FN Blog / Fociblog / Egy pofán vágás margójára
Nyomtatás Betűméret
Egy pofán vágás margójára 2011-02-04 20:10:47
A tegnapi nap alattomos eseménye

 

Nem mindennapi jelenetsort láthattak tegnap a Bari-Inter nézői. Szerencsére nem mindennapi. Történt, hogy a mérkőzés második félidejében, egy kapu előtti tömörülés után a kivágott labdára startoló játékosok közt feltűnt Chivu, az Inter védője. Ez önmagában még nem lenne nagy szám, előfordul ez vele időnként. Viszont az amit futás közben tett...

Maradjunk annyiban, nemes egyszerűséggel pofán vágta a mellette futó ellenfelét. Konkrétan Marco Rossit. Nem nagyon lehetett vitatkozni a mozdulat szándékosságán, futás közben aránylag ritkán csapkod így az ember, pláne ököllel. Még szerencse, kevesen úsznának meg épp bőrrel egy-egy meccset. Magán az ütés tényén, illetve a dolog alattomosságán én nem is rugóznék sokat, az alant beépített videón mindenki „megcsodálhatja”, azt hiszem teljesen egyértelmű a szituáció.

Az ilyen esetben teljesen megérdemelt kiállítás viszont elmaradt. Pedig annak jogosságán azt hiszem nem nagyon lehet vitatkozni. Nincs az a bíró, aki meg tudná magyarázni, hogy ez miért ne lenne azonnali piroslap. Persze ha látja a spori... Mert feltételezhető, hogy nem látta, hiszen nagy valószínűséggel ő is, mint mindenki más, épp az ellenkező kapu felé futott. Hátul meg nincs szeme. Persze ha lenne videóbíró...

Szóval akkor nem csak nézők milliói látták volna, ahogy Chivu képen törli Rossit, hanem az is pillanatok alatt értesült volna az eseményről, akinek a legfontosabb lett volna értesülnie, a játékvezető. Nem kétlem, hogy utólag többmeccses eltiltás vár a bűnösre. Ugyanakkor az sem kétséges, hogy mindez vajmi keveset segít, a meccset egyébként utólag 3-0-ra elvesztő Barin. Mert nyilván számukra az lett volna a segítség, ha Chivu ott helyben megkapja a megérdemelt büntetését és kiállítja a játékvezető. Ne feledjük, az eset még 0-0-ás játékállásnál történt és nyilvánvaló, hogy komoly előnyt jelentett volna a kiscsapat számára, ha a hátralévő fél órát emberelőnyben játszhatja le. Persze butaság lenne olyan kijelentéseket tenni, hogy „akkor a Bari nyer” vagy „akkor minimum a döntetlen megvan”, hiszen senki nem tudja, hogy mi történt volna ha nem az történik, ami történt. Ezért is mondjuk, hogy a sportban nincs nagy értelme az olyan mondatoknak, amik úgy kezdődnek, hogy „Ha”. Ugyanakkor vitathatatlan tény, hogy nagyobb esélye lett volna a Barinak a pontszerzésre, ha megkapja azt az emberelőnyt, ami jogosan járt volna. Ezt az esélyt elvették tőlük. Nem a játékvezető, hiszen ő sem láthat mindent, hanem azok akik valamiért hallani sem akarnak a videóbíró bevezetéséről. Annak ellenére sem, hogy a szükséges technika gyakorlatilag már eleve jelen van a mérkőzéseken.

Sokszor emlegetjük, hogy egy-egy téves bírói ítélet „élet-halál” felett dönthet. Persze szerencsére csak átvitt értelemben. Az gondolom egyértelmű, hogy egy-egy kupameccsen, akár nemzetközi, akár nemzeti kupameccsen, óriási jelentősége lehet egy ilyen vagy hasonló mértékű bírói tévedésnek. De akár a bajnokságban is. A Bari esetében például nyugodtan kimondhatjuk akárcsak egyetlen pont megszerzése vagy elvesztése is végzetes lehet a végelszámolásnál. Hiszen a Bari ugye a bajnokság sereghajtója, foggal-körömmel küzd a bennmaradásért. Akár az is előfordulhat, hogy végül 1-2 vagy akárcsak egyetlen pontocskán múlik majd, hogy jövőre is tagja lesz-e az élvonalnak. Abban az esetben meg különösen „felértékelődik” egy-egy ilyen hiba. Még egyszer jelzem, természetesen nem evidens, hogy emberelőnyben a Bari nyert volna vagy a döntetlen összejön, de nagyobb sanszuk lett volna rá. Ne feledjük, 0-0 volt a játékállás az ütésnél, egyébként meg, bár a 3-0 sima vereséget sugall, valójában az Inter csak a ráadásban tudta bebiztosítani a győzelmét. Egészen a 94. percig csak 1-0-ra vezetett, aztán a 94. és a 95. percben adta meg a két „kegyelemdöfést”.

Szóval ha a végén majd esetleg csak egyetlen pontocska hiányzik a bennmaradáshoz, akkor egészen biztosan sokáig felemlegetik ezt az esetet a drukkerek. És nem teljesen alaptalanul. Persze ha simán, 5-6 pont hátránnyal esnek ki, akkor könnyebben merül a feledés homályába számukra is. Vagy ha sikerül kiharcolni a bennmaradást, akkor meg pláne könnyedén feledik majd a videóbíró hiányát. Gond akkor lesz, ha nüansznyi különbséggel maradnak alul a versenyben és jöhet a „mi lett volna ha...”.

Egy biztos, amennyiben a közeljövőben ismét összefut valahol a két gárda, a Bari drukkerek nem fogják felállva tapsolni Chivut. Bár azt hiszem nem ez lesz az egyetlen tanulsága az esetnek.Megosztás:

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez
Cimkék: világfoci, videóbíró, serie a
3 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Hozzászólások

1. Balázsfalvi Norbert 2011-02-05 19:21:56
aererea

Szóljon hozzá!