FN Blog / Fociblog / Na most kellett ez nekünk?
Nyomtatás Betűméret
Na most kellett ez nekünk? 2011-02-10 19:49:03
Egyáltalán nem elvetendő dolgok ezek egy olyan keret esetében, ami alig-alig fut össze egy évben...

 

Bevallom őszintén, nem igazán néztem az azeriek elleni meccset. Úgy értem, a csatornán volt a tévé, ment a közvetítés, csak közben volt némi dolgom, így vadul püföltem a klaviatúrát és csak alkalmanként néztem fel a monitorról. Nagyjából akkor, mikor a szpíker emelte a hangját.

Így nem is magáról a meccsről írnék, elég hülyén nézne ki egy olyan meccset értékelni, amit valójában nem is látott az ember. Pontosabban, amiből csak egy-egy „hangemelős” jelenetet nézett az ember. Persze azt mindenképp kijelenthetjük, hogy a győzelem jól jött, hiszen az mindig jól jön. Még akkor is, ha nem sziporkázó játékkal, nem túl veretes ellenfél ellen éri el a csapat. Ilyen meccs, ilyen győzelem is kell.

Én inkább a „kellett-e ez a meccs nekünk” kérdéssel foglalkoznék. Többen feltették, fórumokon, sőt ha jól emlékszem a közvetítés alatt is érkezett ilyen tartalmú üzenet a stúdióba.

Először is az ellenfélről, mert ez is megkérdőjeleztetett. Természetesen igaza van annak, aki azt mondja, hogy Azerbajdzsán nemhogy a világfutball elitjébe nem tartozik, de még csak a középmezőnyhöz sem. Mondjuk úgy, az európai porondon közepes erejűnek számító magyar válogatott számára abszolút kötelező győzelem kategória az azeriekkel való meccselés. Csak ebből a tényből kiindulva persze igaz lenne a megállapítás, mi értelme a meccsnek, ha valójában nem jelent komoly erőpróbát? Nos, a felhozó meccseknek, „önbizalom növelő” meccseknek azért általános jellemzője, hogy az ilyen mérkőzésre vágyó csapat igyekszik olyan ellenfelet választani, akit biztosan legyőz. Teszik ezt azon alapigazságból kiindulva, hogy egy esetleges vereség ugye nem igazán növelné a csapat önbizalmát. Kicsit olyan ez, mint az ökölvívásban a felhozómeccsek. Emlékezhetünk rá, hogy a legutóbbi VB előtt a németek és a hollandok pont minket választottak ellenfélül. Valószínűleg ők sem arra gondoltak, hogy a magyar válogatott brutális játékerejének köszönhetően egy iszonyatosan kemény és hajtós meccset játszanak majd velünk. Sokkal inkább egy könnyed, önbizalom növelő győzelemre vágytak a nagy megmérettetés előtt. Szóval láthattuk már, máshol is bevett gyakorlat az ilyesmi. Most a dolog azon részébe ne menjünk bele, hogy tudtommal egy meghívásnak eleget téve utaztunk Dubaiba, így az ellenfelet sem biztos, hogy konkrétan mi választottuk, mert ennek valójában nincs is jelentősége a „van-e értelme gyengébb ellenféllel játszani?” kérdés szempontjából.

Aztán ott a kérdés másik oldala, kell-e elutazni, elfogadni egy ilyen felkérést ? Szerintem mindenképp érdemes. Most nem csak arra gondolok, hogy (vélhetően) kiváló körülmények közt edzhet és játszhat egy meccset a csapat, hanem már önmagában arról, hogy edz és játszik a csapat. Egy szövetségi kapitány ugyanis bizonyos szempontból nehezebb helyzetben van egy klubedzőnél. Egy klubnál dolgozó tréner nyilvánvalóan naponta találkozik a kerettel, napról-napra, hétről hétre együtt edzenek, taktikai értekezleteznek és játszanak. Ezzel szemben a szövetségi kapitány, illetve a válogatott keret mondhatni csak hébe-hóba fut össze. Van évente néhány meccs, előtte esetleg némi „összetartás”, némi edzőtábor. Van, hogy hónapokig színét sem látják egymásnak. Márpedig a futball ugye csapatjáték, amihez elengedhetetlen az összeszokott csapat. Ilyen szempontból azért nem teljesen elborult ötlet, ha a kapitány, illetve a szövetség minden adandó alkalmat megragad arra, hogy „összerántsa” a keretet. Akár egy gyengébb ellenfél ellenében is, hiszen egy ilyen meccsen már önmagában az is érték, hogy néhány napig együtt a keret. Lehetőség adatik egy kis közös programra, a szövetségi kapitánynak egy kis taktikai értekezletre, a meccs közben némi taktikázásra, a játékosoknak együtt edzeni, aztán együtt játszani. Egyáltalán nem elvetendő dolgok ezek egy olyan keret esetében, ami alig-alig fut össze egy évben. Véleményem szerint a „kirándulás” igazi értéke ebben rejlett. Nyilván nem elhanyagolandó a győzelem ténye és élménye sem, hiszen az mindig jól jön. Még egy gyenge ellenfél ellen is.


Cimkék: magyar foci, válogatott
16 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Hozzászólások

2. Noti 2011-02-12 08:35:47
az biztos, hogy lehetett volna találni jobb ellenfeleket is, csak mindket oda hívtak meg... :)
szóval a dolgot nem az mlsz szervezte, hanem egy meghívásnak tett eleget. cserébe a szervezők fizették a számlákat.
az meg uyge nem működik, hogy meghívnak Dubaiba, de mi becseréljük a meghívót és inkább elmegyünk Ciprusra...
1. Aron 2011-02-11 21:36:00
ki utaznak dubaiba,hogy egy kecskemét szintű csapat ellen összeszokjanak. A ciprusi torna jobb lett volna. lengyelorszag, ukrajna, szvedorszag, romania.

Szóljon hozzá!