FN Blog / Fociblog / Újpest kontra RTL, elég a hazugságokból!
Nyomtatás Betűméret
Újpest kontra RTL, elég a hazugságokból! 2011-01-23 16:49:58
Megelégelve a szenzációhajhász média csúsztatásait, ferdítéseit, helyreigazítást követel az Újpest. Végre.

 

Az Újpest Fc és az UVB Szurkolói Egyesület közös közleményben tiltakozik az RTL Klub „Fókusz Plusz” című műsorában leadott, bizonyíthatóan hamis állításokat tartalmazó, a nézők megtévesztésére egyértelműen alkalmas riportja ellen. Továbbá követeli, hogy a csatorna rövid időn belül tegyen közzé helyreigazítást, illetve kérjen elnézést a szurkolóktól. A teljes közlemény ITT olvasható, érdemes. Személy szerint remélem, hogy több klub, illetve szurkolói csoport is lesz, akik, mondjuk úgy, fellelkesülnek az egyértelműen követendő példán.

A fent említett műsorszám, ahogy azt a futballal, a futballközeggel foglalkozó bulvárműsoroktól már megszokhattuk, hemzseg az egyértelmű tévedésektől és árad belőle a szintén szokásos negatív hangulatkeltés. Erre az újpestiek közleménye részletesen rámutat, én csak néhány dolgot említenék meg.

A műsor kommentárja szerint:

20 év alatt legalább 200 olyan focimeccs volt Magyarországon, amelyik botrányosan, véres összecsapásokkal zárult.”

Az állítás egyértelműen légből kapott, nélkülöz bármiféle valós alapot, ugyanakkor felettébb alkalmas arra, hogy a futballügyekben laikus nézők körében azt az egyébként teljesen alaptalan tévhitet keltse, hogy egy-egy futballmérkőzés megtekintése óriási veszélyeket rejt magában. Sőt, azt az ugyancsak alaptalan tévhitet ébreszti a laikus nézőben, hogy aki ellátogat egy-egy ilyen eseményre, az nagy valószínűséggel bajba is kerül majd.

Tény, hogy nem létezik semmiféle hivatalos vagy annak tekinthető kimutatás, sem az MLSZ, sem az ügyészség, sem pedig a rendőrség részéről, amelyre támaszkodva akárcsak következtetni lehetne az elmúlt húsz évben történt rendbontások számára, ugyanis, mint ahogyan azt nem egy konferencián mindhárom fél egyértelműen kijelentette, ilyen statisztikákat senki nem vezet. Az elmúlt másfél éves időszakot vizsgálva (2009-2010-es kiírás, illetve a 2010-2011-es kiírás őszi szezonja) kijelenthetjük, hogy (mint arra a közlemény is rávilágít) az első-, és másodosztályú klubok összességében több mint 1200 mérkőzést játszottak le a vizsgált időszak alatt. (bajnoki, kupa, ligakupa, illetve nemzetközi kupa összecsapások) Az 1200 lejátszott mérkőzés közül mindössze hét (azaz 7!) volt olyan, amelyen komolyabbnak nevezhető rendbontás történt. Ez a lejátszott mérkőzéseknek nagyjából a fél (tehát 0.5!) százaléka. Ezek alapján kijelenthetjük, szemben a bulvármédia által sulykolt dogmával, hogy annak az embernek, aki manapság találomra kiválaszt egy átlagos hazai futballmérkőzést és megtekinti azt, nagyjából 99.5% az esélye arra, hogy semmiféle „véres rendbontásnak” nem lesz részese. (nyilvánvalóan nem kerültek ide az olyan esetek, mikor az MLSZ „szurkolói bekiabálás” vagy görögtűz használatáért büntetett meg egy klubot, hiszen az ilyen esetek józan ésszel nem tekinthetőek „véres rendbontásoknak”) A fennmaradó 0.5%-os „bajba kerülési eséllyel” kapcsolatban is kijelenthető, hogy ezen esetekben is általában aki nem akart bajba kerülni, az nem is került baja. Akár azt is kijelenthetjük, hogy az a fiatal, aki hétvégén meccsre megy, semmivel sincs nagyobb veszélyben, mint az, aki discoba indul. De figyelembe véve a honi közállapotokat, akár még egy egyszerű esti mozilátogatásnál is fenn áll az a 0.5% esély arra, hogy este hazafelé bajba kerülhet az illető. Még ha igaz is lenne az emlegetett „200 botrány a 20 év alatt”, akkor is (ahogyan azt a közlemény is jelzi) az lenne a minimálisan elvárható korrektség, tárgyilagosság, hogy hozzátesszük, mindezt a húsz év alatt lejátszott, nagyjából 16.000 mérkőzéshez kell viszonyítani.

Felettébb érdekes az is, hogy a fent említett műsor készítői, zömében külföldi, évekkel ezelőtti felvételeket használtak a riportok „aláfestéseként”. Érthetetlen, hogy ha idehaza állítólag százával történnek a véresebbnél véresebb, brutálisabbnál brutálisabb botrányok, akkor miért kell szegény szerkesztőknek nagyrészt külföldi képsorokból csemegézni? És persze erősen feltételezhető, hogy a laikus nézőnek nem nagyon tűnik fel, hogy miközben a riportot nézi, a háttérben látható felvételen nem magyarok, hanem éppen pont a Galatasaray fanatikusai csépelik egymást...

Szintén a műsorban elhangzó, egyértelműen hazug állítás:

a stadionokat és az utcákat romba döntő ámokfutások kirobbantói, azonban talán 200 napot sem ültek összesen.

Hülyeség, többen is ültek már közülük. Most hirtelen csak a „nyíregyházi vonatos balhéra” visszaemlékezve, a „Kis Hypos” kapott 4 évet, M. Zoli 3.5 évet, H.Cs 3 év 8 hónapot, V.K. Pedig 3 év 4 hónapot. És ez csak egy eset volt. Ennyit a korrekt és tárgyilagos tájékoztatásról. Vagy (ismét) csak a hangulatkeltés volt a cél?

Szintén több, mint aggályos, hogy a műsorban egy állítólagos Újpest vezérszurkolót nyilatkoztatnak, sállal, sapkával, napszemüveggel elmaszkírozva, eltorzított hanggal, aki igyekszik a műsor készítőinek igényei szerint beszélni. A vezérszurkolókról tudni kell, hogy azok akár a szurkolói társadalom körében, akár a klubvezetés részéről közismert emberek. De hozzátehetnénk, hogy akár a rendőrség részéről is ismertek, hiszen nem egyszer tartják a kapcsolatot a biztosításokat végző erőkkel. Ezek a „vezérszurkolók”, a csoporton belüli tekintélyükre támaszkodva sokszor irányítják, koordinálják a szurkolótábort, esetenként képviselik azt, akár a média felé is. Ebből is jól látható, hogy eleve agyament hülyeség lenne vezérszurkolóként elmaszkírozva, eltorzított hangon nyilatkoznia. Nyilvánvalóan az említett műsorszám szerkesztőinek tudatlanságát tükrözi, hogy az Újpest egyik vezérszurkolóját (illetve az azt eljátszó statisztát?) valamiféle illegalitásban bujkáló bűnözőként festik le, tovább kriminalizálva ezzel a magyar szurkolói társadalmat. (persze a műsor így még izgalmasabb) Mindenesetre, ahogyan azt a klub és a szurkolók közös közleménye egyértelműen kijelenti, szó nincs arról, hogy a műsorban nyilatkozó, elmaszkírozott fiatalember valóban az Újpest vezérszurkolója lenne. De talán még az is megkérdőjelezhető (teszem hozzá), hogy egyáltalán futballszurkoló az illető és nem egy fizetett statiszta.

Természetesen senki nem tagadja, hogy néha előfordul egy-egy sajnálatos eset, mint, ahogy Európa bármely más országában is, úgy Magyarországon is, mely valóban nem futballpálya környékére való. Ezek a sajnálatos esetek azonban, a bajnokság egészét tekintve abszolút elenyésző számban fordulnak elő. Egyértelmű hazugság a honi média azon propagandája, amely azt próbálja sulykolni az emberekbe, hogy általános jelenség lenne a brutális erőszak a hazai lelátókon. Mint, ahogy az is egyértelmű hazugság, hogy Európa más országaihoz viszonyítva, a honi futballmeccseken kirívóan magas lenne az erőszakos cselekmények száma. Sőt, a valóság az, hogy sok, a „civilizált Európa”-ként emlegetett uniós tagállamban (pl.: Franciaország, Hollandia, Olaszország) összetennék a kezüket, ha „csak” ekkora problémát okoznának a futballszurkolók, mint Magyarországon. Ennek ellenére folyamatosan ömlik a hazugság a nyakunkba a „béke és megértés” szigeteként megfestet „nyugatról” és a brutális vandálok által uralt honi lelátókról. Mindez természetesen a korrekt és tárgyilagos tájékoztatás jegyében...

Sajnálatos, hogy a honi média „szurkolóellenessége” már-már a sötét középkor boszorkányüldözéseit, de még inkább a Hitleri birodalom zsidóellenes propagandáit idézi, amikor is a csekély számban előforduló negatívumokat, a tények elferdítésével, rosszabb esetben kitalációkkal, a végtelenségig felnagyítja, a szurkolót démonizálja, míg a valójában sokkal nagyobb számban előforduló pozitívumokról mélyen hallgat. Ezzel kvázi olyan embernek beállítva az átlag magyar szurkolót, akibe semmi emberség sem szorult, egy cseppnyi jóság sincs benne, ellenben bármikor bármilyen gaztettre hajlandó.

Azt hiszem több tízezer, de még inkább több százezer szurkoló nevében nyilvánulok meg amikor azt írom, mi nem azt kérjük, hogy a média hazudjon a honi szurkolói életről, hanem pont azt kérjük, hogy ne hazudozzon tovább a honi szurkolói életről. És ne csak azt tessék már bemutatni, hetekig mutogatni, meg mélyreható elemzésnek alávetni, ha az Újpest-Fradin néhány tucat, magából kivetkőző drukker megrongálja a kerítést, hanem azt is, legalább olyan részletesen, amikor a szurkolók szervezetten levonulnak az árvíz sújtotta településekre homokzsákot pakolni. Meg azt is, amikor gyűjtést szerveznek a vörösiszap károsultak javára. Meg azt is, amikor Karácsonykor takarót, ruhát, meleg teát osztanak a hajléktalanoknak. Szintúgy azt, amikor gyermekkórháznak gyűjtenek. Nemkülönben azt, amikor véradást szerveznek. Ezekről miért olyan nagy a csend? Ez miért nem hír, soha sehol, még futólag sem?

Az, hogy a magyar lakosság 90%-ának a futballszurkoló szó hallatán szinte semmi pozitívum nem jut eszébe, csak és kizárólag az erőszak, botrány, nagyrészt a honi média fenemód „kiegyensúlyozott és tárgyilagos” tájékoztatásának köszönhető. Ennek, az elmúlt években bevett gyakorlattá váló propagandának véget kell vetni. Az első lépést megette az Újpest, jó lenne, ha szép lassan a többi klub is csatlakozna. Nem szégyen olyan ügyhöz csatlakozni, amit más, akár rivális kezdeményez. Igenis meg kell tenni, mert ez az egyetlen járható út. Minden esetben, akár a legapróbban is, helyreigazítást kell követelni. Ha nem megy szépszóval, akkor bíróságra vinni az ügyet. Igenis rá kell bírni a médiát, hogy szakítson az elmúlt években bevett gyakorlattal.


Ha tetszett oszd meg!

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez
Cimkék: újpest, botrány, magyar foci
31 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Hozzászólások

8. nemfocis 2011-01-26 12:53:02
Nem vagyok focirajongó,de az biztos, hogy ez a hangulatkeltés nem jó. A randalírozókat el kell kapni és kész.
Az RTL klub meg egy gagyitévé, ez nyilvánvaló. Nem a lényeg és az igazság érdekli őket, csak a felhajtás és a népbutítás.
Az olyanoknak való, mint Ricsikee, akinek dícséret, ha azt mondom, töri a magyart, és nincs helyesírása.
7. G. RICSIKEE 2011-01-25 20:51:38
EZEK A SZKINHEDEK CSAK A ROMÁKAT ÉS A MELEG FIUKAT TUGGYÁK MOCCSKOLNI.
IGAZA VAN A RTL KLUBBNAK MINDEGGYIK BÜNÖZÖ NEM A ROMÁKAT HANEM EZEKET KÉNE A SITRE VÁGNI.
A ROMÁK ÉHEZNEKK ÉS NEM KAPNAK MUNKÁT EZEK MEG FELVESZIK LOPJÁK A MILIOKAT !!!!
6. Ez van 2011-01-25 11:48:48
Amúgy ez van. Ratyiklub a televíziózás blikk-magazinja.
5. Kérdés 2011-01-25 11:47:28
Kedves Magyar Lászlóné!

Csak azt nem értem, hogy ha ennyire féltél, mi vett rá arra, hogy végigmenj a busszal a Keletiig. Aki ennyire fél, biztos leszáll, amint lehet.
4. Magyar lászlóné 2011-01-24 16:31:51
Egyszer sikerült feljutnom, egy szurkolókkal zsufolt buszra.Mit mondjak, nem paráztam,rendesen féltem,azt hittem sosem jutok élve el, a keleti végáll-ig.Mind végig,rasszistázás trágárkodás,buszrázás stb.Megértem ha le kell vezetni, a feszültséget de egy puszta közepén, és nem a frászt hozva azokra, akik semmiről nem tehetnek.
3. andy64 2011-01-24 08:59:46
Ha másfél év alatt történt hét rendbontás, akkor a 20 év alatt 200 egyáltalán nem túlzó állítás. Nem csak az Újpest szurkolók okozzák, de mivel ismerek párat, és már volt szerencsém találkozni velük Fradi meccs után - amikor is szétvertek egy metró kocsit - sajnos Ők és a Fradisták vannak többségben. Az is igaz, hogy voltam Újpest meccsen Újpesten, a saját pályájukra vigyáznak, nem volt balhé, de a máséra nem és ha kikapnak akkor biztosra vehető a rendbontás. Ugyanezt elmondhatom az elvakult Fradi táborról is, és természetesen vannak az Újpestiek, és a Fradisták között is teljesen normális szurkolók. Viszont ha botrány van akkor az embernek nem ez jut az eszébe.
    1 2    Következő 6 »

Szóljon hozzá!