FN Blog / Fociblog / FTC-FTC 2-1, meg a jogos, de igazságtalan tizeneg...
Nyomtatás Betűméret
FTC-FTC 2-1, meg a jogos, de igazságtalan tizenegyes 2010-11-07 18:21:46
„Magunkat vertük meg ezen a meccsen” -Prukner László-

Jó, sőt nagyszerű összecsapást hozott a ZTE-FTC rangadó. Igazi, rangadóhoz méltó hangulat, iram és játék. Azt hiszem, ha ilyen meccseket látnánk hétről-hétre a közvetítésekben, akkor rövid időn belül valóban lenne értelme a hazai stadionok bővítésén gondolkodni...

Az est fényét tovább emelték a mérkőzés utáni nyilatkozatok, melyekben mindkét fél rendkívül korrekt módon értékelte a látottakat. A győztes Csank nem járt örömtáncot (ez mondjuk tőle elég furcsa is lett volna), ugyanakkor úgy látta, hogy egy jó, a játékban jobb ellenfelet sikerült legyőzniük. A vesztes fél, Prukner meg egyenesen úgy látta, hogy csapata saját magát verte meg. Semmi sárdobálás, egymásra mutogatás, kivagyiság vagy ki miért volt szemétláda. Így is lehet...

Alapjában véve nagyon egyetértek Pruknerrel, ezen a meccsen önmagát verte meg a Fradi, még akkor is, ha ott volt az a véleményes büntető a 88. percben. Tetszett az is, hogy mikor az orra alá dugdosták a visszajátszást erről a büntetőről, diplomatikusan csak annyit mondott, nem látta, nem is akar foglalkozni vele, mert ezt a vereséget maguknak köszönhetik. Kassaihoz meg, ahogy az illő, meccs után odament, kezeltek és gratulált neki és a továbbiakban sem kíván azzal foglalkozni, hogy mennyire volt jogos vagy éppen igazságos ez a büntető.

És akkor gyorsan válasszuk is ketté a két dolgot, jogos és igazságos. A kettő nem mindig jár együtt, ezesetben sem. Maróti lökése ténykérdés, azon nem vitatkozik senki, azon sem, hogy ha nagyon szőrősszívűen lapozgatjuk a szabálykönyvet, akkor arra jutunk, hogy ezért bizony be lehet fújni egy tizenegyest. Most abba ne menjünk bele, hogy a labda nem arra ment, így a szituáció nem gátolt helyzetkialakulást, pláne nem ziccert, így viszont egy ilyen szintű „arrébb tessékelés” szerintem max. egy közvetett szabadrúgást ér meg, de inkább még azt sem. Hogy miért nem, arról majd később. Tehát tekintsünk el attól, hogy a labda merre járt, hiszen a szabálytalanság akkor is szabálytalanság, ha a bogyó épp a másik térfélen pattog, maximum más lesz a súlya. Így akkor elfogadhatjuk, hogy Kassai szabálytalanságot látott és fújt, így ha szigorúan vesszük a szabályokat, akkor akár még jogosnak is nevezhetjük a döntését. (ettől még fenntartom a véleményemet, ebben a szituációban közvetett szabadrúgást kellett volna ítélnie)

Más kérdés, hogy igazságos-e ez a döntés. Pláne annak fényében, hogy ilyen szituációból tucatnyit látunk egy-egy meccsen, büntető nélkül. Hogy mást ne említsek, a mai fociban teljesen általános, hogy egy-egy szöglet előtt egyfajta Laokoón csoporttá szerveződik a kapu előterébe összeverődő tíz-tizenöt játékos és egymás kezét, lábát, mezét, haját és fülét rángatva indulnak a beívelt labdára. Ha ilyen szigorúan vesszük, akkor gyakorlatilag minden szögletet automatikusan büntetőnek kellene követnie... Azt meg halkan teszem hozzá, hogy Schembrit legalább háromszor tessékelték arrébb a zalai védők a másik kapu előterében, Kassai sípja mindannyiszor néma maradt. (gyorsan hozzáteszem, hogy véleményem szerint helyesen, ezekért nem szokás büntetőt adni)

Az egészből azt szerettem volna kihozni, hogy vannak olyan döntések, amiknek jogossága ugyan megmagyarázható, mégis kicsit igazságtalannak tűnnek. Kicsit hasonló a helyzet a sárga/piros lapokkal is. Pontosabban azoknak megítélésével. Számtalan esetben látok abszolúte következetlen döntéseket a meccseken. Itt van például a mezrángatás, amiért ugye élből sárga jár a szabályok szerint, így aki ennek okán kap egy ilyen színű kártyát, az valójában nem nagyon vitatkozhat. Ha meg annak előtte volt már egy ilyen kártya a tarsolyában és a másodikkal együtt a pirosat is megkapja, azon sem vitatkozhat különösebben, mert jogos, a szabály szerint ez jár. Igen ám, csak ha az ember azt látja, hogy az adott meccsen már volt 5-6 olyan eset amikor egymást, egymás mezét rángatták, lap nélkül, akkor már közel sem érzi igazságosnak, hogy a hetedik esetben meg előkerül a lap.

Visszatérve a meccshez, én Pruknerrel értek egyet, ahogy a címben is utaltam rá, a Fradi saját magát verte meg ezen a rangadón. Részletkérdés a Kassai által befújt büntető, ami bizonyos értelemben jogos, másrészt igazságtalan volt. És az egész (talán) nem is lenne téma, ha Haber a negyedik percben nem hozza az a gyermekded hibát, ha a Fradi a helyzeteinek legalább a felét kihasználja... Ezeket viszont nem lehet a játékvezető számlájára írni, hacsak azt nem feltételezzük, hogy ez a huncut Kassai a negyedik perc környékén combközép fölé húzta gatyóját, hogy az így kivillanó izmos combjával elterelje Haber kapus figyelmét...

 


Cimkék: magyar foci, nb1, fradi, zte, játékvezetés
31 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Hozzászólások

2. carey200 2010-11-08 19:44:24
Prukner Laci nagyon szimpatikus tanár edző,ért ahhoz,amit csinál.Jó pszichológus,intelligens,képzett sportember.Szurkolók neki,hogy sikerüljön neki a Fradit az élcsoportban tartani!
1. Petrovác Laci 2010-11-08 02:43:46
Jó napot!
Először is ki az a Pukner László?
Csak nem az a krapek ott a fényképen!?
Mert ha ő az akkor nem utolsó feje van!
Manapság már nincs magyar foci....sajnos....

Szóljon hozzá!