FN Blog / Fociblog / Kitiltották a Győrt a nemzetközi porondról!
Nyomtatás Betűméret
Kitiltották a Győrt a nemzetközi porondról! 2011-06-17 21:12:16
Az UEFA szerint a győriek meghamisították a tavalyi licence kérelmüket, ezért három évig nem indulhatnak a szövetség által rendezett kupákban. Az MLSZ megúszta pénzbüntetéssel.

 

Rossz hír az ETO szurkolóknak, de nyilván a többieknek sem örömteli éppen. Az UEFA felügyeleti és ellenőrzési szerve hiányosságokra bukkant a győri klub tavalyi licence (nemzetközi kupában való indulásra értendő) kérelmével kapcsolatban. A szervezet állítása szerint a klub nem teljesített minden, az induláshoz szükséges feltételt, ennek ellenére rajtengedélyt kapott az MLSZ-től. (a nemzetközi licence kérelmeket is a nevező klub „anyaországi” szövetségének kell elbírálnia, az UEFA csak ellenőriz, szúrópróba szerűen)

Mint emlékezetes a Győri ETO az előző szezonban az Európa Ligában indult és örvendeztetett meg minket. Például a Nyitra és az Atitau kiütése után egy parádés továbbjutással a francia Montpellier ellen. Valahogy engem, mint nézőt, egyik meccsen sem izgatott, hogy a papírmunka mennyire lett sikeres a győri klubnál, viszont én, mint néző baromira tudtam élvezni ezeket a meccseket. Pláne a franciák ellenit. (pedig nem vagyok ETO szurkoló) Bár tudom, a néző, a szurkoló nem szempont az UEFA-nál, pedig elvileg rólunk szólna a játék. Na mindegy.

A büntetés elég Drákói, a Győr három évig nem indulhat a nemzetközi kupákban, valamint 50.000 eurót köteles befizetni az UEFA számlájára. Az MLSZ (mint az ellenőrzést elmulasztó, mármint az UEFA szerint) 100.000 euró megfizetésére köteles, ennek felét 2 évre felfüggesztették.

Mindezt (a klub állítása szerint) arra alapozta az UEFA, hogy elvileg volt lejárt tartozásuk 2009. december 31.-én. (a licence megadásának egyik feltétele, hogy klubnak nem lehet lejárt tartozása a megelőző számviteli évben) A győri klub állítása szerint Aljupera vételárának körüli kavarodás okán merült fel ez a tartozás. A játékos észt klubja csak 2010-ben számlázta ki a vételár utolsó részletét, így a győriek eleve nem is tudták volna kifizetni előbb ezt a részletet. Ez a klub álláspontja.

Nem tudom mi az igazság, remélem, hogy ez. Viszont akkor valljuk meg, brutálisan elbántak a Győrrel! Értem én, hogy a szabály az szabály, de viszonyításként: az emlékezetes Heysel tragédia után, mikor is 39(!) ember halálát okozták a BEK döntő alatti szurkolói összecsapások, a bűnbaknak kikiáltott Liverpoolt 5+1 évre tiltották el a nemzetközi kupáktól. (a rendbontásban szintén messzemenőkig részt vettek a Juventus szurkolói is, ám a Juve semmiféle büntetést sem kapott) Nos, ehhez képest egy késve befizetett számláért 3 év „kicsit” erősnek tűnik. Hiszen ezzel nemhogy halált, de még csak sérülést sem okoztak senkinek.Cimkék: magyar foci, győr, UEFA, botrány
13307 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Szóljon hozzá!