FN Blog / Fociblog / Nb1, hajrá!
Nyomtatás Betűméret
Nb1, hajrá! 2011-05-09 18:57:32
Közeledik a végelszámolás ideje...

 

Hajrájára kanyarodott a honi labdarúgó bajnokság első osztálya. Még három forduló, ráadásul rohamléptekben, és végérvényesen eldől, ki hol végzi a 2010/2011-es pontvadászatot. Pontosabban nem biztos, hogy minden eldől, hiszen a kiírás szerint pontazonosság esetén egy külön párharcot vívnak az érdekelt felek, hogy eldöntsék, ki végezzen előrébb. Így elképzelhető, hogy a harmincadik forduló után is lesz miért izgulni.

Annál is inkább, mert régen látott módon kiegyenlített a mezőny. Eddig gyakorlatilag két hely dőlt el, igaz talán a két legfontosabb hely, az első és az utolsó. A Videoton, minden reális számítás szerint megnyerte ezt a bajnokságot. Igaz, hogy „csak” nyolc pont az előnye a második helyezettel szemben és ez ugye három forduló alatt elvileg behozható, de felettébb valószínűtlennek tűnik, hogy a Vidi ne szerezzen pontot a hátralévő mérkőzésein. Pláne, hogy a háromból kétszer hazai pályán játszik. És persze, az eddigieket látva, az sem túl valószínű, hogy az üldözők nem botlanak már. Mindent egybevéve, bár matematikailag van rá esély, reálisan nézve elképzelhetetlen, hogy a fehérváriak elbukják ezt a bajnokságot. És igazából el kell ismerni, meg is érdemlik a bajnoki címet. Egyértelműen a legerősebb játékoskerettel rendelkeznek, amellyel jelenleg a némiképp megtépázott Loki sem tudja felvenni a versenyt. Mondhatni magabiztosan vitték végig ezt ab bajnokságot. Még akkor is, ha az utóbbi fordulókban, valószínűleg a tetemes előny okán, kissé mintha kevésbé lenne koncentrált a társaság.

Aztán itt a másik, az alvégen eldőlt hely, a 16. pozíció. Nyilván ez volt az a helyezés, amire, ellentétben az első hellyel, senki sem vágyakozott. Mégis, ilyen a sport, valakinek oda kell kerülnie. Idén a Szolnok gárdája harcolta ki magának. Bár itt ez a kifejezés nyilvánvalóan hülyén jön le. Nyilván nem ezért harcoltak, sőt inkább pont azért harcoltak, hogy elkerüljenek onnan. Nem sikerült. Igazából egy halovány esélye még van a szolnokiaknak arra, hogy elkerüljenek az utolsó helyről. Ehhez a hátralévő fordulókban 100%-os teljesítményt kellene nyújtaniuk (ez már eleve több lenne, mint csoda), ekkor pontszámban beérnék a 15. MTK-t (ha az egyetlen pontot sem szerez már) és egy helyosztón megkaparinthatnák a 15. pozíciót. Ami ugye ugyanúgy kiesést jelentene. Azt hiszem kár is ezen tovább filozofálgatni...

Mindenesetre sajnálom kicsit a Szolnokot. Az ember mindig szorít egy kicsit a kiscsapatoknak. Persze szereti a maga kedvence mögött tudni őket, de eme kritériumtól eltekintve azért mindig szimpatikus, ha jó eredményt érnek el. Meg aztán sajnálja azt akinek ki kell esni. Még akkor is, ha tudja, ez a bajnokság rendje. Van akiknek búcsúzniuk kell, hogy a másodosztályból új kihívók érkezzenek a helyükre.

Na és a két véglet között meg aztán abszolút képlékeny még minden. Ember nincs aki meg tudná mondani, hogy kik végeznek a dobogón. De talán még az is komoly feladat lenne, hogy az oda igyekvő öt csapat közt egyfajta esélyességi sorrendet állítson valaki. Köszönhető ez a kiegyenlített mezőnynek. Több kiscsapat parádésan teljesít, míg vannak „nagyok”, akik talán kicsit elmaradtak a várakozástól. A dobogó még két kiadó helyére öten is pályáznak, sorrendben a Paks, az FTC, a Kaposvár, a Zete és a Loki. A második Paks és a hatodik Loki közt mindössze öt pont a különbség. Szóval ez az ötösfogat még bárhogy alakulhat a végére. Elméletileg a dobogóra a hetedik Vasasnak, de még a mögötte álló Honvédnak is van sansza. Sőt, ha nagyon szigorúan vesszük, akkor még a jelenleg kilencedik helyen álló Újpestnek is. Ismét csak alátámasztva ezzel, hogy mennyire tömör a mezőny. (Bár megjegyzendő, hogy ez már inkább csak matematikai esély)

Visszakacsintva az alvégre, egy kiesőhely még kiadó, amit nyilván senki sem szeretne birtokolni három forduló múlva. A 15. hely elkerüléséért két csapat fut versenyt, az MTK és a Siófok. Bár igazából teljes biztonságban a Haladás és a Pápa sem érezheti magát, de ezen csapatok kiesésére már elég kevés az esély. Csakúgy, mint a Győr és a KTE esetében. Elvileg még ők is kieshetnek, de ez gyakorlatban már teljesen elképzelhetetlen. Igazából kétesélyesnek tűnik ez. A jelenleg 15. MTK-nak három forduló alatt kéne ledolgoznia a Siófokkal szembeni 4 pontos hátrányát. Valószínűleg ez az egyetlen esélye. A „balatoniak” meg nyilván ezt kívánják megakadályozni a hátralévő fordulókban. Azt hiszem lesznek még izgalmak, fent és lent is.

És eztetet olvastad már?

A gyöngyöspatai bolhacirkusz

Obama és az UFO-k

A HülyeségCimkék: magyar foci, nb1

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Szóljon hozzá!