FN Blog / Fociblog / 2007 "legjei"
Nyomtatás Betűméret
2007 "legjei" 2008-01-05 19:33:44
Gondoltam, így az újév hajnalán csemegézek egy kicsit 2007 „legjeiből”. Persze ne várjon most senki egy mindenre kiterjedő összesítést tőlem, ez inkább csak csemegézés a számomra – és remélhetőleg mások számára is – érdekesnek tűnő futballeseményekből. Szó lesz a legnagyobb sokkról, a legnagyobb feltámadásról, a legoptimistább klubvezetésről, és a legszórakozottabb játékvezetőről is. Jó szórakozást!

Gondoltam, így az újév hajnalán csemegézek egy kicsit 2007 „legjeiből”. Persze ne várjon most senki egy mindenre kiterjedő összesítést tőlem, ez inkább csak csemegézés a számomra – és remélhetőleg mások számára is – érdekesnek tűnő futballeseményekből. Szó lesz a legnagyobb sokkról, a legnagyobb feltámadásról, a legoptimistább klubvezetésről, és a legszórakozottabb játékvezetőről is. Jó szórakozást!

Szemmel láthatóan nemcsak a Bayern München szurkolóit, hanem a klubvezetését is igencsak sokkolta a csapat múlt bajnokságbéli teljesítménye. Mint ismeretes a „bőrgatyások” szégyen szemre nem tudtak Bajnokok Ligája indulást érő pozícióban végezni a 2006-2007-es szezonban, így Bajorország büszkesége ezúttal csak az UEFA kupában vitézkedhet. Nos úgy tűnik a bajorok nem bíznak semmit a véletlenre, egy esetleges hasonló kudarcot elkerülendő, hatalmas bevásárlásba kezdtek. Már 2007-ben is új klubrekordot állítottak fel azzal, hogy nem kevesebb mint 84.5 millió eurót (bő 21 milliárd Ft) költöttek a csapat megerősítésére, de úgy tűnik, 2008-ban sem fognak filléreskedni. Olasz lapértesülések szerint 22 millió euróért leigazolják Goran Pandevet, a Lazio csatárát, miközben az angol sajtó arról cikkez, hogy a Tottenham támadója, Dimitar Berbatov szintén Münchenbe tart, valószínűleg szintén tízmilliós nagyságrendű összegért. És, hogy a taktika is rendben legyen, szintén nagyágyút keresnek a szezon végén távozó Hitzfeld mester helyére is. Sokan máris kész tényként kezelik, hogy ősztől már, a Chelsea-től nemrég távozó, José Mourinho vezérli a bajor sztárcsapatot. Ismerve a portugál mester igényeit, ez szintén nem kétforintos kaland lesz...

Valószínűleg hosszasan lehetne vitatkozni azon, hogy melyik csapat, melyik bajnokságban vagy éppen meccsen produkálta a tavalyi év legnagyobb feltámadását, az viszont vitathatatlan, hogy 2007 legnagyobb BL feltámadását a Liverpool mutatta be. Igazság szerint a Liverpool rövid időn belül már másodszor érdemelné ki a BL legnagyobb feltámadója címet. Az emlékezetes Milan-Liverpool döntőn már bemutatta, hogy kell a pokolból a mennybe masírozni, hisz' ott a szünetben még 3-0-ás milánói vezetéssel vonultak az öltözőbe, majd a második félidő elején gyakorlatilag 15 perc alatt lefocizták az ellent, és mire az olaszok rádöbbentek, hogy a meccs bizony két félidőből áll, már 3-3-at mutatott az eredményjelző. Az angol gárda idén is igyekezett bemutatni mindkét arcát. A Bajnokok Ligája csoportmeccseinek első körét gyakorlatilag végigbetlizték, így három meccs után mindössze egyetlen árva pontocskával a csoport utolsó helyén szerénykedtek. Portóban ugyan még összejött egy 1-1-es döntetlen, de aztán hazai pályán kikaptak a Marseille ellenében (0-1), majd a Beşiktaş otthonából kellett vereséggel (2-1) távozniuk. Ekkor már szinte mindenki elkönyvelte a 'pool korai búcsúját. Ám az angolok ezúttal sem adták meg magukat és a visszavágókon taroltak. Először a Beşiktaş látogatott a liverpooli mészárszékre, sok örömük nem volt benne, a vörösök legázolták a török ellenfelüket, 8-0. A következő körben a Portó próbálkozhatott, sokkal több esélyük nekik sem volt, igaz ők „csak” négyet kaptak (4-1). Végül az zárómeccsen a Marseille volt az áldozat (4-0). Így az első meccseket végigbetliző Liverpool tarolt a visszavágókon, a három meccsen 16 gólt szerzett és mindössze egyet kapott, ezáltal végül is magabiztosan jutott tovább.

Minden bizonnyal méltán pályázhat az év legoptimistább csapata címre a német nyolcadosztályban szereplő SSC Stubersheim csapata. Az Ulm melletti kisváros amatőr gárdája sereghajtó a bajnokságban, eddigi 12 mérkőzésükön még nem sikerült gólt szerezniük, a kapott gólok tekintetében viszont már 151-nél járnak. Olyan is előfordult, hogy a kapusuk törött kézzel állt be védeni. Mindezek ellenére úgy tűnik töretlen optimizmussal készülnek a tavaszi szezonra.

Álljon itt a csapat edzőjének, Bernd Mühlhauser-nek a nyilatkozata, ami szerintem a 2007-es év egyik legaranyosabb, legoptimistább sportmegnyilvánulása volt:
„Érik az első gólunk, egyre jobban összeszokik a csapat. Legutóbb már csak 5-0-ra kaptunk ki, úgyhogy tényleg már csak idő kérdése, hogy betaláljunk”
Tiszta szívből kívánom, hogy mielőbb sikerüljön nekik!

Emlékszem, annak idején egy megyei első osztályú meccsen szentül meg voltam győződve róla, hogy aznap láttam a legnagyobb bakit amit egy bíró elkövethet. Történt ugyanis, hogy a spori, mint az később kiderült, egész egyszerűen elfelejtette magával hozni a sárga és a piros lapját. A magyar ember ugye találékony, így történt meg az, hogy játék folyamán egy igencsak durva belépő után, a játékosok és a közelben tartózkodó nézők legnagyobb döbbenetére, a magyar kártyából jól ismert piros ászt mutatta fel a szabálytalankodó játékosnak. Talán a futballtörténelem egyetlen kiállított játékosa volt, aki a „piros lap” felmutatása után alig tudott letámolyogni a pályáról a röhögéstől.
Nos a 2007-es évben ezt a „teljesítményt” is sikerült túlszárnyalnia egy játékvezetőnek.
Történt ugyanis, hogy a Rio Claro-Barueri mérkőzést vezető Paulo Roberto Ferreira annak rendje és módja szerint felvezette a csapatokat a játéktérre, majd miután mindenki elhelyezkedett jelt adott a kezdőrúgás elvégzésére. Ekkor vette csak észre, hogy elfelejtette felvinni a pályára a labdát...

 


Cimkék: nemzetközi foci, bl, legek
3 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Szóljon hozzá!