FN Blog / Fociblog / Na akkor az elmaradt videóbíró.
Nyomtatás Betűméret
Na akkor az elmaradt videóbíró. 2008-01-02 21:33:43
Egyre sűrűbben látnak napvilágot a videóbíró bevezetését sürgető nyilatkozatok. És valljuk meg, nem is lenne ésszerűtlen döntés. Persze mint mindennek, ennek is vannak ellenzői is, bár egyre kevesebben. Szóval akkor videóbíró, pro és kontra.

Egyre sűrűbben látnak napvilágot a videóbíró bevezetését sürgető nyilatkozatok. És valljuk meg, nem is lenne ésszerűtlen döntés. Persze mint mindennek, ennek is vannak ellenzői is, bár egyre kevesebben. Szóval akkor videóbíró, pro és kontra.

Mint emlékezetes az Eb selejtezőkön, egész pontosan a Török-Magyaron, mi is „megszívtuk” a videóbíró hiányát. Mert ha ott videóbíró van, akkor ugye nincs az az Isten, hogy 0-0-nál az egyedül kiugró Gerát elgázoló török kapus helyett a mi csatárunkat állítják ki, mindenki legnagyobb döbbenetére. Videóbíró nem volt, az eredmény meg ismert, jogos tizenegyes (és kiállított török kapus) helyett jogtalan piros lap és Zoli mehetett zuhanyozni. Az addig kifejezetten jól játszó magyarok meg összezuhantak az isztambuli katlanban. Szóval sokszor akár meccset eldöntő tényező lehet egy-egy hibás bírói döntés. Miért is ódzkodnak mégis egy megbízhatóbb rendszer bevezetésétől? A legegyszerűbb magyarázatot szokás szerint a „rossz nyelvek” adják: így megszűnne a lehetősége annak, hogy a játékvezető „besegítsen” a sztárcsapatoknak, ha épp rossz napot fogtak ki.

No persze mi azért ne akarjunk ilyen egyszerű magyarázatot adni.

Egyik gondolat az ellenzők részéről, hogy drága lenne.
Nos ez ma már csak részben igaz. Valójában azért már eleve jelen van a technika a mérkőzéseken, egy kis kiegészítés kellene hozzá. Persze most senki se arra gondoljon, hogy ezentúl a Karakószörcsög-Kisbüdösbütykös, megyei másodosztályú szuper rangadón is videóbírót kellene alkalmazni, inkább csak a komolyabb téttel bíró meccseken, például -ez is az egyik javaslat- Vb-n, Eb-n, illetve a nemzetközi kupameccsek egyenes kieséses szakaszában. Egyrészt azért, mert itt a legnagyobb a tét és bizony euró milliók (tízmilliók?) múlhatnak egy-két hibás döntésen, másrészt ezeken az eseményeken már eleve olyan színvonalú és mennyiségű technika van kihelyezve, hogy gyakorlatilag minimális pluszköltséggel megoldható lenne a videóbíráskodás.

Másik ellenvélemény, hogy rombolná a játékvezetők tekintélyét.
Ezt szintén nem tudom elfogadni. Gondoljunk csak bele, vajon az rombolja a játékvezetők tekintélyét, ha eme technika segítségével gyakorlatilag tévedhetetlenné válik, vagy pedig a rendre előforduló, és néha igen nagy vihart kiváltó, bírói bakik?

Egyébként ha lehetőségem engedi néha megnézek egy-egy amerikai futball meccset is. Nos ott van videóbíró és egyáltalán nem érezhető, hogy csorbulna a játékvezető tekintélye, sőt! Egyáltalán nem jellemző -ellentétben az európai focival-, hogy ott egy-egy bírói ítélet után a játékosok felbőszült bikaként rohannának a játékvezetőre. Talán pont azért, mert ott a játékos tisztában van azzal, hogy a bíró döntése valóban jogos, míg az európai fociban folyamatosan ott motoszkál a játékos fejében: már megint tévedett a spori. Meg persze ott a pszichológiai hatás is, amit igyekeznek kihasználni a játékosok. Alaposan megzavarhatja, elbizonytalaníthatja a bírót, ha egy kétes helyzetben a csapat, megvadult kannibál törzs módjára, vérben forgó szemekkel rohanja le, a saját igazát bizonygatva. Ez a módi, ami valljuk meg az utóbbi időben igencsak elharapódzott, értelmét vesztené. Szintén értelmüket vesztenék a 16-oson belüli műesések és egyéb, egyesek által ma már szinte tökélyre fejlesztett színészkedések.

Szintén az ellenzők véleménye szerint, túlságosan időigényes lenne a videóbíró alkalmazása, nagyon sok időt venne el a játékból.
Ennek kiküszöbölésére két módszer is adódik. Az egyik, hogy más labdajátékok mintájára bevezetnék a tiszta játékidőt, tehát csak akkor pörögne az óra, amikor játékban van a labda. Ez esetben természetesen rövidítenék a félidőket, nem 45 perc lenne egy játékrész, hanem csak 30.
Bevallom, ez nekem kevésbé tetszik, talán túl konzervatív vagyok ez ügyben.
A másik esetleges magoldás lehetne, hogy a videóbírót csak olyan esetekben vetnék be, mint például a lesállás megállapítása, 11-es gyanús szituációk, stb. Tehát egy szimpla bedobás a pálya közepén nem olyan horderejű dolog. Egy lesgyanús helyzetnél például a játékvezető nem állítaná meg a játékot, hagyná, hogy a csatár végig játssza a helyzetet, de a gólt csak akkor adná meg, ha nem volt lesállás. Így a közönség is több végigvitt támadást látna és az idő alatt, míg a támadás végigfut, gyakorlatilag vissza is tudnák nézni a helyzetet, megállapítva, hogy les volt-e?

Valószínűleg hosszasan lehetne vitatkozni azon, hogy kell-e a videóbíró a fociba, ha kell akkor milyen feltételekkel, de egyre valószínűbb, hogy ez lesz a jövő. A kérdés valójában inkább tényleg csak az lesz, milyen feltételekkel?Cimkék: , bíró, játékvezetés
10 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Hozzászólások

1. tetye 2009-06-21 13:46:40
Jó az ötlet.
Annyit finomítanék rajta, hogy az edző jogába tenném a protestálást, de ő sem kapna 2-3 lehetőségnél többet egy-egy félidőben.

Szóljon hozzá!