FN Blog / Fociblog / Ez a Knézy kicsit ciki
Nyomtatás Betűméret
Ez a Knézy kicsit ciki 2011-04-06 18:22:20
Nem először kell magyarázkodnia...

 

Igazából nem szeretném én pellengérre állítani Ifj. Knézy Jenőt. Fiatal sportriporterként lesz még ideje magába szívni a szakmát és eljutni abba a szakmai magasságokba (kívánom neki), ahová édesapja eljutott. No de azért csak-csak jó lenne figyelni arra amit mond az ember, ha már egyszer sportriporter és ezáltal százezrek hallják mondatait. Mint például múlt pénteken, a Ferencváros-Újpest derbi közvetítése alatt. Megmondom őszintén, én Ferencváros szurkolóként jót derültem mikor utólag hallottam az esetről, pláne mikor felvételről meghallgattam, ugyanakkor abszolút megértem azokat az Újpest drukkereket, akik fele ennyire sem érezték viccesnek az ominózus mondatot.

Történt ugyanis, hogy a mérkőzés alatt észrevett a kamera egy hatalmas méretű, felfújható lila majmot, ezt be is vágták a közvetítés során. Knézy meg nagyjából így kommentálta a dolgot:

„Feltűnt itt közben egy lila majom is, tessék elhinni, van belőlük jó pár itt a stadionban”

Én készséggel elhiszem amit Knézy aztán több fórumon is lenyilatkozott, hogy természetesen egyáltalán nem a szurkolókra értette a dolgot és sajnálja ha félreérthető volt a mondata. Nyilván nem rájuk értette, de nyilván félreérthető volt és ez a baj. Nem túl szerencsés, sőt kifejezetten szerencsétlen dolog ha ennyire félreérthető mondatok hangzanak el egy közvetítés során. Oké, tudom, nagyon nehéz dolog 90 percen keresztül (nagyjából 10 perc megszakítással) folyamatosan beszélni, értelmesen, érdekesen. Ezt azért gyorsan tegyük hozzá Knézy Jenő védelmében, mert tényleg így van. Közben arra is ügyelni, hogy még véletlenül se mondjon semmi olyant az ember, ami esetleg félreérthető. Ezt meg kell tanulni. Mert való igaz, egy kommentátor nem mondhat a mérkőzés alatt semmi olyant, ami megkérdőjelezhetné a semlegességét (nyilván kivétel ha válogatott meccset közvetít), pláne nem mondhat semmi olyant, ami sértő lehet egyik vagy másik csapatra vagy annak szurkolóira. Még egyszer, természetesen megértem azokat a lila-fehér szimpatizánsokat, akik, mondjuk úgy, felháborodtak a kijelentésen. Akkor is, ha biztos vagyok benne, Knézy valóban nem úgy gondolta...

Ráadásul rövid időn belül nem az első bakija ez Knézynek. Két fordulóval ezelőtt, az FTC-Videoton rangadón valóságos bakiparádét adott elő, mikor „huligánokat” vizionált a pályára. A mérkőzés vége felé történt, hogy a két szurkoló a kerítésen átmászva a rendezőkhöz futott, mire Knézy néhány perces sopánkodásba, illetve háborgásba kezdett, hogy micsoda botrány, meg pláne miért nem teperik le/bilincselik meg vagy legalább verik agyon ezeket a „huligánokat”. Magánszámában az sem zavarta meg, hogy a két fiatalember szemlátomást nyílegyenesen a rendezőkhöz futott. Meglehetősen fura módja lenne ugye a rendbontásnak, ha a rendbontók először módszeresen körbevetetnék magukat biztonságiakkal. Elmélkedésében az sem zavarta meg Knézyt, hogy a két fiatalember, majd pillanatokkal később már a rendezők is, a túloldalon álló mentőszolgálatosok felé integetnek, igen intenzíven. Ennek hatására meg a mentősök, ha nem is rohamtempóban, de elindultak az integetők felé. A mi Jenőnk talán még akkor is a két „huligánra” szórta átkait, mikor az orvos már javában mászta a kerítést...

Az történt ugyanis, hogy egy középkorú szurkoló rosszul lett a tömegben, egyes hírek szerint epilepsziás rohamot kapott, én úgy tudom, hogy a vércukra esett le (valójában mindegy), a két szurkoló meg azért mászott át a kerítésen és rohant a rendezőkhöz, hogy segítséget szerezzen az ájult drukkernek. Azért azt megjegyezném, hogy Knézy több százezer (a valós eseményekről mit sem sejtő) tévénéző előtt huligánozta, kvázi szemétládázta a két fiatalembert, miközben ők semmi mást nem tettek „csak” épp életet mentettek. Ezzel a bocsánatkéréssel egyébként még tartozik Jenő... Mindenesetre (gondolom én) a kommentátor feladata az lenne, hogy a valós eseményekről tájékoztassa a nézőt, nem pedig az, hogy a képzeletében zajlókról...

Az alant belinkelt pepsifocis videón már a végkifejlet látható, a mentősök megérkeztek és... Szóval vicces a jelenetsor (így utólag már nevezhetjük viccesnek, hiszen szerencsére sikeres volt a mentőakció), mivel a „menekülőkaput” sehogy sem sikerül kinyitni, így kénytelen-kelletlen a kerítésen mászik át az orvosi stáb. A szurkolók meg kézről-kézre adogatva „viszik” utánuk a felszerelést. Azért azt hozzátenném, ha nem ilyen szerencsés a végkifejlet, akkor közel sem lenne ilyen vicces ez a jelenetsor...

http://www.pepsifoci.hu/node/85744Cimkék: szakkommentátor, magyar foci
11 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Hozzászólások

3. Szabó Ervin 2011-04-07 16:58:57
Voltak idők -amíg tisztessége volt a szakmának -, hogy örökre letiltották volna a képernyőről, amikor egy vele készített beszélgetésben arról sztorizott, hogy milyen módon szokott üzenni a képernyő előtt ülő kedvesének közvetítés közben.Ez nemcsak pofátlanság, nagyfokú tiszteletlenség a nézővel szemben, hanem szakmai nonszensz is.Az ő munkáltatóját is képviselő riporter szintén jót mosolygott rajta.Jenő meg csak rombolja a szakma becsületét és veri a nőket!
2. osztom 2011-04-07 09:58:01
Én sajnos csak televízión tudtam követni a mérkőzést.
Halottam az ominózus közvetítés részletet. Szerintem a stadionban (bántó szándékkal)kitett lila majmokat már régen észre kellett volna vennie, hiszen a kamerák többször is mutatták azokat. Knézy biztosan észre is vette. Egyszerűen lehetetlen volt nem ezt tennie. Biztos vagyok benne, hogy erre az ügyes beszólásra készült. Hogy mennyire rutinos és profi, mutatja a kivitelezés minősége. Azonban elkövette azt a hibát, hogy rögtön a mondat befejezése után lehetett hallani némi halk kuncogást.
Valahol érthető, hiszen emlékezzünk mit kapott az édesapja Újpesten (és fog ezek után ő is)több alkalommal is, mert egy nemzetközi vonatkozású Ferencváros meccsen nagy hévvel közvetített a magyar csapat javára.
Szerintem ez akkor is frappáns reváns volt, ha némileg az eszközök egyenlőtlenül állnak a felek rendelkezésére.
1. Sonyák Béla 2011-04-07 05:17:47
Bizony nem lehet egyszerű egy közvetítés alatt folyamatosan "hibátlanul" teljesíteni, de igaza van a bejegyzést küldő személynek.
Természetesen én is "drukkolok" a fiatal sportriporternek a továbbiakban is.

Szóljon hozzá!