FN Blog / Fociblog / Meglepő jóslat a Fradiról
Nyomtatás Betűméret
Meglepő jóslat a Fradiról 2011-02-13 21:36:00
A Betclic oldalán találtam

 

Olvasgatás közben akadtam rá, konkrétan a Pepsifociról kerültem a Betclic oldalára és ott fogadott az ajánlat.. Fogadhatunk arra, hogy melyik helyen végez a Fradi labdarúgócsapata az NB1-ben. Ez önmagában ugye nem lenne furcsa, egy fogadási iroda ebből él. No, de a nyereményszorzók, azok már (számomra) furák. Konkrétan egy közülük:

Első vagy második: 1.58

Harmadik: 5

Negyedik: 3.2

Ötödik: 5

Hatodik vagy rosszabb: 6.25

Mivel értelemszerűen arra kapjuk a legkevesebb nyereményszorzót, amit az adott iroda elemzői a legvalószínűbbnek gondolnak, így akkor evidens, hogy a Betclic elemzői szerint az a legvalószínűbb, hogy a Fradi vagy bajnok lesz vagy ezüstérmes. Bevallom őszintén, Ferencváros szurkoló létemre sem értem a Betclic optimizmusát. (Persze nem esik rosszul, de nem értem.) A „jóslat” beteljesüléséhez a Fradinak ugye maga mögé kéne utasítania a bajnokság két szuperfavoritja közül legalább az egyiket. A Vidit lenne a nehezebb, nyolc pontot kellene hozni rajta. A Loki, elméletileg könnyebb dió, hiszen azonos pontszámmal állnak a 4. illetve 5. helyen. És ott van még a Zete, jelenleg a második helyen, igaz, csak egy pont előnnyel, de mindenképp kemény rivális lesz. Ha kizárólag a játékerőt nézem, a játékoskeret erejét, akkor a realitás az, hogy a Videoton és a Loki előrébb fog végezni, mint a Fradi. Nem is annyira az alapcsapatok ereje alapján írom ezt, hiszen ha „mindenki a fedélzeten”, akkor a Fradié sem gyenge éppen, de azt el kell ismerni, hogy akár a Vidi, akár a Loki kerete „bővebb”, ha a minőségi játékosokat nézzük. Ez pedig valószínűleg döntő lesz egy olyan sorozatterhelés folyamán, mint a bajnokság. A Zete esetében úgy gondolom nagyjából a Fradiéval azonos erejű keretről van szó.

Mindenképp furcsállom a Betclic elemzőinek ezen álláspontját, mármint azon részét, hogy ennyire egyértelműen az 1.-2. helyre tippelik a Fradit. Persze nem bánom, legyen igazuk. :)

Mindenesetre szerintem reálisabb lett volna a 3.-4. helyet venni legvalószínűbbnek. Az 5. de pláne az annál rosszabb helyezés valóban valószínűtlen, de az eszemre hallgatva azt kell mondjam, az 1.-2. hely is az. Persze ettől még bejöhet.

Azért összekaptam, hogy mik lehetnek azok, amik miatt, mondjuk úgy erősödött a Fradi az őszhöz képest. Érkezők ugye nem voltak. Pontosabban van új játékos, de egyik sem tűnik olyan kategóriájúnak, amivel egyértelműen erősödött volna a keret. Viszont távozók sincsenek, pontosabban olyan játékos, aki meghatározó tagja lett volna az első csapatnak vagy legalább rendszeresen pályára lépett volna ott, nem távozott. Ez nyilván némi előnyt jelent az őszhöz képest, hiszen mint emlékezetes, nyáron szinte a semmiből kellett Prukner mesternek összerántania egy csapatot. Akkor, emlékeim szerint 18 távozója volt a keretnek, akiket hirtelenjében kellett pótolni és az új keretből néhány hét alatt csapatot fabrikálni. Akkor nehéz lett volna összeszokott, rutinos (csapatrutinra gondolok) csapatról beszélni, pláne az ősz első felében, tavasszal már ezzel biztosan nem lesz gond.

A másik kis (ám egyáltalán nem jelentéktelen) előny lehet, hogy míg a sorsolás szeszélye folytán ősszel gyakorlatilag az összes nagy riválisával idegenben mérkőzött meg a Fradi, tavasszal ez értelemszerűen fordítva lesz. Tehát a nagy vetélytársakat rendre otthon fogadja. Ez hátránynak ugye semmiképp nem mondható.

Összességében az egyáltalán nem irreális „jóslat” vagy elképzelés, hogy tavasszal jobb lesz a Fradi, mint ősszel volt, az azonban számomra eléggé kétséges, hogy mindez elég lenne a jelenleg azért jobb erőkből álló Loki, de még inkább a jobb erőkből álló és nyolc pont előnnyel bíró Vidi megelőzésére. Persze nem bánnám, ha rámcáfolnának...


Cimkék: nb1, fradi, magyar foci
18 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Hozzászólások

6. Diogenes 2011-02-16 19:35:00
Majd a Kecskemét helyre teszi ezt a butaságot már az első fordulóban.
A Fradi már csak a múlt.
5. Noti 2011-02-15 19:01:01
Cs!
lehet, hogy igazad van (abban mindenképp, hogy nem vagyok túl jártas a fogadóirodák világában), de azért azt kötve hiszem, hogy olyan nagy lett volna az 1.-2. helyre leadott fogadások száma. mivel annak azért elég halovány az esélye, így valószínűleg nem is sokan fogadják meg a kis szorzó miatt. (alapjában ugye akkor fogad az ember kis esélyű kimenetelre, ha nagy a nyereményszorzója. bevállalja a kockázatot a nagy nyeremény reményében)
szóval azért, bár nem tudom, kötve hiszem, hogy olyan nagy tömegben érkezett volna fogadás erre a kimenetelre.
4. Cs 2011-02-15 11:19:15
A cikk írója a jelek szerint nincs tisztában azzal, hogy a fogadó irodák hogyan számolják a szorzókat. Az 1-2 helyre adott alacsony szorzó azért van, mert ezekre a helyekre várják a legtöbb fogadót. Nem csak azt mutatják a szorzók, hogy mennyi az esélye az adott hely elérésének, hanem azt is figyelembe veszik, hogy mennyien fogadtak már erre, vagy várhatóan mennyien fognak még fogadni rá.
3. Noti 2011-02-14 18:44:18
nem tudom Gregi, hogy mit akartak írni, de ezt a fogadási ajánlatot tették meg. a realitásokat figyelembe véve valóban, a bajnoki cím, illetve a második hely nem túl valószínű. én a harmadik-negyedik helyet vettem volna a legkisebb szorzóra, ennek van a legnagyobb esélye. aztán persze majd kiderül, lehet elkezdődik a bajnokság és 4-5 forduló után már egész másként látjuk.
2. gregi 2011-02-14 14:18:17
Mármint 7,58-at.
1. gregi 2011-02-14 14:17:35
Szerintem 7,8-at akartak írni, úgy lenne logikus.

Szóljon hozzá!