FN Blog / Fociblog / Vasas reloaded, helyreigazítok
Nyomtatás Betűméret
Vasas reloaded, helyreigazítok 2010-12-18 20:35:47
A fenyegetést, még ha csak burkolt is, komolyan kell venni...

 

Kedves barátom mondotta, az a baj a „Focibloggal”, hogy túlságosan egyértelmű dolgokat írok meg, azokat is túlságosan szájbarágósan, így nem nagyon adódik mód vitára. Ennek következtében nincs igazán komment egy-egy bejegyzéshez. Igaza lehet. Gondoltam is egyet, írtam egy bejegyzést, pár mondatosat, kicsit a pletykát megszellőztetve, néhány kérdőjellel. És láss csodát, mindjárt egymás „sarkát taposták a kommentelők”, nem egész két nap alatt ötezren kattintottak oda. És persze kaptam hideget-meleget (így jár aki manapság a politikába is beletapos), ami alapjában véve nem baj, hiszen (hiszem) a vélemény szabad. Ahogy az enyém, úgy másé is az. Bloggerként leírom a magamét, az olvasó meg kommentelőként hozza a sajátját, nincs ezzel gond.

Konkrétan ez volt az a bejegyzés, ami néhány Vasas drukkernél kiverte a biztosítékot. Értem én, megértem őket, magam sem örülök annak, ha kedvenc klubommal kapcsolatban számomra nemtetsző hír jelenik meg. És persze olyankor én is próbálom védeni a klubot. Nincs is azzal baj, ha ezt teszi más is. Elfogadom, sőt, bizonyos szempontból kifejezetten szimpatikus ha ezt teszi az olvasó. Van azonban egy határ, amit nem célszerű átlépni. Nincs is értelme. Ezen a határon túl van a nyílt vagy burkolt fenyegetőzés. Mondjuk olyasmikkel, hogy „kedves jóbarátom a szerkesztő és már értesítettem is erről a förmedvényről”, gondolom majd ez lesz, meg az lesz, majd jól elkergetnek, eltüntetik a blogomat. A dologban az az igazán szomorú, hogy ezt egy állítólagos újságíró üzente. Tehát azok közül való, akik most fenemód fel vannak háborodva a sajtószabadság állítólagos korlátozásán. Nocsak-nocsak.

A kedves (és fenyegetőző) olvasó (újságíró?) szerint az ominózus bejegyzés tele van felháborító csúsztatásokkal. Átolvastam, három állítást tartalmaz az iromány, ebből kettő az ami tényközlés, egy ami feltételezés, pontosabban azt közöltem, hogy milyen pletykák keringnek. Érdekes, hogy a hozzászólások közt senki, egyetlen pillanatra sem kérdőjelezte meg az állítások valóságtartalmát, még maga a kedves fenyegetőző sem(!), ennek ellenére ír olyant, hogy tele van elképesztő csúsztatásokkal. Nem is lehet megkérdőjelezni az állítások igazságtartalmát, hiszen ezek nyilvános tények, melyekkel vitatkozni nem igazán lehet. A Vasas 1 euróért kapta meg a 40 hektáros ingatlant. Ezt állítottam, ezek tények, hol itt a csúsztatás? Kellemetlen vagy nem tetszik, hogy ezt valaki leírta, ezt lehet írni rá, na de azt, hogy csúsztatás lenne...

Megnyugtatom a kedves olvasót (újságírót?), hogy nem vagyok újságíró, sőt még csak az FN alkalmazottja sem. Viszont hiszek a „sajtószabadságban”, a szólásszabadságban, abban, hogy lehet véleményem és abban is, hogy az embereket/olvasókat lehet, sőt kell is tájékoztatni. Mindenről. Hiszek abban, hogy nincsenek „tabu témák”, nincsenek „tabu klubok”, amikkel kapcsolatban nem szabad „csúnyát írni”és ugyanígy nincsenek „feketelistás klubok” sem amik ellen rendre lejáratókampányokat kell szervezni. Újságíróként vajon ő is ebben hisz? Vagy ő inkább abban, hogy a Vasas a honi sportmédia „szent tehene”, míg olyan klubok, mint például az FTC az „ütnivalók”? Nem tudom, csak kérdezem.

Szabadidőmben szerkesztem ezt a blogot, hobbiból és nem pénzért. Nem is akarok ebből élni (nem is lehetne), van nekem rendes, „polgári” foglalkozásom, amiből élek, úgyhogy tessék csak nyugodtan „elintézni” engem a szerkesztő haverokon keresztül. Túlélem és a Fociblog is túléli, ebben biztos lehet, legfeljebb máshol... Viszont ha ez megtörténik, akkor javaslom a többi olvasónak, hogy tessék majd elgondolkodni azon, vajon tényleg az új médiatörvény az ami ellehetetleníti a honi hírközlést, a független hírközlést vagy esetleg netán egy a hazai újságíró társadalmon belüli kontraszelektált klikk teszi azt?

Visszatérve a bejegyzésre, illetve a többi olvasóra, még egyszer jelzem, megértem, hogy a Vasas szurkolók védik a mundér becsületét, fordított esetben én is ezt tenném. Még azon sem akadtam fenn, hogy többen lehazugoztak itt a nagy kommentelésben. Persze nem tudom, mégis mi alapján, mikor a bejegyzésben tényként írtakat senki nem tudta megcáfolni, sőt meg sem próbálta. Valójában az 1 eurós vételárat és a 40 hektáros területet mindenki elismerte. Akkor meg mi alapján hazugoz le bárki is? Kisebbfajta vita azon robbant ki, hogy az a 40 hektáros ingatlan vajon ér-e valamit. Biztos igaza van annak, aki azzal érvelt, hogy az a 40 hektárnyi pesti ingatlan teljesen értéktelen. Bár bevallom, ezt azért igen nehéz röhögés nélkül leírni... Az meg egyenesen könnyfakasztóan szívszorító, hogy a Vasas azért könyökölte ki magának ezt az ingatlant, hogy utána ők fizethessék az évi 100-150 vagy éppen 200 milliós fenntartási költséget. Ez már amolyan népmesei elemekkel átszőtt verzió, hogy a Vasas, pusztán jószívűségből magához vesz az államtól egy teljesen értéktelen, semmilyen üzleti lehetőségekkel nem kecsegtető ingatlant, csak azért, hogy utána évről-évre fizethessen. Na ne vicceljünk már...

Kardinális kérdéssé vált a vita során, hogy én (nem a bejegyzésben, hanem a hozzászólások közt) azt állítottam, a Vasas SC-t az angyalföldi önkormányzat is támogatja. Emiatt szintén előszeretettel lehazugoztak, aztán mikor finoman jeleztem, hogy bizony ez az információ a klub hivatalos honlapjáról származik, jött a következő verzió, hogy „jó, támogatja ugyan, de biztos csak kis pénzzel”. Aranyos, mert ettől függetlenül persze én még „hazudozó” maradtam. :)

Szintén a kommentek közt tettem egy olyan kijelentést, amelyet beismerem pontatlanul fogalmaztam meg. Mentségemre szóljon, hogy egyszerű hozzászólás volt. Azt találtam írni, válaszul arra a felvetésre, hogy szegény Vasasnak így állnia kell az ingatlan fenntartását, hogy azt úgyis önkormányzati pénzekből fedezik, mint sok más klubnál is. Valóban pontatlan volt a megfogalmazás, általánosságban szoktuk azt mondani a közpénzek „beáramlására”, hogy a helyi önkormányzat adja. Mert általában a helyi önkormányzat az, ami leginkább szerepet vállal egy-egy klub életében. Sok helyen résztulajdonos is, van ahol a sporttelep tulajdonosa, van, hogy az utánpótlást pátyolgatja, stb. Mindenki másképp csinálja...

Szóval beismerem, pontatlanul fogalmaztam, amikor azt írtam az ominózus hozzászólásomban, hogy a Vasas nem járt rosszul ezzel a biznisszel, mert az ingatlanfenntartást úgyis az önkormányzat fedezi. Célszerű is helyreigazítani, hiszen így, a komment elolvasóiban az az egyébként teljesen téves elképzelés alakulhat ki, hogy szegény Vasas kénytelen egy egyszerű kis önkormányzatra támaszkodni a közpénzeket illetően és csak egyetlen önkormányzat az, ahonnan épphogy csak csepeg a közpénz. Pedig ha végignézzük a Vasas SC támogatóinak névsorát, akkor aránylag gyorsan rájövünk, hogy dehogy csepeg, valóságos „államipénzcunami” van ott. A Vasas SC-nek ugyanis nem csak az angyalföldi önkormányzat a támogatója, hanem a III. kerületi önkormányzat is (röplabda?). Mielőtt még nekiállna bárki is megint hazugozni, elárulom, hogy az infó a Vasas SC hivatalos honlapjáról származik... Na persze van tovább is. A teljesség igénye nélkül azok az állami tulajdonú cégek amik szponzorként vannak jelen a Vasasnál (van ami egyszerre több szakosztályba is tolja az állami pénzt): Arany fokozatú (ez nyilván nem „két forint”) szponzorok a Szerencsejáték Rt. és a Tippmix. További szponzorai a Magyar Villamos Művek, a Magyar Közlöny Lap-, és Könyvkiadó, az ELMŰ és a MOL (utóbbi kettő részben állami tulajdon). Szóval valóban pontatlanul fogalmaztam, amikor azt írtam egy hozzászólásban, hogy „az önkormányzat úgyis fenntartja az ingatlant”. Valójában nem „az önkormányzat”, hanem az önkormányzatok és állami cégek tesznek oda annyi pénzt, hogy összejön az ingatlanfenntartás, szerintem.  Jó is, hogy ezt helyretettük, még a végén azt hitték volna az olvasók, hogy a Vasasba csak az angyalföldi önkormányzat tesz „közpénzt”. Pedig dehogy is. Nem akartam senkit megtéveszteni... :)

Persze ez már nem a futball téma, hiszen nem konkrétan a Vasas Futball Kft.-be megy a pénz, csak a Vasas Futball Kft.-t üzemeltető Vasas SC-be. Biztos óriási jelentősége van, de így pontos.

Természetesen egy szóval sem mondom/írom én, hogy a Vasas lenne az egyetlen sportklub (akár futballklub is) ahová állami pénz megy. Teljesen egyértelmű, hogy hazugság lenne ilyent állítani.

A kedves (és fenyegetőző) olvasó (újságíró?) meg tessen csak riasztani a szerkesztőt/APEH-et/Nemzetbiztonsági Hivatalt/CIA-t vagy akit akar, hogy „ez a szemétláda még ezt is leírta a Vasassal kapcsolatban, tessenek már megölni, minimum.” Persze csak a háttérben, sumákban, hogy azért másnap büszkén verhesse az asztalt, hogy a „szöröspatás Orbán eltiporja a sajtószabadságot”.

Elismerem ugyanakkor, hogy a bejegyzés címe valóban sértő/visszatetsző lehet vagy mondjuk úgy, kissé szenzációhajhász. Ezért elnézést kérek a Vasas hívektől. Bár azért azt megjegyzem, hogy ha az ország első számú sportnapilapja (NS) megengedheti magának, hogy címlapon hozzon le olyant az FTC-Siófok (1-2) meccs után, hogy „Szégyenváros”, akkor egy egyszerű blog talán összedobhat egy ilyen címet...


Cimkék: magyar foci, vasas
20 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Hozzászólások

4. gregibrokker 2010-12-20 15:41:03
Lehet nem világos, egy jó állapotú pályát újítattak fel. edzettem már 1-2 műfüvön, de ennek a világon semmi baja nem volt. Mondjuk most meg nagyon fullos lett. Azt hiszem a Market végezte.
3. gregibrokker 2010-12-20 15:38:47
Jó lett, nekem tetszett. Mondjuk az előző bejegyzés kommentei közeoén nem tudtam eldönteni mi a helyzet, pedig már egyre jobban érdekelt :)
Én a Pasaréten edzek külsősként. Azt tudom, hogy volt egy tök jó műfüves nagypálya és egy darabig a Fáy utvába kellett járnunk, mert felujították. Gondolom nem olcsón, még az előző ciklusban történt április előtt nem sokkal.
2. Akarki 2010-12-19 11:46:12
Vannak szurkolótáborok akik nincsenek hozzászokva ahhoz, hogy a klubjukról akár negatív hír is megjelenhet. Ilyen a Vasas is. Hiszen az NSnél nem egy bérletesük dolgozik, így ott max. jóhírek jöhetnek szóba. Vagy a sporttévénél a Somos ikrek, stb. :)
1. kala macska 2010-12-19 07:59:10
Most akkor lesz ég 300 blogod hogy mit hogy gondoltál, meg nem is úgy ,meg akkor is csak az érdekébe, meg ...... Na ne , ha csak betegesen írási kényszer hajt másold le a Balzac Összest, de terheld a jó népet !

Szóljon hozzá!