FN Blog / Fociblog / Kizárják a Vasast?
Nyomtatás Betűméret
Kizárják a Vasast? 2011-01-06 22:15:36
Véleményem szerint nem, de nézzük sorjában.

 

A minap jelent meg Markovits László, a Vasas ügyvezető elnökének nyilatkozata, melyben a klub nehéz anyagi helyzetét ecseteli, kitérve arra is, hogy az (elmúlt) év végén csúsztak a játékosok fizetésével. Elvileg majd most januárban kapják meg. Ezt több hírportál (pl.:sport365.hu, elsoosztaly.hu) máris úgy kommentálta, hogy emiatt valószínűleg kizárják a Vasast az Nb1 következő évi küzdelmeiből, hiszen a licenc megadásának kizáró oka, ha a kérelmező klub előző évi pénzügyi mérlege negatív volt. Márpedig, szól az indoklás, ha elmaradtak a fizetések, az annak a bizonyítéka, hogy negatív lett a mérleg, ergo nem indulhatnak a következő szezonban.

Véleményem szerint ez azért kissé elhamarkodott kijelentés. Először is, nem igazán szokás idehaza kizárni senkit, egyetlen esetben fordult elő, a Fradival, egyébként, bár a licence feltételeknek a fél Nb1 nem tud megfelelni, mégis mindenki indulhat. Aztán az ősz végén már rendre hallgatjuk, hogy itt sem tudnak fizetni, meg ott sem tudnak fizetni. Érdekes lenne a következő Nb1-es rajt, ha a fél mezőnyt kizárnák... Mondhatni a Vasas jelen állapota egyáltalán nem egyedi, kis túlzással úgy is fogalmazhatnék, szinte általános. Jó, persze ez a Vasas híveket kevésbé vigasztalja.

Másrészt, a licence adó testület alapjában véve azt hivatott vizsgálni, hogy a kérelmező klubnál adottak-e a feltételek a következő szezon végigjátszásához. Tömören, megvan-e az anyagi fedezet az induló bajnoksághoz. Ez meg nem feltétlen van összefüggésben az előző évi pénzügyi mérleggel. Attól, hogy valakinek negatív volt a 2010-es mérlege, még nem feltétlen jelenti azt, hogy 2011 nyarán nem áll rendelkezésére olyan tőke, amely feltételezhetővé teszi, hogy végig tudja vinni az új bajnokságot. Régen olvastam a licence feltételeket, igazából rémlik valami ezzel a pénzügyi mérleges dologgal kapcsolatban, bevallom őszintén, már akkor is marhaságnak tartottam, azóta sem változott a véleményem.

Harmadrészt, a tartozás (például játékosok felé) nem feltétlen jelenti azt, hogy az adott „cégnek” negatív lett az éves pénzügyi mérlege. Bár nem vagyok szakértője a témának, de tudtommal az éves pénzügyi mérleg az adott évre vonatkozó bevételek és kiadások összegét jelöli, nem pedig azt, hogy az év végén tartozott-e valakinek a „cég”. Lehet, nem tudom, de elképzelhető, hogy a Vasas pont azért egyezett meg a játékosokkal a fizetés átütemezéséről, hogy ne legyen negatív a 2010-es pénzügyi mérlege. Mivel megegyeztek a játékosokkal, hogy a novemberi fizetést nem december 10.-éig, hanem majd csak január közepén fizetik ki, így ez az összeg (ami 25-30 játékos esetében azért nem kis tétel) nem jelentkezik 2010-ben a kiadási oldalon és lejárt követelésként sem. Nem tudom, hogy így történt-e, de ezt sem tartom elképzelhetetlennek. Persze pénzügyi emberkék, könyvelők biztos tudnának mesélni, hogyan is működnek ezek a dolgok. Én egyik sem vagyok, így nem megyek bele, csak egy felvetés volt.

Összességében nem hiszem, hogy kizárnák a Vasast (vagy az Újpestet, Honvédot, ugye onnan is hasonló anyagi gondokról érkeztek hírek) és azt sem, hogy ezekre a gondokra a kizárás lenne a megoldás.Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez
Cimkék: magyar foci, vasas, nb1
8 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Hozzászólások

2. boomy 2011-01-13 07:44:10
Vasassal vagy nelkule,az nb1 ugyanolyan csapnivalo....akarcsak az egesz magyar foci.ha minden erintett klubot kizarnanak es VALODI amator szinten zajlana a foci mo.-n talan kiderulne az is h van-e ennek a sportagnak jovoje az orszagban.ma amikor a fiatalokat mar csak a net,a szorakozas erdekli,ill az anyagiak meg ill.nemlete,nehez hasonlo bazist talalni,tehetsegeket felfedezni mint 40-50 evvel ezelott.az utnapotlast kellene elsosorban forszirozni,anelkul nincs jovo....
1. bobi 2011-01-08 18:33:15
A Vasasnak az NB-1-be a helye

Szóljon hozzá!