FN Blog / Fociblog / Nem csillapodnak a kedélyek Madridban
Nyomtatás Betűméret
Nem csillapodnak a kedélyek Madridban 2011-05-01 14:44:26
Pepe kiállítása továbbra is téma, újabb videót kerítettek elő a madridisták, elvileg igazuk bizonygatására. Pepenek Alvessel kézen fogva kellett volna levonulnia.


 Azt azért pontosan tudja a többség, hogy egy Real-Barca több, mint egy futballmeccs. Most a Bl-elődöntő kapcsán megy a vita a Real és a Barcelona közt. A Madrid hivatalos honlapján jelent meg az alábbi videó, mely a Királyi Gárda álláspontját hivatott alátámasztani. Egyrészt azt, hogy Pepe kiállítása jogtalan volt, másrészt, hogy a Barca játékosok, mondjuk úgy, nem egyszer nyújtottak kimagasló színészi teljesítményt az összecsapás alatt.  


No, hát mindenki döntse el maga, mit is ér a mozdulatsor. Nyilván mindenki habitusa, illetve klubszimpátiája alapján mást és mást gondol a dologról. Viszont, ha próbáljuk valamelyest objektíven nézni, akkor be kell látni, bizony egyáltalán nem durva bírói hiba ilyenért pirosat adni. Alapjában véve teljesen lényegtelen, hogy Pepe eltalálta-e Alves lábát vagy sem. Ugyanis a FIFA és az UEFA álláspontja szerint, ha valaki egyértelműen szándékosan próbál meg durva szabálytalanságot elkövetni, akkor a játékvezetőnek nem kell figyelembe vennie, hogy „sikeres” volt-e az illető partizánakciója. Értsd úgy, nem feltétlen kell eltörnie az ellenfél lábát ahhoz, hogy kiállítsák. Ilyen esetekben lényegtelen, hogy eltalálja-e az ellenfél lábát vagy a labdát éri-e előbb és csak utána az ellenfelet, ugyanis maga a szándék az ami büntetendő.

Némiképp hasonló a helyzet, mint a hátulról történő becsúszásnál. A játékvezetőnek ott sem kell mérlegelnie vagy figyelembe vennie, hogy a becsúszó játékos lába elérte-e a labdát. Sőt, az is teljesen lényegtelen, hogy egyáltalán hozzáért-e az ellenfélhez a becsúszó láb, ugyanis maga a mozdulat szabálytalan, függetlenül attól, hogy mit talál el a védő.

A madridiak a saját igazuk alátámasztására mutogatják ezt a videót, de véleményem szerint sokkal inkább öngólt lőve ezzel. Lehet itt kikockázni, meg lassítgatni a képet, ez bizony iskolapéldája annak, hogy hogyan tilos menni egy labdára. (bár valljuk be, ez inkább lábra ment, mint labdára) Szóval talppal, nyújtott lábbal, izomból „odataposni”, ez azért brutális, bárki bármit is mond. Hasonló szituációkból nagyon durva sérülések történtek már, köztük lábtörések is. Így érkezni még rúgó lábra is durva sérülést okozhat, abba meg jobb nem belegondolni, hogy mi van, ha elszámolja magát az illető és támaszkodó lábba csapódik be, térd környékén. Garantáltan a mentő viszi el az áldozatot. Éppen ezért mondja a nemzetközi szövetség, hogy ilyen esetekben, a játékosok védelme érdekében, már magát a szándékot is büntetni kell, függetlenül attól, hogy valójában elérte-e a lábat vagy milyen súlyosságú sérülést okozott. Mondjuk úgy, a FIFA álláspontja szerint nem feltétlen kell megvárni, míg egy ámokfutó valóban kettétöri valaki lábát, hanem már akkor szankcionálni kell, ha „csak” megpróbálkozik vele. Tehát az az álláspont, hogy „ valójában el sem érte a lábát, úgyhogy még sárgát sem ért ”, abszolút butaság. Egy ilyen megmozdulás, ha jóindulatú a játékvezető, akkor csak sárga, ha szigorú, akkor piros. Figyelembe véve, hogy Pepe a meccs alatt azért tett rendesen annak érdekében, hogy kihúzza a gyufát a játékvezetőnél (nem az első durva megmozdulása volt), nem tűnik hibásnak a játékvezető döntése. Joga van ilyen esetben pirosat adni, pláne akkor, ha az illetőnek nem az első durvasága a meccsen.

Ugyanakkor ne feledjük, hogy a videó tanulsága szerint, nagyon úgy tűnik, Pepe valóban nem érte el Alves lábát. Nem sok hiányzott, talán csak milliméterek, de nagyon úgy néz ki, hogy a Barca játékosának még idejében sikerült megállítania a rúgó mozdulatát és „visszahúzni” a lábát. Tegyük hozzá, szerencséjére. Mert ha valóban rúgás közben érkezik meg Pepe lába a térde környékére, akkor őszintén szólva nem nagy esélye lett volna saját lábon elhagyni a játékteret... Ez abból a szempontból érdekes, hogy Pepes ugyan ettől függetlenül jogosan kaphatott pirosat, de Alvesnek meg mindenképp járt volna a sárga lap. A FIFA ugyanis nem csak a durvaságok ellen hirdetett küzdelmet, de a színészkedés ellen is. Ennek megfelelően, ha egy játékos szándékosan próbálja megtéveszteni a játékvezetőt, például azzal, hogy olyan esemény megtörténtét próbálja elhitetni vele, ami valójában nem történt meg, sárgalappal „jutalmazandó”. Nyilvánvalóan azért, mert egyre nagyobb divattá vált rájátszani egy-egy büntetőre, egy-egy ütésre, rúgásra. Ez meg szintén sportszerűtlen, hiszen egy valójában meg sem történt szabálytalanság „eljátszásával” próbálnak meg előnyt kicsikarni a játékosok. Éppen ezért, ennek visszaszorítása érdekében, ezt is büntetik a szabályok.

Tehát Pepe pirosa egyáltalán nem tűnik eltúlzottnak, ugyanakkor nagyon úgy tűnik, Alvesnek is kellett volna kapnia egy sárgát. Az viszont nem csak úgy tűnik, hanem egyértelmű tény, hogy Alvesnek már volt egy sárgája addigra...

Szóval a videót látva a legigazságosabb ítélet (szerintem) a következő lett volna: Pepe piros, Alves sárga és mivel ez már a második lett volna neki, így szintén piros.

Azt azonban illő hozzátenni, hogy ott, „meccsszituációban”, újranézés és lassítás nélkül eldönteni, hogy valóban érintkezett-e a két láb vagy milliméterekkel elkerülték egymást, gyakorlatilag lehetetlen volt. Ennyit a játékvezető védelmében és persze ismét adódik a kérdés, ha már minden technikai feltétel adott arra, hogy a játékvezető értesüljön arról, hogy mi is történt pontosan, akkor miért nem engedélyezi a FIFA a használatát?
Cimkék: világfoci, bl, real, barca
1 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Szóljon hozzá!