FN Blog / Fociblog / Mit ér a focista, ha magyar?
Nyomtatás Betűméret
Mit ér a focista, ha magyar? 2011-01-20 19:23:52
Van akit küldenek, van akit keresnek. Van aki magyarázkodik, van aki dicsfényben úszik.

 

Egy időben fene nagy divat volt a külföldre keveredett hazánkfiai körében (focistákról van szó), arról panaszkodni, hogy ők biza azért nem futnak be karriert, mert magyarok. Értsd úgy, az edző pikkel rájuk/más nemzetek fiai előnyt élveznek velük szemben, pedig ők... Szóval mindent megtesznek, fantasztikus formában vannak, elképesztően hajtanak, de minden hiába, hiszen ők „csak magyarok”.

Egy ideje már nem hallottuk ezt a lemezt, nekem nem is különösebben hiányzott, nemrég azonban, Halmosi Peti ismét feltette. Mert, hogy vele szívózik az edző, természetesen azért, mert magyar. Pedig „én már bizonyítottam ebben a bajnokságban” mondja. És azt hiszem ebben a mondatban benne is foglaltatik a lényeg. Amikor elkezd az motoszkálni egy játékos fejében, hogy „ő már bizonyított”, na az a lejtő legbiztosabb jele. Idehaza igen, itt el lehet éldegélni abból, hogy volt az embernek egy-két jó meccse, tehát már „bizonyított”. Idehaza mindig lesz olyan klub az első vonalban, ami hajlandó akár a legszerencsétlenebb falábút is leigazolni (pláne ha „lejárt szerződésű”), ha volt valamikor egy jó szezonja vagy legalább egy fél. Abból már évekig el lehet éldegélni, nem is rosszul. Ha időközben, valami „fontos meccsen” szerencséje van és sikerül úgy hasra esnie a labdában, hogy az történetesen a hálóba pattan, akkor még pár évig „kapós” lesz a magyar piacon.

Na de ez nyugaton nem igazán működik. Sőt, igazából már északon, délen és keleten sem. (Ugye Huszti Szabolcs?) Komoly(abb) bajnokságokban senkit nem érdekel, hogy ki mit bizonyított tavaly vagy akárcsak a múlt hónapban. Ott aki nem tud napról-napra, hétről-hétre, hónapról-hónapra újra és újra bizonyítani, azt rövid úton elfelejtik. Ott, azokért a fizetésekért, nem bohócokat, „már bizonyítottamokat” és abból megélni kívánókat keresnek. Így járt a mi Péterünk is, most hazakullog, Szombathelyen várják. Nyilvánvaló, hogy az ő tudásával félgőzzel is bőven ellesz az Nb1-ben, de vajon eszébe jut-e majd néha-néha, hogy mire vihette volna ha nem azon kezd el gondolkodni, hogy „én már bizonyítottam”, hanem mondjuk azon, hogy „én még bizonyítani akarok”?

Vicces azért, hogy pont az angolokkal kapcsolatban hozza elő ezt a „pikkelnek rá, mert magyar” lúzungot. Pont ott, ahol az üzbég menekülttől kezdve az orosz munkanélkülin át a türkmén csövesig bárki megkapja a bizonyítási lehetőséget. Mert ha a német bajnoksággal kapcsolatban írja, még talán el is hiszem. Igen, a „Friccek” azok tényleg nagyképű bunkók és jobban szeretik a magukét, mint mondjuk a magyart vagy más keletit. (na ettől függetlenül még azt, aki valóban tesz le az asztalra, azt elfogadják)

Időközben Dzsudzsák Balázst a Liverpool is megkörnyékezte. Nem mintha eddig hiány lett volna a kérőkben, köztük nem is kis klubok, például a Juve. De, hogy nem marad munkanélküli, arra ott a garancia, mer' a PSV is szívesen megtartaná. Mert szeretik, tisztelik, már-már félistenként tekintenek rá. Nem értem, hát nem tudják, hogy magyar??? Rá miért nem pikkel senki? Lehet, hogy azért, mert neki nem az jár a fejében, hogy „ő már bizonyított”, hanem az, hogy ő még bizonyítani akar? És mindez látszik rajta az edzéseken, a meccseken? Nem lehet, hogy ennyi a titka?


Cimkék: halmosi, magyar foci
55 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Szóljon hozzá!