FN Blog / Fociblog / Ez sajnos egy más dimenzió
Nyomtatás Betűméret
Ez sajnos egy más dimenzió 2011-03-26 19:51:03
Csak néhány mondat a tegnapi meccsről.

 

Mondani szokás, hogy mi vagyunk a tízmillió szövetségi kapitány országa. És valóban, a focihoz mindannyian értünk (vagy legalábbis ezt hisszük magunkról), kivéve azt az egy szerencsétlent, aki épp a kispadon ül. És egy-egy vereség után gyorsan neki is állunk leszedni a keresztvizet arról az egy szerencsétlenről. Mintha ő lenne a hibás az elmúlt húsz(?) évben tönkretett utánpótlásért, a harmatgyenge bajnokságunkért, meg úgy alapjában azért, hogy nincsenek versenyképes játékosaink. Vagy legalábbis nincs elég belőlük. Mert van ugyan egy Dzsudzsák Balázsunk, de mit ér egy Dzsudzsák Balázs, ha tizenegy „Dzsudzsák Balázs” áll vele szemben?

Számos helyen olvasgatok fórumokat. Alapvető hasonlóságuk, hogy ilyenkor beindul a nagyüzemi észosztás, kinek hol és hogyan kellett volna játszania, kit kellett volna és ki helyett behívni a válogatottba, stb. Mintha ezen múlott volna.

Sajnos nem. Nem ezen múlt. Nagyon naiv az aki azt hiszi, hogy bármi jelentősége lett volna annak, ha Nikolics keretag vagy Hajnal tudja vállalni a játékot. Sőt, lehet itt Tőzsérezni, meg Vass Ádámozni, meg mindenféle egyéb nevekkel dobálózni, csak éppen értelme nincs. Hülyeség, önáltatás, egyébként meg (szerintem) a többség inkább csak kínjában agyal ezen. Az igazság az, hogy sajnos tökmindegy ki lépett pályára és ki nem. Ez a Holland csapat egyszerűen jobb, sokkal jobb, mint mi. Egyszerűen sokkal jobb játékosaik vannak. És ezen érdemben semmit sem változtat az, hogy nálunk épp ki játszik balszélsőt vagy középcsatárt.

Ahhoz, hogy ezt lássuk még csak a meccset sem kellett végignézni. Elég volt 15-20 percet látni, hogy észleljük azt, amit már a kezdés előtt is sejtettünk, macska-egér harc ez. És sajnos nem a Tom&Jerry-féle, ahol az egér megfricskázhatja a macsekot, hanem az igazi, ahol az egér, bár küzd, de valójában semmi esélye. Ráadásul még csak szerencsénk sem volt. Na nem mintha a mázlira akarnám fogni a vereséget, egyértelmű, hogy nem lehet arra fogni. Csak megjegyzem, hogy legalább egy kis szerencsénk lehetett volna és egy-egy szögletnél vagy átlövésből mi is szereztünk volna egy-két gólt. Nyilván a három pont szempontjából nem lett volna jelentősége, hiszen meggyőződésem, hogy ha meleg lett volna a pite a Hollandoknak, akkor pillanatok alatt váltottak volna 50%-ról mondjuk 75-re és tartottak volna egy biztos 2-3 gólos előnyt, de nekünk jól esett volna, már csak önbizalom szempontjából is.

Mert mint írtam, a Holland válogatott borzalmasan erős csapat. Nem véletlenül játszottak VB döntőt tavaly és nem véletlenül nyerték 100%-os teljesítménnyel a VB-selejtező csoportjukat. Nem véletlen vezetik ezt a csoportot is 100%-os teljesítménnyel és nem véletlen verték a svédeket is könnyedén 4-1-re. Nyilván ennyi véletlen nincs. Jelenleg egyértelműen a világ egyik legjobb csapata. Mi meg egy középcsapatot tudunk felmutatni. És ezen nem változtat az, hogy épp Filkor vagy Tőzsér játszik-e, a különbség a két gárda közt ugyanúgy meglesz.

Az a különbség, részünkről lemaradás, amit az elmúlt húsz évben szedtünk össze és ne ámítsuk magunkat, ezt a lemaradást nem fogjuk egy-két év alatt ledolgozni. Örül az ember amikor látja, hogy az utóbbi időben már nem a középmezőny vége felé csúszunk, hanem épp az eleje felé kapaszkodunk. Persze, hogy örül. Értékelni is kell ezt, de önámítás lenne azt hinni, hogy mi esélyesek lennénk az igazi nagyágyúkkal szemben. Mint említettem, azt a lemaradást, azt a hátrány, amit évtizedek alatt szedtünk össze a hollandokkal, spanyolokkal vagy éppen a brazilokkal szemben, nem lehet pár év alatt ledolgozni. Lehet közelebb kerülni, lehet feljebb kúszni, de utolérni őket, csak évtizednyi kemény munka után lehet. Másba ne is reménykedjünk, mert minden más ötlettel csak magunkat butítjuk. Ez egy más dimenzió, jelenleg sajnos tőlünk távoli. Jó lenne egyszer majd átlépni oda...


Cimkék: magyar foci, eb selejtező,
39 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Hozzászólások

6. Roli 2011-03-30 21:11:53
A holland-magyarról nem írsz? Miután elég pesszimista képet festettél az első meccs után, szerintem a visszavágón elég hősiesen játszottak ahhoz, hogy megkérdőjelezzék az állításaidat.
5. Csipike 2011-03-30 13:24:51
A maiak tudnak annyit, mint az Alberték! De az ellenfelek tobbsege, akkikel ma (vagyis az utobbi ca. 20 évben) játszottunk/játszunk azok lettek jobbak/profibbak. Más igényt elégit ki a mai futbal, mint a múlt században, a verseny, és a játékosok iránti követelmények változtak meg!!! Szinte minden más, mint régen: a stadionok, a szúrkolók elvárásai, az elérhetö profit, dicsöség, játékszisztémák, a játékvezetés szelleme, módszere, stb.
Egy vmi nem változott - sajnos: a magyarok mentalitása, még mindig a múltjukat (hozzáértésüket?) szeretnék eladni. Csakhát - arra nincs már vevö!
4. Noti 2011-03-28 20:05:11
alapjában véve jogos az észrevétel Kiss Pál, de nálam ma (pontosabban aznap) nagy betű. még ha melléknév is valójában.
tudjuk be a szerzői szabadságnak vagy mifene. :)

Carey!
szívesebben írtam volna másmilyen "értékelést", nekem is jobban esett volna. sajnos ez a meccs nem adott rá lehetőséget.

Kávé!
Albert Flóri is sokat ácsorgott a kezdőkörben. :) persze micsoda különbség volt az az ácsorgás, meg ez az ácsorgás. asszem ha ma is tudnák azt, mint "azok" tudtak, akkor nem is zavarna senkit néha egy kis ácsorgás.
3. carey00 2011-03-28 14:35:14
Végre egy olyan értékelés,amely előtt megemelem kalapom:semmi mellébeszélés,semmi néphülyítés... A király,a magyar labdarúgás meztelen,még ha Orbán ezt fel is cicomázná!
2. Kiss Pál 2011-03-28 10:52:57
A hollandot kisbetűvel írjuk.
1. Kávé 2011-03-27 15:56:28
Igen. Fényévnyi a lemaradás. De nem csak az utánpótlásban, hanem a hozzáállásban is. Sajnos belenéztem a meccsbe. 3-0-nál, Úgy sétálgattak, mintha nálunk lenne az előny. Volt olyan "ászunk" aki (mértem!!) 3 perc 50 másodpercig nem jött ki a kezdőkörből. Onnan meg nagyon nehéz lesz gólt lőni

Szóljon hozzá!