FN Blog / Fociblog / Sensible Soccer (játék+leírás)
Nyomtatás Betűméret
Sensible Soccer (játék+leírás) 2010-12-22 22:18:54
No akkor gyorsan az alapok, hogy mindenki könnyedén élvezhesse.

 

Még Amigás korszakomban vált kedvencemmé ez a játék. A futballt már akkor is imádtam, így valahol természetes is volt, hogy egy olyan játék, mely egyszerre foci szimuláció és futballmenedzser játék is, abszolút nyerővé vált. Pláne, hogy ez a játék egyáltalán nincs agyonbonyolítva, ugyanakkor egyértelműen élvezhető, sőt! Nincsenek felesleges sallangok, nem kell stadiont építeni, jegyárakat állítgatni, szponzorokkal szerződést kötni, ugyanakkor taktikázni, játékoskerettel gazdálkodni annál inkább. És ami nagyon nagy plusz, a magyar bajnokság is végigjátszható vele, mint ahogy gyakorlatilag a világ összes bajnoksága! Lehet a Fradival Bl-t nyerni vagy a Lokival UEFA kupát, de akár a Békéscsabával vagy a Csepellel is! Na persze nem könnyen...

Nem is kérdés, hogy megörültem, mikor megtaláltam a lengyel programozócsapat oldalát és rajta a Sensible Soccer-t. Pláne mikor megtudtam, hogy a játék ingyen letölthető, ráadásul mindenféle emulátor és egyéb kütyü nélkül használható Pc-n. Egy egyszerű .exe fájl érkezik, az ikonra kattintva azonnal indul a játék. Valóban nem bonyolult a kezelés, minimális angol tudással meg aztán pláne nem az. Azért legyen itt egy hevenyészett leírás, ne kelljen már mindent kibogarászni, inkább csak élvezni a játékot. Biztos vagyok benne, hogy remek kikapcsolódást nyújt minden futballrajongónak, és kiválóan alkalmas néhány unalmas óra elütésére.

Indítás és betöltődés után kiválaszthatjuk, hogy az eredeti ('96-os) vagy egy frissített adatbázist szeretnénk-e használni? Jelentősége annyiban van, hogy (értelemszerűen) ha a régit választjuk (F1-es gomb) akkor azok a játékosok lesznek a csapatokban, akik 1996-ban az adott csapatban szerepeltek. És valóban nem kamu, még a magyar bajnokság esetében is valóban azokat a neveket látjuk a csapatokban, akik akkoriban az adott csapatnál szerepeltek. Ha az F2-es gombot nyomjuk, akkor egy frissebb adatbázissal dolgozik a program. Egyébként más szempontból nincs jelentősége, hogy melyik billentyűt nyomjuk meg.

Némi felvezetés után (néhány képernyőkép), amit egyébként általában a ctrl megnyomásával (ez lesz egyébként a „tűzgomb” a játékban) átugorhatunk, szép lassan megérkezünk a főképernyőhöz. De még mielőtt ebben elmélyednénk, jelzem, hogy az F12-es gomb megnyomásával előugrik egy kis ablak egy „extramenüvel” (ez egyébként mindig működik, akárhol vagyunk is a játékban) ahol sok-sok opciót beállíthatunk. Például azt is, hogy mivel kívánjuk irányítani a játékot (Game prots), billentyűzettel, egérrel, Joystickal, stb. De itt állíthatjuk be a képernyőfelbontást, a hanghatásokat is. És ami fontos, ha játékállást akarunk menteni, azt is itt tegyük meg (Save Game), mert csak innen tudjuk majd visszatölteni! A játék saját „save opciója” valamiért nem igazán működik, de ez viszont tökéletesen. Nem mellesleg kilépni is csak itt tudunk a játékból, alul a Quit-ra kattintva!

Irányítás gombokkal:

Kurzor mozgató nyilak és a ctrl a tűzgomb.

No akkor nézzük a játék főmenüjét. Itt szerkeszthetünk taktikát, csapatot, játszhatunk barátságos meccseket, de akár egy egész szezont is, de ez a játéknak a hagyományos fociszimuláció része. Tehát itt mi irányítjuk a pályán szaladgáló játékosokat és lőjük a gólokat. Ez is jó szórakozás, aki akarja próbálgassa, egész jó meccseket lehet lenyomni. Ami viszont lényeges (nekem), az a főmenü „CAREER” pontja, ez ugyanis a menedzser rész. Itt nem annyira focizunk, mint inkább klubot irányítunk. Ez még jobb szórakozás, szerintem.

Belépve a „CAREER”-be, először a nevünket kell megadni. Alatta a nemzetiségünket, majd azt, hogy játékos-edzők (player-coach) vagy edzők (coach) akarunk-e lenni? A különbség annyi, hogy játékos-edzőként mi is beállhatunk egy-egy meccsre (ilyenkor valóban mi irányítunk egy játékost a pályán), míg sima edzőként csak dirigáljuk a csapatot. Ha ezzel megvagyunk jöhet a „Choose team” és kiválaszthatjuk, hogy melyik csapatot akarjuk irányítani. A keresés vagy ha úgytetszik szűkítés menete: először Földrészt választunk, aztán országot és végül az adott ország csapatai közül egyet. Ha ezzel megvagyunk és kiválasztottuk a Fradit (höhöhö), akkor elkezdődhet a karrierünk. Az itt feltáruló menü a következőket tartalmazza:

Transfers:

Itt vásárolhatunk játékosokat, illetve átadólistára tehetjük azokat a játékosainkat, akikre már nem tartunk igényt. Ha belépünk, legfelül láthatjuk az egyenlegünket (nem árt ha pozitív), alatta a „Buy player” opció, ahol játékost vehetünk. Ez alatt láthatjuk, hogy van-e érdeklődés valamely játékosunkra, az alsó sorban (Put player on transfer market) a saját játékosaink közül tehetünk valakit átadólistára.

A játékosvásárlás menete: Belépünk a „Buy player”-be, ahol is mindjárt négy helyről keresgélhetünk. A „Wiew domestic...” és a „Wiew foreign...” opcióknál a hazai és a külföldi bajnokságokban átadólistára tett játékosok közül csemegézhetünk. A két „Buy other...” kezdetű menüpontban pedig a hazai és a külföldi csapatok keretei közt válogathatunk játékosokat. A „Wiew Squad” menüben pedig a saját keretünket nézhetjük meg. No, ha kinéztünk magunknak egy aranylábút és rákattintottunk, akkor kezdődhet a licitálás. A felső, világoskék csíkban láthatjuk a kiválasztott játékos adatait, a sor végén a becsült értékével. Alatta egy „+” jel, amivel egy másik játékost is hozzáadhatunk a csapatából (így akkor a két játékosra együtt alkudozunk). Alatta a sötétkék csíkban azt az összeget látjuk, amit mi kínálunk a játékosért. Ha az összegre visszük a kurzort és a tűzgombot nyomva tartva a jobra-balra nyilakat nyomkodjuk, akkor csökkentjük, illetve növeljük a felkínálandó összeget. A lejjebb lévő „+” gombbal meg a saját keretünkből kínálhatunk fel egy játékost cserébe. Ha beállítottuk az ajánlatunkat, jöhet a „Confirm Offer”, tehát elküldjük az ajánlatot, amit vagy elfogad a partner vagy jelzi, hogy mennyit szeretne pluszban kapni. A harmadik esetben meg azt jelzi, hogy a játékos nem eladó. Ez persze, mármint, hogy nem eladó, nem igaz, hiszen ha megfelelően felspanoljuk az összeget, akkor mindenki eladó.

No Job Offers:

Ez általában „halott opció”, tehát nem hívható le. Azonban egy-egy szezon vége felé közeledve időről-időre villogni kezd. Ilyenkor beléphetünk, hiszen „munkaajánlat” érkezett. Tehát más klubok, esetenként válogatottak hívnak, hogy dolgozzunk már nekik egy kicsit.

Club Business:

Itt igazából sok dolgunk nincs. Megnézhetjük az egyenlegünket, illetve azt, hogy hogyan alakulnak a bevételeink. Célszerű pluszban tartani az összeget, mert ha nagyon nagy adósságot halmozunk fel, akkor előbb-utóbb eltanácsolnak a klubtól.

Play Match:

Na vajon mi lehet? Igen, itt indítjuk a következő meccsünket. Ide belépve látjuk a bajnoki tabellát, alatta, hogy konkrétan melyik meccs következik, a legalsó sávban pedig négy opció:

Match: erre kattintva a teljes meccset megnézhetjük (na jó, valójában pár percbe besűrítve) és ami a lényeg, a játék közben változtathatunk a taktikán, lecserélhetünk játékost, stb. Ehhez a meccs alatt, de leginkább ha áll a játék (kirúgás, szabadrúgás, stb.) a „tűzgomb” (ctrl) nyomva tartása mellett nyomjuk le háromszor a balra nyilat. Ekkor a pálya szélén megjelenik a kispad, ahol az edzőre kattintva változtathatunk a taktikán, ha a játékosok közül kattintunk valakire, akkor beállíthatjuk a csapatba (nyilván ilyenkor kiválaszthatjuk, hogy kinek a helyére). Érdemes néha idekapcsolni, ugyanis a pályán lévő játékosok közt láthatjuk, hogy ki sérült meg a játék alatt. (a neve mellett egy kereszt jelenik meg, ilyenkor célszerű cserélni) A taktikai változtatások érvényesülni fognak a meccsen. Pl.: ha támadó formációra váltunk, akkor valóban feljebb húzódik a csapat, ha védekezőre, akkor betömörül a saját kapuja elé.

Result: csak a meccs végeredményét kapjuk meg. Ilyenkor nincs lehetőségünk „belenyúlni” a meccsbe. A kezdésnél megadott összeállítás játszik végig, az eredeti taktikával. A várhatóan unalmasabbnak tűnő meccseknél érdemes ezt választani. (pl.: nagyon gyenge csapat ellen játszunk vagy kupában már biztos a továbbjutás)

Stats: mindenféle statisztika. Nagy jelentősége nincs, de akinek kedve van hozzá...

Exit: egy menüponttal visszalépünk.

A Match vagy Result választására megjelenik egy új ablak. Bal oldalt a játékoskeretünk, világoskékkel a kezdők, sötétkékkel a cserepad. A legutolsó játékos „kisfejére” kattintgatva új játékosok kerülnek elő. Lényeges, hogy meccset csak úgy indíthatunk, ha sem a kezdőben, sem a kispadon nincs sérült (kereszttel jelölt) vagy eltiltott (piroslap jelöli) játékos. Ezeket mindig a ki kell venni a keretből. (őket kell a legutolsó helyre mozgatni) Játékost mozgatni (pl.: kezdőből kispadra) úgy tudunk, hogy rákattintunk a nevére (ilyenkor átszíneződik), majd annak a játékosnak a nevére kattintunk, akit a helyére szánunk. Jobboldalt láthatjuk a csapat taktikai felállását, illetve a választható taktikákat (ezek előre beállítottak), az „Edit Tactics” opcióval pedig új taktikát alakíthatunk ki magunknak. Nem árt, ha a taktikai felállás és a pályára küldendő keret azért összhangban van egymással. Ha például 3-5-2-t játszatunk, akkor nem túl jó ha 5 védő, 2 középpályás és 3 csatár van a pályára lépők közt. A View Result/Play match indítja el az összecsapást. Exit szintén visszalép egy menüpontot.

A főmenüben van még néhány menüpont, ezek inkább érdekesek, mintsem lényegesek, így csak pár szóban. Squad: a játékoskeretünket vizslathatjuk. Next Match: a soron következő meccsünket mutatja. View Competitions: a szezonban ránk váró sorozatokat (bajnokság, kupa, nemzetközi kupa) nézhetjük meg. View World: a világ más bajnokságai, kupasorozatai közt csemegézhetünk.

Nagyjából ennyi, a többi már könnyedén kikalkulálható. Garantáltan remek szórakozás, könnyed időtöltés. Ha kérdés merül fel, természetesen szívesen válaszolok rá, ha tudok. Kérdezzetek nyugodtan. :)

A játék ingyen letölthető ITT!


Cimkék: játék
9 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Hozzászólások

19. Kovix 2013-04-03 20:29:44
Nincs valami másik oldal ahonnan le lehet tölteni ingyen? mert ez már nekem nem engedi!
18. dimetrodon 2012-03-27 12:33:53
2012. Ápr 13-15, Élő bajnokság Budapesten!
www.facebook.com/pages/Sensible-Soccert-Kedvel%C5%91k/209014312469410 /> Gyere!
17. dimetrodon 2011-11-11 10:04:33
Nov. 26-27. élő magyar bajnokság! akit érdekel, jelentkezzen!
16. dimetrodon 2011-07-06 16:01:03
Még lengyel nyelvű is van, nézz be ide, ott mondom a részleteket, ha érdekes:
www.sensiblesoccer.info/forum/index.php?board=147.0
15. PSKrams 2011-07-05 18:09:25
Sziasztok!

Anno én német nyelvű kommentátorral játszottam vele. Nem tudjátok, hogy honnan lehetne német kommentátorral letölteni?
    1 2 3 4    Következő 6 »

Szóljon hozzá!