes lesz kimenni a meccsre, szombaton vagy vasárnap mert program lesz a szó legszorosabb értelmében.
Addig is csak reménykedem, hogy egyszer (mint annak idején apámmal) kimehetek a fiammal egy Újpest-Ferencváros, vagy Ferencváros-Újpest mérkőzésre, ahol teltház van, és megtiszteltetés, hogy ott lehetek azon "kiváltságosok" között akik megnézhetik.
6. lesy 2008-01-18 22:22:50
Szerintem nem kéne csodálkozni ha a kormány mondom a kormány egy picit bele piszkát volna a pályázatba. Nem ez lenne az elsö mondom az elsö és utolso hogy még utoljára bezsebeljen egy kis pénzt valami uton modon. szerintem érzik hogy utoljára ahonnan még lehuzuk amit csak lehet ebben a párhonapban.Mert ezek után nemhogy kormánytagiak nem lesznek de még a parlamentbe sem engedjük be öket. De még a közelébe se. Szerintem vagyunk egy páran akia egyet értünk. csak sikerüljón.
5. Mdesszant 2008-01-18 20:20:40
Ngyon kivánciak vagyunk arra, hogy vajon ki fogja lenyúlni a Fradit!
Ez az egész baromira gusztustalan, sürgősen el kellene kapni azokat akik keresztbe tesznek a csapatnak.
Imádkozzon az ember(ek) akikről kiderül.
4. Janó 2008-01-17 22:42:26
Azt nem tudom, hogy a döntéshozók iskolázottsági papírjait, szakmai hozzáértését, eddigi munkájuk eredményét, kapcsolatrendszerüket, caládi, baráti és üzleti viszonyaikat miért nem vizsgálják felül? Megtalálnák azt az embert, céget, ahová a szálak összefutnak! És azt keményen fel kellene lógatni!
3. lalababa 2008-01-17 20:28:44
Az az érdekes, hogy a jelek szerint olyan frankón áll az államkassza, hogy nincs szüksége arra a pár milliárdra, amit az értékesítés jelentet volna. Meg valószínű azokra a munkahelyekre sem amiket a beruházás teremtett volna meg, és a hazánkban elköltött plussz pénzekről(alapanyag, beszerzések...stb)meg végleg.
A vége pedig az, hogy becsődöltetik a Fradit, és az árverésen potom összegekért valamelyik hazai gazdag ember megvásárolja a területet.
Hánynom kell a jelenlegi kormánytól, politikai vezetéstől!!
Mit akarunk mi!Ezzel a herce hurcával az egész országot lejáratják! Kíváncsi vagyok, hogy az esetleges Budapest Olimpia beruházásainál is ilyen szigorúak lesznek-e?
Fradista létemre soha nem adom fel a reményt, de most nagyon kétségbe estem.
    1 2    Következő 6 »

Szóljon hozzá!