FN Blog / Fociblog / EB2012, a selejtezők zárása /1./
Nyomtatás Betűméret
EB2012, a selejtezők zárása /1./ 2011-10-09 18:20:40
Jövő héten lezárulnak a selejtezőcsoportok, nagyjából körvonalazódik, hogy hogyan. /az A, B, C és D csoport/

 

Még egy játéknap van hátra a 2012-es Európa Bajnokság selejtezőcsoportjaiban. Ez a játéknap jövő kedden érkezik el. Sokan már hátradőlhetnek, többségük azért, mert már nem juthat tovább, páran azért, mert már továbbjutottak, de vannak még, akik számára komoly téttel bír a záróforduló. A „csoportelsőnek lenni márpedig jó” tétel ismét bebizonyosodik, hiszen ők egyenes ágon jutnak ki az EB-re. Csoport másodiknak lenni sem rossz éppen (ha már ez első hely nem jön össze), hiszen ők még repetázhatnak (kivéve a legjobb csoportmásodikot, ő szintén egyenes ágon jut ki). A másodikok sorsolás után párokba rendeződnek és oda-, majd visszavágón egymásnak feszülve eldöntik, ki vehet még részt a kontinensviadalon. Akik meg sem az első, sem a második helyet nem tudták megcsípni, maximum nézőként vehetnek részt az EB-n, optimista énjüket elővéve meg bátran mondogathatják, legalább már most elkezdhetik a felkészülést a VB-selejtezőkre...

Nézzük akkor, hogyan állnak most a csoportok, illetve mi jön kedden:

A csoport:

A zárókörben rendezik: Németország-Belgium, Törökország-Azerbajdzsán és Kazahsztán-Ausztria. Németország már beton biztosan csoportelső, így őket valószínűleg már nem különösebben hozza lázba a belgák elleni összecsapás. Persze jó motiváció lehet a hazai közönség és, hogy megőrizzék az eddigi 100%-os mérlegüket. Belgiumnak viszont mindenképp kell(ene) a három pont, hogy megnyerje a második helyért folytatott versenyfutást, amiben Törökország a riválisuk. Az a Törökország, ami Azerbajdzsánt fogadja, tehát nem áll éppen teljesíthetetlen feladat előtt. Bár azt azért hozzá kell tenni, igaz, hogy az „azeriek” eddig csak két meccset tudtak nyerni ebben a csoportban, de a kettőből az egyik pont a törökök elleni hazai volt...

Azerbajdzsán, Kazahsztán és Ausztria már az esélytelenek nyugalmával várhatja a játéknapot, céljuk maximum a szép búcsú (vagy mások orra alá borstörés) lehet.

A csoport állása: Németország(27p), Belgium(15p), Törökország(14p), Ausztria(13p), Azerbajdzsán(7p), Kazahsztán(3p)

B csoport:

A zárókörben: Oroszország-Andorra, Írország-Örményország és Macedónia-Szlovákia. Itt még senki sem tekinthető továbbjutónak, pláne nem csoportelsőnek, bár ahhoz, hogy Oroszország lecsússzon az első helyről kisebbfajta csoda kéne. Nem kisebb „bravúrt” kellene elkövetniük hozzá, mint azt, hogy hazai pályán bukjanak Andorra fiai ellen. Ez nagyjából akkora meglepetés lenne, mint ha a Videoton megalázó vereséget mérne a Barcára, méghozzá a Camp Nou-ban. Ennek ellenére, mivel az Ördög nem alszik, a labda kerek, a meccs 90 percig tart és 0-0-ról indul (és itt folytathatnám a közhelycunamit), a végén nem szedtem vastagon Oroszországot, hiszen hivatalosan még nem csoportelsőként zárnak. Írország és Örményország egymás ellen meccselnek, mégpedig a második helyért. Aki nyer, az második, döntetlen esetén az írek örülhetnek. (sőt, az írek titkon még a csodában is reménykedhetnek, nevezetesen abban, hogy az oroszok mégiscsak buknak Andorra ellen és így Írország zárhat az első helyen) Szlovákia, Macedónia és Andorra már biztosan nem képviselteti magát az EB-n.

A csoport állása: Oroszország(20p), Írország(18p), Örményország(17p), Szlovákia(14p), Macedónia(7p), Andorra(0p)

C csoport:

A zárókörben: Olaszország-Észak-Írország és Szlovénia-Szerbia. Olaszország már biztosan csoportelső, Észak-Írország már biztosan nem juthat tovább. A második helyért Szerbia és Észtország fut versenyt. Az észtek előnye mindössze egy pont és már letudták minden meccsüket, így kedden buzgón imádkozhatnak, hogy Szlovénia megviccelje a szerbeket. (Vagy azért, hogy a szerb drukkerek Szlovéniában is önkéntes stadionrekonstrukciós programba kezdjenek, melynek során némiképp átalakítják a lelátót, mint Olaszországban és így a három pont sorsa is hasonlóképpen alakuljon.) Érdekesség, hogy a szerbeknek a döntetlen sem elég, hiszen az egymás elleni eredmények miatt pontazonosság esetén az észtek végeznének a második helyen. A Szlovénia-Észak-Írország-Feröer triónak már nincs izgulni valója kedden, bár ennek ők bizonyára nem örülnek.

A csoport állása: Olaszország(23p), Észtország(16p), Szerbia(15p), Szlovénia(11p), Észak-Írország(9p), Feröer szigetek(4p)

D csoport:

A zárókörben: Franciaország-Bosznia-Hercegovina és Albánia-Románia. Itt sincs még biztos csoportelső, az viszont már eldőlt, hogy melyik két csapat megy tovább. Már csak az kérdéses, hogy milyen sorrendben. Erre a kérdésre ad választ a keddi Franciaország-Bosznia találkozó. Aki ott nyer, az csoportelső, aki veszít az második. Elég egyszerű a képlet. Döntetlen esetén a franciák ünnepelnek és Bosznia fiai készülnek a pótselejtezőre. Fehéroroszország, Románia, Albánia és Luxemburg gyakorlatilag már befejezte a selejtezőket. Románia célja még annyi lehet Albániában, hogy végül ne a negyedik helyen kelljen majd szégyenkeznie.

A csoport állása: Franciaország(20p), Bosznia-Hercegovina(19p), Fehéroroszország(13p), Románia(13p), Albánia(8p), Luxemburg(4p)

Afolytatásért katt ide!

Cimkék: eb-selejtezők, világfoci

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Szóljon hozzá!