FN Blog / Fociblog / Sorsoltak
Nyomtatás Betűméret
Sorsoltak 2011-06-21 18:13:14
Leginkább a Paks, legkevésbé a Vidi lehet elégedett. De azért betojnia senkinek nem kell.

 

Sorsoltak az európai kupákban. A honi csapatok közül a Videoton, Paks, FTC, KTE kvartett izgulhatott, vajon kit sodor útjukba Fortuna. Túl nagy elégedetlenségre senkinek nincs oka, bár való igaz, van aki jobbat is kaphatott volna. Persze ha mindenki továbbjut, és azért a sorozat ezen szakaszában miért ne reménykedhetnénk benne, akkor kevésbé lesz jelentősége annak, hogy előzetesen kinek volt oka némi elégedetlenségre az ellenfél kapcsán.

A Videoton a BL-ben próbálkozhat a főtáblára jutással. Ebben elsőként a Sturm Graz próbálja megakadályozni őket. (reméljük sikertelenül) Négy klubunk közül valószínűleg a Vidi kapta a legerősebb ellenfelet, papíron legalábbis mindenképp, az viszont biztos, hogy a Sturm a legismertebb a „magyarok ellenfelei” közt. Borítékolható, hogy könnyű párharcra semmiképp sem számíthatnak a fehérváriak, ugyanakkor a Sturm egyértelműen a „még verhető” kategóriában foglal helyet. Mindenképp „ki-ki szagú” párharcra számítok, 50-50% eséllyel. Járhatott volna jobban is a Videoton, hiszen kalapban volt a litván Ekranas és a grúz Zesztafoni gárdája is. (mindkettő könnyebb ellenfélnek tűnik a Sturmnál) Ugyanakkor „horogra akadhatott volna” a szerb Partizan vagy a horvát Dinamo Zagreb is, akikkel (szerintem) rosszabbul járt volna a magyar bajnok.

A KTE az EL-ben próbálkozhat, mégpedig a nem túl hangzatos nevű kazah FK Aktöbe ellen. Hazudnék, ha azt állítanám, hogy az Aktöbe nevét Európa-szerte rettegik, klubok, szurkolók és játékosok egyaránt. Ugyanakkor attól is óva intenék mindenkit, hogy félvállról vegye őket. Feltehetően ha nem is nívós, de igencsak szívós kis csapatott takar ez az elnevezés. Az utóbbi években rendre megfordultak az európai kupaporondon, igaz mérsékelt sikerrel. Tavaly a BL selejtezők során egészen a harmadik körig jutottak, ahol is a Hapoel Tel-Aviv ellen estek ki, mindössze 3-2-es(!) összesítéssel. Ezáltal az EL rájátszásában folytathatták, ahol (érdekes) ismét 3-2-es összesítéssel estek ki, ezúttal az AZ Alkmaar ellenében. Azt hiszem ezek az eredmények eléggé óva intőek ahhoz, hogy egy magyar csapat se vegye félvállról őket. (nem mintha feltételezném, hogy ez a kecskemétiek terve) Ugyanakkor én úgy gondolom, hogy abszolút verhető csapat a KTE ellenfele és ha nem is gólzáporos meccseken, ha nem is megsemmisítő fölénnyel, de továbbjutnak a kecskeméti lilák.

A Ferencváros szintén az EL-ben indul és szintén egy meglehetősen ismeretlen ellenfelet kapott. Konkrétan az örmény Ulisses FC gárdáját. Na most, ha az Aktöbe-hez hasonlóan, ezt a csapatot sem tudja hová tenni az olvasó, az nyilvánvalóan nem a véletlen műve. Bevallom őszintén, nevük hallatán nekem sem a „ja, hát ők azok, emlékszem” felkiáltás hagyta el ajkaimat. Mivel nagyjából annyit tudtam róluk, hogy ha minden velük kapcsolatos infómat papírra akartam volna vetni, bőven elég lett volna egy beszáradt golyóstoll is. Ez persze nem jelenti azt, hogy nem lehet masszív kis csapat, de azt hiszem, itt a hangsúly inkább a kicsin van... Persze intő jel lehet, hogy tavaly, szintén az Európa Ligában indulva az izraeli Bné Jehuda ellen mindössze egy gól különbséggel estek ki. (1-0-ás összesítéssel) És nyilván nem arról van szó, hogy a Bné Jehuda akkora név lenne a futball világában, amitől először hanyatt esünk, aztán hasra, de (véleményem szerint) az izraeli bajnokság semmivel sem rosszabb, mint a magyar és ha egy onnan érkező csapat ennyire megizzadt ellenük, akkor nem árt komolyan venni őket. Valószínűleg a beton biztos védekezés, alkalmi kontrákkal vegyítve lehet a játékuk. Ettől függetlenül persze egyértelműen a Fradi számít esélyesnek a párharcban és minden valószínűség szerint le is gyűri ellenfelét. Azt hiszem a papírforma is egyértelműen ezt jövendöli.

Marad a Paks gárdája, szintén EL indulóként. Őket hagytam utoljára, hiszen leginkább őket fogadta kegyeiben Fortuna. Az andórai UE Santa Coloma csapata abszolút álomellenfélnek tűnik. Mondhatni szinte félamatőr csapatról van szó, akiknek már maga az indulás ténye is siker. Tavaly a montenegrói FK Mogren ellenében estek ki a selejtezőből, meglehetősen sima, 5-0-ás különbséggel. A Paksnak jó esélye lehet egy hasonló arányú sikerre is akár. Maga a továbbjutás mindenképp alapelvárás lehet.

Persze azért lenézni, félvállról venni senkit sem lehet. Kiindulva például a néhány évvel ezelőtti Vaduz-Újpest példájából... Remélhetőleg ilyen betliben idén nem lesz részünk, inkább a Győréhez hasonlatos bravúr továbbjutásról vegyenek példát az idei kupaindulóink! Vagy ha lehet a Fradi BL-be jutásáról, Loki BL-be jutásáról...  


Cimkék: magyar foci, bl, el, sorsolás, fradi, kte, Paks, vidi
8486 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Szóljon hozzá!