FN Blog / Fociblog / Várszegi kiszáll a Fradiból?
Nyomtatás Betűméret
Várszegi kiszáll a Fradiból? 2010-11-21 18:30:25
Ezúttal -állítólag- valóban eladja a Fradiban lévő érdekeltségeit, nem úgy, mint 2003-ban. Az FTC elnöksége szerint 1.5 milliárd körüli az ár.

Bár azt még mindig nem tudni, hogy pontosan mit is takar a rejtélyes „érdekeltségek” kifejezés, az már nyilvános, hogy az ár 1.5 milliárd körül lenne. Nehéz is lenne kideríteni, hiszen 2003 óta folyamatos hazudozás, ködösítés lengi körül a Furulyás-Várszegi paktumot. A Fotex vezér kamu kiszállása után azért rendre szivárogtak ki információk. Ami biztos, az a kereskedelmi jogok, ezt ugyanis ma már az érintettek sem tagadják. (érdekes, hogy néhány éve, 2006-ban még ez is tabu témának számított. Na nem mintha manapság igyekezne nagydobra verni a média...)

Ami bizonytalan, tehát csak félinformációkból következtethető:

Játékosbiznisz:

Több, mint valószínű, hogy 2003-as (kamu?) kivonulás után is folyamatosan „parkoltak” Várszegi érdekeltségű játékosok a Fradinál, úgynevezett „kettős szerződéssel”. Tömören, ezen játékosok játékengedélye nem a Fradié volt, a klubnál egy kölcsönadási szerződés révén szerepeltek. Ezáltal viszont az esetleges eladásukból származó bevételek sem a klubkasszát gyarapították. Ez a vonal, amennyiben valóban létezett (vannak erre utaló jelek), McCabe érkezése után szép lassan „elhalt”.

Tévéközvetítési díjak:

Sokan vélik úgy, hogy a kereskedelmi jogok részeként (ez egyébként nem is logikátlan feltételezés) a tévéközvetítések után befolyó összegek sem a klubkasszába kerültek az elmúlt években. Mások szerint viszont megosztozott rajtuk a két fél. McCabe-ék érkezése után feltehetőleg ez az állapot is megváltozott. Már amennyiben eredetileg fennállt, mert pontos információkhoz ezzel kapcsolatban sem lehet jutni, mint ahogy azzal kapcsolatban sem, hogy pontosan mit is tartalmaznak azok a bizonyos „kereskedelmi jogok”.

Részvénycsomag:

Megint csak egy ködös pont. Az szinte biztos, hogy 2003 után a Zrt. részvényeinek egy része, feltehetően csak minimális része, a Fotex vezér kezében maradt. Azt, hogy a részvények sorsa pontosan hogyan alakult 2003 és 2008 között senki sem tudja. Pontosabban aki tudja az nem beszél róla. Érdekes adalék, hogy McCabe érkezése után a klub folyamatosan 3%-nyi tulajdonról beszélt, majd mikor többen is elkezdték feszegetni, hogy McCabe 95%-a és a klub 3%-a sehogy sem hozza ki a 100%-ot, elkezdték az 5%-os tulajdonjogot kommunikálni. Nos, azt azért nehéz elképzelni, hogy a klubnál ne tudták volna már az elején, hogy nekik 3 vagy 5 százalék a tulajdonjoguk (bár ez sem lehetetlen), valószínűbb, hogy a hiányzó 2% egy titokzatos harmadik félnél van, akinek kilétét sem a klub, sem az illető nem akarta nyilvánosságra hozni.

Most olyan dolgokra, mint az internetes megjelenés, a klub honlapja és az ezekhez tartozó reklámjogok, nem akarok külön kitérni, hiszen azzal gyakorlatilag mindenki tisztában van, hogy az Várszegi monopólium.

Nehéz lenne tehát pontosan meghatározni, hogy mit is takarnak azok a bizonyos „érdekeltségek”, melyek értékét 1.5 milliárd Ft-ra taksálja Várszegi. Köszönhető ez annak, hogy a Furulyás-Várszegi paktum záradéka mindkét szerződő felet titoktartásra kötelezte, így igazából konkrétumok nem nagyon fognak előkerülni. Tényként csak azt tudjuk elkönyvelni, hogy Várszeginek, a 2003-as látványos kivonulás ellenére a mai napig is komoly érdekeltségei vannak a Fradiban, melyekért 1.5 milliárdot kér. A legutóbbi tájékoztatás szerint ezt a klub nem tudja kifizetni. McCabe szintén folytatott tárgyalásokat az ügyben, de ezek egyelőre (az ár miatt) megrekedtek. Úgy hírlik azonban, hogy ha némiképp sikerülne faragni az árból, akkor a skót üzletember hajlandó lenne nyélbe ütni az üzletet. Nyilván ez nagy előnyt jelentene neki a befektetőtárs keresésben, hiszen egy klub a kereskedelmi jogok nélkül nem éppen a legvonzóbb befektetés. 

 


Cimkék: fradi, nb1, magyar foci
13 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Hozzászólások

2. jcsab 2010-11-23 19:06:09
Gusztustalan vérszívó várszegi undorító tetű féreg pusztulnál ki mint a dinoszauruszok!!!!!!
1. boros1124 2010-11-23 10:39:02
Üdv!
Ajánlanék egy nagyon jó könyvet. Minden futballos társamnak hasznos kis olvasmány lehet ez a kis könyvcsemege.
konyv-konyvek.hu/50_klubvaltas_ami_megrazta_a_futballvilagot

Szóljon hozzá!