FN Blog / Fociblog / Visszaperlik a Fradi-pályát?
Nyomtatás Betűméret
Visszaperlik a Fradi-pályát? 2011-09-17 17:14:10
Nem lennék meglepve, ha lennének még meglepetések ebben az ügyben.

 Az MNV minapi közleményében jelezte, bírósághoz fordul az FTC pálya és az ahhoz tartozó ingatlan eladásának ügyében és kéri a szerződés megsemmisítését.

Az MNV Zrt. – miután eleget tett a jogszabályban előírt, perindítást megelőző egyeztetési kötelezettségének – az eredménytelen egyeztetéseket követően 2011. szeptember 14-én keresetet nyújtott be az illetékes bíróságon a Fradi-pálya tulajdonosával, az Esplanade Kft.-vel szemben.

Az MNV Zrt. mint eladó és az Esplanade Kft. mint vevő, 2008. április 09. napján adásvételi szerződést kötött az Üllői úti Fradi-pálya ingatlanaira vonatkozóan. Az adásvételi szerződésben a vevő vállalta, hogy a meglévő stadiont – az adásvételi szerződés megkötésétől számított 2 éven belül – legalább 1,2 milliárd Ft + ÁFA bekerülési értéken, a FIFA és az UEFA minimális előírásainak megfelelően felújítja. A felújítási kötelezettség teljesítésére vállalt határidő 2010. április 9-én eredménytelenül, vagyis a nélkül telt el, hogy az Esplanade Kft. késedelmét kimentette volna, vagy a felújítási kötelezettsége teljesítését megtagadta volna. A társaság el sem kezdte felújítási kötelezettsége teljesítését.

Az MNV Zrt. – eleget téve a polgári perrendtartás előírásainak – 2011 márciusában megkísérelte az Esplanade Kft.-vel szembeni jogvita peren kívüli elintézését. Ennek során az Esplanade Kft. újabb és újabb határidőket kért és kapott az MNV Zrt.-től arra, hogy olyan tőkeerős befektetőt találjon, amely a felújítási kötelezettség teljesítésének eleget tud tenni. Mivel az MNV Zrt. által adott utolsó határidő 2011. augusztus 31-én letelt, az MNV Zrt keresetet nyújtott be az Esplanade Kft.-vel szemben.

No, hát az tény, hogy a Fradi-pálya felújítására nemhogy az elmúlt három évben, de az elmúlt tízben sem költött senki egyetlen fillért sem, így nyilvánvaló, hogy a vevő nem teljesítette maradéktalanul a szerződésben vállaltakat. És az is nagyon valószínű, hogy nem ez az egyetlen megszegett pontja ennek a szerződésnek. A napokban nyilatkozott Muszbek Mihály, egykori Liga-elnök, ismert sportközgazdász, ugyancsak ebben az ügyben. Véleménye szerint valami a bankletét (a vevőnek letétbe kellett helyeznie a fent említett összeget arra az esetre, ha nem teljesíti a felújítási kötelezettségét) körül is sántíthat, hiszen, ha az meglenne, akkor nem jutna perig az ügy, elég lenne azt lehívnia az MNV-nek. Hiszen az a letét, amit a szerződésben ki is kötöttek, pontosan erre az esetre lett volna biztosíték. Márpedig egy bankbetét csak úgy nem tűnhet el -mondja Muszbek- ha most nincs meg, az két esetben fordulhat elő. Ha a bank, ahol a letétet elhelyezték, idő közben eltűnik vagy ha azt a pénzt eleve nem is helyezte letétbe senki. Ez azonban újabb kérdéseket vet fel a szerződéssel és annak teljesítésével kapcsolatban.

Mint, ahogy kérdéses az is, kit is takar valójában ez a bizonyos Esplanade Kft. Sokak szerint a McCabe-Szász páros a „Fradi projekt” ingatlan részében teljesen fordított leosztásban működött. Nem Szász volt McCabe embere, hanem McCabe volt Szász embere...

Ez sem lenne túl nagy meglepetés, figyelembe véve a magyar futballközeget, ahol ugye lassan már teljesen megszokott, hogy a háttér sokkal nagyobb izgalmakat és meglepetéseket szolgáltat, mint maguk a meccsek. Hogy ne menjünk túl messzire, sem időben, sem klub tekintetében, emlékezzünk csak a Fradi-Várszegi frigyre, ami állítólag 2003-ban lezárult. Legalábbis egy ország hitte ezt évekig, egészen 2008-ig (pont McCabe érkezéséig), mígnem teljesen nyilvánvalóvá vált, hogy Várszeginek még bőven vannak „érdekeltségei” a Fradiban. Mára meg már eljutottunk odáig, hogy Kubatov szinte havi rendszerességgel számol be a „Várszegi csomag” esetleges visszavásárlásának feltételeiről. Nyugodtan mondhatjuk, hogy a magyar futball az konkrétan az a közeg, ahol tényleg semmi sem az, aminek látszik...


Cimkék: magyar foci, fradi
2 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Szóljon hozzá!