FN Blog / Fociblog / Kiszállnak a topcsapatok az olasz élvonalból?
Nyomtatás Betűméret
Kiszállnak a topcsapatok az olasz élvonalból? 2011-05-15 11:46:39
A Roma, Juve, Milan, Inter, Napoli ötösfogat a bajnokság elhagyásával fenyegetőzik.

Eddig sem volt túl nyugodt az olasz bajnokság, eztán, ha lehet, még feszültebb lehet a hangulat. Mármint a klubok közt, illetve a klubok és a Liga közt. A topcsapatok eddig is sérelmezték a közvetítési pénzek elosztásának módját, most a liga rádobott még egy lapáttal. Az új terv szerint a pénteki meccsnapokat a szurkolótáborok nagysága szerint osztanák ki. Ez persze nem tetszik a nagy táborral rendelkező kluboknak, sőt egyenesen kiverte a biztosítékot náluk.

Nyilván (a tévétársaságon kívül) senki nem örül a pénteki játéknapnak, sem klub, sem játékos, pláne nem a szurkolók. Annak meg a nagy klubok nem örülnek, ha most azért kerülnek szopóágra, mert sikeresek. Tiltakoznak is kézzel-lábbal, például az olimpiai bizottságnál, ami igazat is adott a kluboknak. Ez azonban a jelek szerint nem különösebben érdekli a ligát, továbbra is kitart az ötlet mellett, újabb lépésre sarkallva a klubokat.

Az Inter ügyvezetője még egy lightosabb „büntetéssel” állt elő, azt tervezik, hogy az öt klub ezentúl csak egymással köt üzleteket, elzárva ezzel a pénzcsapot a kicsik előtt. A kisebb klubok számára ugyanis egy komoly bevételi forrást jelent a „játékosbiznisz”, aminek kulcsszereplői a topcsapatok, amik borsos árat fizetnek egy-egy jó játékosért.

Andrea Agnelli, a Juventus elnöke még ennél is tovább ment. Ha nyáron nem születik megnyugtató megoldás az ügyben, akkor elképzelhetőnek tartja, hogy az öt klub kiszáll a bajnokságból. Véleménye szerint, mivel ez az öt klub adja a szurkolók mintegy háromnegyedét és nem mellékesen a befolyó pénzek döntő többségét, így ellene figyelembe venni az érdekeiket egy-egy ilyen jellegű döntésnél.

Persze valószínű, hogy a nagy izmozás és agyarvillogtatás közepette azért mindkét fél törekszik majd a konszenzusra, hiszen senkinek sem érdeke az, hogy a helyzet tovább mérgesedjen. Nyilván nem csak a liga kerülne nehéz helyzetbe a fent említett klubok esetleges „sztrájkjával”. Mert persze nehéz elképzelni az olasz bajnokságot a topcsapatok nélkül, ugyanakkor azt is elég nehéz elképzelni, hogy ezen csapatok közül bárkinek is megérné távol maradni. Igazi patthelyzetnek tűnik, ahol mindenkinek van ugyan mivel fenyegetőznie, de igazából senki nem veszi véresen komolyan a másik „ijesztgetéseit”.

Arra azért volt már példa, hogy klubok nyomást tudtak gyakorolni egy szervezetre. Nem is olyan régen az európai sztárklubok fenyegették az UEFA-t egy „Szuperliga” létrehozásával és ezzel együtt a honi bajnokságok, illetve a Bl elhagyásával. Akkor sikeres volt a klubok összefogása...


És eztetet olvastad már?

A gyöngyöspatai bolhacirkusz

Obama és az UFO-k

A Hülyeség


 
Cimkék: olasz bajnokság, világfoci

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Szóljon hozzá!