FN Blog / Fociblog / Magyar-Holland, előszó
Nyomtatás Betűméret
Magyar-Holland, előszó 2011-03-24 19:31:22
Legyen egy kis felütés a soron következő Magyar-Holland duplameccs elé. Egy kis történelem, meg ilyesmi.

 

Gondolom túl nagy titkot nem árulok el azzal, hogy holnap este Hollandia legjobbjaival mérkőzünk meg. A futballbarátok már azt is kívülről fújják, hogy ki lesz ott, ki nem. Mármint a játékosok közül, mert szerencsére telt ház várja a csapatokat, így ember nincs a földön, aki a szó szoros értelmében meg tudná mondani, ki lesz ott és ki nem.

Lesznek hiányzók a holland keretből, ezt már tudjuk. Abban azért nem vagyok biztos, hogy ez nekünk jól jön majd. Gondolok itt arra, hogy nem csak a holland válogatott tartozik a világ élvonalába, de köztudottan az utánpótlásuk is brutálisan jó. Európában egyértelműen a legjobb, de világviszonylatban is talán csak a brazilokról merném kijelenteni, hogy biztosan jobbak náluk ebben a tekintetben. No persze nem arra gondolok itt, hogy majd kölykök helyettesítik azt az 1-2 sztárt, aki most nem tud itt lenni, ennyire azért még nem hülyültem el. Csak arra akartam célozni, hogy Hollandia, illetve a szövetségi kapitány, egy gyakorlatilag kifogyhatatlan kincsesbányából „meríthet”. A keret abszolút lehetőséget ad arra, hogy ha kiesik 1-1 szupersztár, máris beugorhat helyette egy olyan játékos, aki talán nem olyan nagy nevű még, de tudásban nem biztos, hogy nagy a lemaradása. Viszont. Míg a nagy sztár talán kicsit fáradtan, kicsit unottan futna ki a gyepre, addig emez a másik, aki most lehetőséget kap és érez, valószínűleg kettőzött erővel próbál bizonyítani. (persze lehet, hogy nem, ki tudja?)

Na majd holnap meglátjuk. Amit viszont már „megláttunk”, az a két csapat közös múltja, azaz az eddig lejátszott mérkőzések. Konkrétan 16 meccs, amikből eddig egálba jöttünk ki. 7 győzelem, 7 vereség és 2 döntetlen. (ebben három nem hivatalos meccs is benne foglaltatik) Az első összecsapásra 1930-ban került sor és 6-2-re nyertünk az Üllői úton. Három évvel később Amszterdamban csapott össze a két válogatott, ismét mi nyertünk, ezúttal 2-1-re. Még ugyanabban az évben, tehát 1933-ban újra megmérkőzött a két gárda, ezúttal nem hivatalos meccsen. Ez a mérkőzés hozta el a hollandusok első (nem hivatalos) győzelmét, szintén Amszterdamban volt a meccs és 6-5-re kikaptunk. Sokáig nem örülhettek a dicsőségnek, mert 1934-ben, szintén nem hivatalos meccsen Rotterdamban komoly zakót szabtunk rájuk, konkrétan egy 5-1-est. Két évvel később, szintén Rotterdamban 1-0-ra nyertünk. Aztán jött 1939, illetve mi mentünk újra Rotterdamba és Hollandia megszerezte második győzelmét ellenünk, 3-2 arányban. 1961 a következő dátum, VB selejtezőkön kerültünk össze, Rotterdamban 3-0-ra nyertünk, a visszavágón a Népstadionban 3-3-as döntetlen lett a vége. 1966-ban, az EB selejtezők során Rotterdamban 2-2-vel zárult a két csapat összecsapása, a visszavágón 2-1-re nyerünk. 1984-ben futottunk össze ismét, konkrétan az 1986-os VB selejtezők okán. Hollandiában 2-1-re nyerünk, a visszavágón (1985-ben) viszont kikaptunk 1-0-ra. (igaz, annak a meccsnek már számunkra nem volt tétje, hiszen akkorra már eldőlt, hogy kijutunk a VB-re) Sajnos a továbbiakban már számunkra nem termett babér a tulipánosok ellen. A '88-as EB selejtezőin ismét összefutottunk, 1986-ban hazai pályán kaptunk ki 1-0-ra, míg a visszavágón 1987-ben 2-0-ra győzött Hollandia. Két barátságos meccs van még hátra, egyik sem kellemes emlékű. Mindkettőt Hollandiában játszottuk, 1994-ben 7-1-re, míg 2010-ben 6-1-re kaptunk ki.

( az eredményekre kattintva beszámolókat, érdekességeket olvasgathattok az adott összecsapásról)

Van tehát miért visszavágni, reméljük sikerül!

A Magyar-Holland meccsekről bővebben a magyarfutball.hu oldalon olvashattok, konkrétan ITT, sok videót is találtok!


Cimkék: magyar foci, eb selejtezők, magyar-holland
6 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Szóljon hozzá!