FN Blog / Fociblog / Berágtak Dzsudzsákra a Sporttévénél
Nyomtatás Betűméret
Berágtak Dzsudzsákra a Sporttévénél 2011-06-12 15:33:23
Valahol még érthető is, ha nem örömködnek ha Balázs ezentúl a rivális csatornán látható majd, na de azért fikázni se kéne...

 

Dzsudzsák Balázs az orosz bajnokságba igazolt. Konkrétan az Anzsi Mahacskala csapatához. Sokan fintorognak, mások meg hangulatot keltenek, ez utóbbiról majd később.

Oké, a szurkolókat megértem. Röpködtek itt nevek, nem is akármilyenek, hogy majd Juventus, hogy majd Liverpool, hogy majd … Aztán most meg jön egy „Anzsi”, amiről azt sem tudjuk mi fán terem. No persze attól, hogy nem tudjuk mi fán terem, még nem feltétlen rossz csapat. Sőt.

De először tisztázzunk valamit. Röpködtek itt a sztárklubok nevei, amiről nekem Vágó István egykori játékának címe jutott eszembe: Fele sem igaz. Nagy része pletykákon alapult, esetleges ötleteken, amit sokan elkezdtek készpénznek venni. Tévesen. Mert azért az ugye senki nem gondolja, hogy ha a Juve vagy a Liverpool valóban meg akarta volna szerezni a mi Balázsunkat, akkor ne tudtak volna szaros 10-15 millió eurót összekaparni? Vagy ne tudták volna „kinyögni” Dzsudzsák, az ő szintjükön filléresnek számító fizetését. Ugye ezt senki nem gondolja komolyan?

Volt valami pletyka, hogy mennyire megalapozott azt nem tudni, de a szurkoló beleélte magát. Lehet, hogy valóban felmerült 1-2 nagyobb klubnál is Dzsudzsák neve. (mint ahogy tucatnyi más játékosé is, így az átigazolási szezon előtt) Sőt, az is lehet, hogy 1-2 megfigyelő el is látogatott 1-2 meccsre. (mint ahogy tucatnyi más játékos meccsére is, így az átigazolási szezon előtt) Mert ez így szokás, csakhogy ez egyáltalán nem azt jelenti, hogy ezek a klubok valóban ajánlatot is tettek Balázsnak. Ez már csak a fantáziánk szüleménye.

No és persze azt se feledjük, hogy Dzszdzsák, szerződéssel rendelkező játékosként, nem egy személyben hoz döntést. Azért „némi” beleszólása a PSV-nek is volt abba, hogy kinek az ajánlatát fogadja el. Szóval azért ne legyünk már ennyire naivak, hogy azt hisszük, a játékos kedve szerint választhat, hogy kinek adja őt el a PSV, akár harmadáron is, aztán a klubnak meg kötelessége belemenni az üzletbe. Azért ez nem egészen így működik.

A játékos meg csak áll ilyenkor és pislog körbe, hogy habzó szájjal szidják, pénzéhes „futballkurvázzák”, mindezt jól (le)fizetett szakkommentátorok vezérletével. Mindössze azért, mert nem azon szerződések egyikét fogadta el, amelyek a valóságban nem, kizárólag egyesek képzeletében léteztek.

Mint írtam, stúdióból, jól fizetett szakértők által vezényelt hecckampány ez. Nyilván a szurkoló némiképp csalódott. Szerette volna valami nagynevű csapatban látni Balázst. (most tekintsünk el attól, hogy mennyire volt realitása ennek) Ez még valahol érthető is. Az viszont már kevésbé érthető, hogy azok az emberek, hazudjuk őket „szakkommentátoroknak”, akiknek az lenne a dolguk, hogy objektíven tájékoztassák a közvéleményt (mondjuk ezen átigazolással kapcsolatban is), miért állnak neki a nagyüzemi szarkavarásnak? Szóval oké, hogy a szurkoló némiképp csalódott, de miért kell ezt a Sporttévének, illetve a szakértőinek, meglovagolni és az egészet arra használni, hogy Balázs ellen uszítsák a közvéleményt?

Nem tudom, hogy ezek a megnyilvánulások szándékosak-e vagy csak tudatlanságból erednek, de mindenképp károsak. Lehet éppen szimpla hozzá nem értés is a dolog mögött, hiszen a Sporttévé „szakértőinek” tudatlansága már-már legendás. Az elmúlt években nem egyszer váltak közröhej tárgyává, „széles látókörök” és „hihetetlen felkészültségük” okán. Számos alkalommal különbül égtek, mint Dózsa György. Egyik produkciójukról itt is megemlékeztünk.

Aki például olyan hülyeségeket le tud nyilatkozni, hogy az Anzsi komoly szakmai visszalépés, meg az orosz bajnokság sokkal rosszabb a hollandnál, az ne nagyon menjen el szakérteni. ugye Várhidi úr? Persze a magyar emberben van egy olyan sztereotípia, hogy ami orosz (alapjában véve ami keleti) az szükségképpen rossz, ami viszont nyugati, az egyértelműen jó. Ez természetesen nyilvánvalóan hülyeség. Jól fizetett szakértőktől meg azért némiképp többet várnánk annál, hogy már számtalanszor megcáfolt sztereotípiákra építsék a „szakvéleményüket”. Mer' ez orbitális lúzerság. Nem mondom, hogy az orosz bajnokság egyértelműen jobb, mint a holland, bár nem biztos, hogy hazudnék ezzel az állítással, de arra nyugodtan mernék mérget venni, hogy semmivel sem rosszabb. És elnézve azt a fejlődést, amit az orosz bajnokság produkál, egyáltalán nem vagyok biztos abban, hogy néhány év múlva már nem egyértelműen jobbnak fogjuk mondani a hollandnál. Mert azért a holland foci egyáltalán nem tartozik az európai futball krémjéhez. (most persze nem a válogatottról, hanem a klubcsapatokról beszélünk) És ha klubcsapatokat nézünk, amellett, hogy a moszkvai sztárklubok semmivel sem súlytalanabbak a nemzetközi porondon, mint a PSV vagy az Ajax, azért Oroszország fel tud mutatni egy Zenitet is, ami ugye nemrég az UEFA kupát és az Európai Szuperkupát is elhódította. (holland klubnak az elmúlt 15 évben nem jött össze ekkora siker) Nem mellesleg két évvel korábban meg a CSKA Moszkva nyerte az UEFA kupát. Szóval ez a bajnokság olyan rettenetesen gyenge lenne?

Halkan megjegyezve, hogy míg Európa-szerte egyre nagyobb gond a csapatok finanszírozása, egyre többen adósodnak el, addig Oroszországban már szinte minden klub mögött olyan tulaj áll, akinek hegyekben állnak a milliárdjai és egyáltalán nem restek „talicskával tolni” azokat a klubjaikba. Kemirov úr (az Anzsi tulajdonosa) sem tud már úgy lehajolni a cipőkötéshez, hogy közben ne pottyanjon ki pár milliárdocsak az ingzsebéből, amiről talán már azt sem tudta, hogy oda tette. De azt hiszem, mindennél többet mond az a tény, hogy egy, a PSV számára már megfizethetetlen játékost lazán megvásárol magának. És messze nem Dzsudzsák ez egyetlen nagy név a keretben, sőt nem is ő a legnagyobb név. Hogy mást ne mondjak, ott a Roberto Carlos, da Silva, Diego Tardelli trió, akik ugye mind brazil válogatottak. Vagy a holland-marokkói Boussoufa. Igen szar nevek és nyilvánvalóan „óriási szakmai visszalépés” egy ilyen közegbe kerülni, ugye Várhidi úr? Az erősítésekre költött euró milliókból és a nevekből is látszik, hogy a klubot nemrég megvásárló Kemirov bizony komolyan gondolja, hogy a nemzetközi terepen szeretne vitézkedni ezzel a csapattal. Egyáltalán nem lennék meglepve, ha a közeljövőben a BL-ben látnánk ezt a csapatot. (jelenleg vezetik az orosz bajnokságot és ugye nem is feltétlen kell megnyerniük a BL induláshoz, hiszen az ilyen „gyenge”, „szar” bajnokságokból, mint az orosz, a második, sőt a harmadik helyezett is indulhat a Bajnokok Ligájában)

Tehát elnézve az orosz futball fejlődését, nem különben az anyagi hátterét, pláne az Anzsi rohamos fejlődését (nemrég még másodosztályban szerepelt, ma világsztárokkal a soraiban vezeti a bajnokságot) nem igazán értem, miért lenne olyan hihetetlen nagy visszalépés ez a klub a PSV után? Ez az orosz klub, az eddigi előjelek alapján, a következő évek egyik meglepetéscsapata lesz az európai kupaporondon, míg a PSV minden valószínűség szerint megmarad a tisztes középcsapat kategóriánál. Szerintem Dzsudzsák, feltéve, hogy nem a Barca vagy a Real ajánlatát utasította vissza az Anzsi miatt (ennek azért igen kicsi a valószínűsége), jó döntést hozott.

Nem nagyon értettem hát ezt a nagy sopánkodást a Sporttévé szakértőitől, mígnem megütötte a fülem egy mondat, amitől hirtelen minden megvilágosodott. Mint egy Agatha Christie regényben, mikor Miss Marple vagy Poirot hallgat egy beszélgetést és jön az a bizonyos mondat, amitől hirtelen összeáll a kép.

Ezzel a klubváltással most Dzsdzsák eltűnik a szemünk elől

Aha, így már értem. Szóval itt van a kutya elásva, ezért van a nagy fikázósdi és ezért vált néhány nap alatt a jópofa, ügyes Balázska hirtelen a „hülye Dzsdzsákká”. Mert, hogy eltűnik a szemük elől, értsd úgy, a Sporttévé képernyőjéről. Sőt, ez a „rohadék” egyenesen a rivális SportKlub képernyőjére „igazolt”. Mert ugye a mi szemünk elöl nem tűnik el, csak másik csatornára kell kapcsolnunk. Ez viszont nagyon fáj a Sportévének. Pláne, hogy a Digisport feltűnésével a spanyolon kívül minden erős bajnokság eltűnt a Sporttévé kínálatából. Maradtak a közepes érdeklődésre számítók, mint például a holland. Az a holland, ami Dzsudzsákkal még eladható volt, Dzsudzsák nélkül viszont már a kutyát sem érdekli majd, hogy mit játszik a PSV a kiesőjelölt otthonában... Ráadásul ez a „szemét” Dzsudzsák olyan bajnokságba igazolni, ami az eddig egyre inkább perifériára szoruló Sportklub malmára hajtja a vizet. Ez már valóban tűrhetetlen. Nem csak szimplán szíven szúrta a Sporttévét, de még meg is forgatta a tőrt benne. A holland bajnokság nézettsége esik, az oroszé nő majd, ennél nagyobb csapás nem is jöhetett volna számukra. Ezért aztán jön a „nemes” bosszú. Az éveken keresztül dédelgetett és jól „felépített” Balázskából egycsapásra hülye Dzsudzsák lesz. Egy szaralak, aki most egy szar bajnokság szar csapatához igazolt és tetszik érteni, ne tessék majd „utánamenni” arra a csatornára, mert nem is érdemes, hiszen az egy nagyon gyenge bajnokság...

És eztetet olvastad már?

A gyöngyöspatai bolhacirkusz

Obama és az UFO-k

A Hülyeség

Miért kell tahónak lenni?Cimkék: dzsudzsák, sporttévé, magyar foci
1664 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Hozzászólások

9. Balbekk 2012-04-04 21:58:02
Mellesleg Dzsudzsi megbukott Dagesztánban és úgy tűnik, megbukik a Dinamónál is... akkor most mi van?
8. Balbekk 2012-04-04 21:51:34
Az Anzsi mikor vezette a bajnokságot? Szerintem soha, a felsőházba is csak utolsóként jutottak be.
7. középszer vagy lehetőség 2011-06-13 14:45:18
Dzsudzsák 2 lehetőség közül választhatott; marad az Affelay nélküli közepes PSV-nél BL nélkül, vagy keres új kihívást több pénzért. Az dobja rá az első követ, aki nem 400, hanem 10%-kal magasabb fizetésért nem adja el magát más cégnek...

Az is megérne egy posztot, hogy a sporttv hogyan jutott a béka segge alá? Próbálják hétről hétre eladni a sz@rt (magyar nb1) 5 élőközvetítéssel, a nemzetközinek vallott zuhanyhíradóval amiből kb. 5-8%-ot tölt ki a nemzetköziség, meg egy gagyi egész estés "show"-műsorral. Ami nem másért pattant ki a sporttévés fejekből, minthogy egyszerűen nincs abba a vasárnap esti műsorsávba már közvetítésük, így mentenék a menthetetlent. A UPC meddig hagyja a mélyrepülést?
6. Noti 2011-06-13 12:39:15
Mirjam!
azért mert a PSV el akarta adni. nekik pénz kell, ők évről-évre eladják a legjobbjaikat és ebből finanszírozzák a klubot.
5. huszar gabor 2011-06-13 12:07:54
A Sport TV "szakertoi"tenyleg benak.Foleg Varhidi ur.Adriano esete nem egyedi,hiszen egy regi juve Milan meccs elott kb 20 percig ecsetelte a taktikat ami Del Pierora volt kihegyezve.A baj csak az volt,hogy kb 2 hettel a meccs elott szenvedett sulyos serulest.Ja es ami a legszebb a Sport1 kozvetitette a meccset!A szakkomentator Varhidi Peter segitsegevel!!!!!!!!!!!
4. mirjam 2011-06-13 08:31:18
Miért nem marad a PSV-nél? Ott éhenhalna? Szerintem 19 re huzott lapot, jó hogy nem Afghanisztánba igazol, azért a körülményekhez az is hozzátartozik
    1 2    Következő 6 »

Szóljon hozzá!