FN Blog / Fociblog / Loki gondok
Nyomtatás Betűméret
Loki gondok 2011-04-17 15:54:08
Valami megváltozott Debrecenben. Valami megszakadt, valami véget ért.

 

Kicsit meglepetés, kicsit nem az, edzőt vált a Loki. Meglepetés, hiszen Scasny mester télen érkezett Herczeg András helyére. A Lokinál meg nem divat az „edzőkeringő”. Másrészt, látva a debreceniek szereplését, egyáltalán nem meglepetés, hogy mégis az újabb váltás mellett döntöttek a felek. (A cseh mester adta be lemondását, amit a vezetés, nem túl hosszas gondolkodás után elfogadott) Kérdés, hogy ez elég-e?

Mert ez a Loki, már nem az a Loki. Ez szemmel látható. És nem csak a tavaszi produkció miatt írom ezt, már ősszel is látszott, valami megváltozott. Oké, hogy voltak távozók a „Bl csapatból” és nem biztos, hogy megfelelő erők érkeztek a pótlásukra. De, csupán csak ezzel magyarázni, nem lehet.

Ez a Loki, pontosabban a játékoskeret, nekem egy kicsit jóllakottnak tűnik. Vagy ha úgy tetszik, egy kicsit kiégett. Tavaly, a Bl szereplés során jó volt nézni a Debrecent. Annak ellenére, hogy nem sikerült a pontszerzés, azért minden meccsen odatették magukat. Más kérdés, hogy ez egy Liverpool vagy Fiorentina ellen csak a tisztes helytállásra volt elég. De! Gyakorlatilag minden meccsre úgy futott ki az a csapat és úgy játszott, hogy én, mint néző, mindenféle észérv ellenére elhittem, igenis van keresnivalójuk ezen a meccsen. Mondhatta bárki és tudhattam én is bármennyire, hogy egy Liverpool más kategória, hogy egy Fiorentina messze előttünk jár, mégis, a csapatot látva elhittem, hogy itt nem csak vergődés lehet, hanem akár bravúr is születhet. Volt elképzelés a csapat játékában, volt pörgés, hajtás, akarás. És ez tetszett. És az, hogy majd' minden meccsben benne volt a bravúr lehetősége, a Bl-ben, ilyen csapatok ellen, nagy dolog volt. Még akkor is, ha végül is nem sikerült.

Aztán jött az ősz és az Európa Liga. Ahol már egyáltalán nem azt a Lokit láttam, mint egy évvel korábban. Dacára annak, hogy ott sikerült a pontszerzés (most abba ne menjünk bele, hogy mennyire vette komolyan a Samp azt a meccset), egyáltalán nem láttam azt a tüzet, azt az elszántságot, azt a pörgést a csapaton, mint a Bl-ben. Akkor szerettük azt hangoztatni, talán önámításként, hogy mostanra sokkal taktikusabb lett a DVSC. Ma már belátom, tényleg önámítás volt. Sokkal közelebb áll az igazsághoz az, hogy kiégett a keret. Némi vérfrissítésre lenne szükség.

Talán ezt érezte „Bandi bá'” is télen, mikor úgy döntött nem ül tovább a kispadon. Valószínűleg ő belülről sokkal inkább látta és érezte, hogy valami megtört és, mivel jó szakember, tudta, hogy csak egy drasztikus változás lendítheti ki a csapatot a holtpontról. És mivel a téli szünetben nagyon nehéz lenne minőségi játékosok sorát megszerezni (a lejáró szerződések miatt ez inkább nyáron kivitelezhető), talán úgy gondolták, hogy ez a drasztikus változás az edzőváltás lehetne. Az új edző új impulzust adhat a csapatnak, új motivációt a játékosoknak, újra tüzet vihet a játékba. Nos, mostanra kiderült, nem így történt.

Azt, hogy Scasny milyen szakember, nem tudom, nem is akarom minősíteni. Az viszont biztos, hogy nem tudott mit kezdeni a helyzettel. Nem biztos, hogy szakmai kérdés volt ez. Már a szó hagyományos értelmében véve. Sokkal inkább mentális kérdésnek érzem. Nem sikerült felráznia ezt a csapatot, nem sikerült kavicsokat, sőt inkább féltéglákat dobálnia az állóvízbe. Mert ha ez a keret „ezer fokon lángol”, akkor azért ennél sokkal többre képes, azt hiszem ezt kevesen vitatnák. És nem ott tartana, ahol most, hogy az a Loki, ami az elmúlt években egyeduralkodónak számított idehaza, a kupa és a ligakupa elbukása után, már a bajnokságban is egyre messzebb kerül a dobogónak még a legalsó fokától is. Azt hiszem, nem én vagyok az egyetlen, aki komoly meglepetésként könyveli el mindezt.

Azt hiszem nyáron komoly vérfrissítésre lesz szüksége a klubnak. Néhány játékosnak mennie kell, néhánynak el kell gondolkodnia a „hogyan tovább”-on, és néhány izmos igazolással fel kell tölteni a keretet. Azért, hogy legyenek ismét olyanok a keretben, akik igazi versenyhelyzetet teremtenek, akik megteremtik azt a légkört, ami tűzbe hozza a csapatot. Aztán, hogy ez hogyan sikerül, az majd nyáron kiderül.


Cimkék: magyar foci, nb1, loki
12 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Szóljon hozzá!