FN Blog / Fociblog / Válság és erőszak
Nyomtatás Betűméret
Válság és erőszak 2011-05-08 13:45:14
Van-e összefüggés a kettő közt? Akár meg is szavazhatjuk.

 

Túl a nemzetközi kupák elődöntő-visszavágóin kijelenthetjük, hogy gyakorlatilag nem volt párharc, ahol ne lett volna rendbontás. Némiképp szokatlan ez, a közelmúltban nem igazán jellemezte a Bl-t, El-t, hogy ezen a szinten (elődöntők) előforduljon ilyesmi, pláne ilyen mennyiségben. Az, hogy egy-egy selejtezőn vagy csoportmeccsen kitörhet kisebb-nagyobb balhé, talán szokványosnak nevezhető, de a vége felé már közel sem az.

Persze a Barca-Real párharc kapcsán, figyelembe véve az előzményeket is, azért sejteni lehetett, hogy nem fajul veszett cukorkaosztogatásba az összecsapás. Éppen ezért a rendőrség is alaposan felkészült, így sikerült „eltanácsolni” egymástól a rivális táborokat.


Bár az igazsághoz hozzátartozik, hogy Barcelonában már a tavalyi győzelem megünneplése sem ment éppen zökkenőmentesen...


Kevésbé volt valószínű, mégis megtörtént, hogy a Schalke manchesteri vendégjátékán is zajlanak majd „pályán kívüli események”. Mint azt a közvetítés alatt hallhattuk a szpíkertől, a vendégek szektorában volt némi gyújtogatással megspékelt különrangadó. A kamerák (az UEFA tiltás miatt) persze elkerülték az eseményeket.

És persze itt volt az Európa Liga elődöntője, benne a portugál párharccal, melynek során a Benfica drukkerei adtak hangot elégedetlenségüknek.  


Igazából arra lennék kíváncsi, hogy a „lelátói erőszak” elharapózásának van-e, lehet-e köze az Európán (is) végigsöprő válsághoz. Ami nyilvánvalóan idővel csapódik le a társadalmon és a válságkezelés (értsd úgy, megszorítások), illetve a növekvő létbizonytalanság hatására frusztráltsághoz, dühöngéshez vezet(het).

Mert egyértelmű, hogy Európa-szerte megszorítások vannak, még ha a kormányok igyekeznek is kerülni a kifejezést. És ezekkel párhuzamosan elégedetlenség, tüntetések és nem egyszer agresszió is. De vajon ez ragad át a lelátói hangulatra is? Vagy mégsem erről van szó?

Olvasgatva különböző fórumokon az a tapasztalat, hogy igencsak megoszlanak a vélemények. Vannak akik szerint nem több az agresszió a lelátókon, legfeljebb eddig kevesebb szó esett tóla. Most ismét előtérbe került és emiatt van olyan érzése az embernek, mintha több lenne.

Mások szerint viszont valóban ismét elharapózóban van ez a jelenség, de nem valószínű, hogy bármi köze lenne a válsághoz. Inkább arról van szó, hogy az elmúlt években, évtizedekben kiszűrt huligánok helyét szép lassan olyan fiatalok vették át, akik még „nem lettek kellőképpen megfegyelmezve”. Ezek a csoportok mára felduzzadtak, megerősödtek és az utóbbi időben kezdenek erőteljesen hallatni magukról.

Megint mások meg azt mondják, hogy bizony van összefüggés az erőszak elharapózása és a válság, pontosabban a válságkezelés hatásai közt. A mindennapok feszültségeit magukkal viszik az emberek a stadionokba is, ahol a tömegben elég egy kis szikra is a „robbanáshoz”.

Hogy melyik az igaz (vagy esetleg teljesen más az igazság), azt persze nehéz lenne megfejteni. Nem is célom, viszont az olvasók véleményére kíváncsi lennék. Ki, hogy látja a dolgot. Több-e a rendbontás? És ha igen, kapcsolatban van-e a válsággal? Mivel a véleménynyilvánítás legegyszerűbb módja, ha csak klikkelni kell egyet, így teszek ide egy szavazást, kíváncsian várva az eredményét. De persze ha valakinek lenne kedve bővebben is kifejteni a véleményét, annak még jobban örülnék. Őket arra biztatom, hogy bátran használják a bejegyzés alatti hozzászólás dobozt és tegyék közkincsé, mit gondolnak erről az egészről.


Cimkék: szavazás, botrány, világfoci

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Szóljon hozzá!