FN Blog / Fociblog / Loki-Fradi, kinek fújt a spori?
Nyomtatás Betűméret
Loki-Fradi, kinek fújt a spori? 2010-10-25 19:57:46
Már a mérkőzés előtt egész kis „összeesküvés-elmélet” parádé látott napvilágot, azzal kapcsolatban, hogy kinek fog fújni a játékvezető. Érdekes, hogy az elméletekben rendre feltűnt a Videoton is, mint „Orbáni gárda”, akinek egyengetni kell az útját.

 

Már a mérkőzés előtt egész kis „összeesküvés-elmélet” parádé látott napvilágot, azzal kapcsolatban, hogy kinek fog fújni a játékvezető. Érdekes, hogy az elméletekben rendre feltűnt a Videoton is, mint „Orbáni gárda”, akinek egyengetni kell az útját. Így voltak akik szerint a Fradinak fúj majd Iványi, hogy a Lokit „távol tartsák” a Viditől. Mások szerint meg pont, hogy a Fradi van túl közel a fehérváriakhoz, így a Lokinak kedveznek majd. Nos (szerencsére) Iványi sporttársnak senki sem szólt (vagy ha szólt, nem hallgatott rá) arról, hogy neki bárkinek is kedveznie kellene ezen a meccsen. Nem is fújt senkinek, illetve fújni fújt természetesen, de mindenféle részrehajlás nélkül.

Nem volt könnyű dolga a játékvezetőnek, mert kemény csata zajlott, ahogy az egy rangadón lenni szokott, minden négyzetcentiért nagyot kellett brusztolni. Kemény, de általánosságban nem sportszerűtlen ütközet volt. Két „nehéz” döntése akadt a játékvezetőnek, ami olyan szempontból volt nehéz, hogy fordulópontot hozott, komolyan befolyásolta a mérkőzés képét. Mindkét esetben jól döntött.

Az első mindjárt a negyedik percben. A Loki jutott tizenegyeshez. Többször megnéztem a lassítást, vita nem lehet rajta, hogy a labdát nem érte el a becsúszó láb. Az sajnos nem látszott ennyire tisztán, hogy a csatár lábát elérte-e, megakasztotta-e, de szinte biztos, hogy igen. Mondjuk úgy, 99%-ra tenném, hogy igen, és azt az 1%-ot is inkább csak kekeckedésből tartanám meg... Szóval érzésem szerint egyértelmű büntető volt. Olvastam valahol (már nem tudom, melyik fórumon), hogy azért az ötödik percben nem szokás befújni az ilyent. Nem tudom, ez milyen hülyeség, a tizenegyes az az első percben is ugyanúgy tizenegyes, mint a kilencvenedikben. Vagy éppen a piroslap sincs „időhöz kötve”. Bár az kétségtelenül igaz, hogy előfordul, az első percekben (meg sokszor az utolsókban is) óvakodnak a sporik a „súlyos döntésektől”, igyekeznek csak az egyértelműbbnél is egyértelműbb eseteket „behúzni”. Ez nem jó. A kilencven perc teljes időtartamára ugyanazok a szabályok vonatkoznak...

A másik „súlyos” döntés Kabát kiállítása volt. Szintén nem nagyon lehetett vitatni ennek jogosságát és nem is annyira konkrétan arról a „könyökösről” van szó, ami miatt végül is megkapta a második sárgát... Szóval Kabát Petinek volt két szándékos kezezése (ami ugye egyenként is megérhet egy-egy sárgát), plusz három „könyököse” (amik ugye szintén sárgás megmozdulások), kétszer Balogot, egyszer Csizmadiát ütötte meg. Egyik sem volt ugyan az a tipikus, durva lekönyöklés, de mindhárom esetben kitartott kézzel szállt harcba a bogyóért bés így találta szájon az ellent. Ezek után azért nehéz lenne azt bizonygatni, hogy túl szőrösszívű lett volna Iványi sporttárs amikor a harmadik eset után leküldte a pályáról. Azt hiszem mindennél többet elmond az esetről Herczeg András meccs utáni nyilatkozata. A Loki mestere gyakorlatilag azzal kezdte, hogy elismerte, nagyot hibázott, mikor a szünetben nem cserélte le Kabátot, de sajnos az esze helyett a szívére hallgatott. Ezek szerint Herczeg is nagyjából úgy érezte, ahogy én, Kabát „játékának” nem lesz jó vége. És valóban, valahol várható volt, hogy előbb-utóbb elfogy a játékvezető türelme. Érzésem szerint Iványi az első félidő végén tett egy gesztust a Loki felé, mikor is, bár már erősen a levegőben lógott a játékos kiállítása, lehetőséget adott arra, hogy a szüneteben Herczeg mester oldja meg a problémát és ő vegye le a pályáról a szemmel láthatóan túlpörgött Kabátot. Miután ez nem történt meg, ahogy Herczeg fogalmazott, nem az eszére hallgatott, így a sporinak nem volt más választása, a következő esetnél ismét elővette a sárgáját és vele együtt a pirosat is. Nyilvánvaló, hogy a bíró próbált nem meghozni egy olyan súlyos döntést, amivel „belenyúlhat” a meccsbe, ugyanakkor az is nyilvánvaló, hogy van egy határ, amin túl már nem tolerálhat, hiszen pont azzal nyúlna bele a meccsbe. Nos ezt a határt Kabát már az első félidőben keményen súrolta, sőt talán egy picit már át is lépte. Nem volt kérdéses, hogy ha ezt folytatja, akkor az első adandó alkalommal leküldik a pályáról.

Mindenesetre jó lecke lehet ez Herczeg Andrásnak is, hogy (pláne a nemzetközi porondon) legközelebb az eszére hallgasson. Ha egy játékos már az első félidőben összeszed egy sárgát, aztán rendre az ellenfél arca felé csapkod a kitett kezeivel a párharcok során, azt nem szabad kiengedni a második játékrészre, mert szinte garantált a kiállítása.

Az utóbbi időben rengeteg a panasz a játékvezetéssel kapcsolatban és sokszor egyáltalán nem alaptalanok ezek. Ezúttal azonban Iványi játékvezető valóban kiválóan helytállt egy cseppet sem könnyű mérkőzésen. Apróbb tévedései biztosan voltak (szinte lehetetlen lenne egy-két apróbb hiba nélkül lehozni egy meccset), de súlyos hibát nem vétett, kritikus pillanatokban rendre jó döntést hozott. Igazán kíváncsi vagyok a Nemzeti Sport értékelésére, mert például ha a Fradi-Honvédon hibát-hibára halmozó Weizer 9-es osztályzatot kapott tőlük, akkor Iványinak minimum 15-ös járna... :)

 

(Közben találtam videót is a meccshez, linkelem. Már csak azért is, mert van rajta egy jelenet, ami szintén kapcsolódik a Kabát ügyhöz és legalább annyira beszédes, mint Herczeg nyilatkozata. 0.30-nál Kabát egyik „odasózása” és tisztán látszik ahogy a csapattársai körbeveszik és üvöltöznek vele az eset után (egyikük még nyakon is rántja), hogy téjen már észhez. Úgy látszik már akkor mindenki érezte, hogy ebből előbb-utóbb baj lesz. Pedig még csak a 20. percben jártunk…

A videó: Nyilasi Kabátról: Indulatból nem lehet futballozni - túlpöröghetett a csatár - videó! | Pepsifoci.hu)


Cimkék: játékvezetés, magyar foci
11 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Hozzászólások

1. boomy 2010-10-26 20:12:43
oszinte csodalattal olvasom az ilyen es hasonlo blogbejegyzeseket,es csak amulok,h amit magyarorszagon foci nev alatt emlegetnek meg ezt tudja kihozni az emberekbol.sajnos tudomasul kell(ene) venni vegre h a 80-as evek kozepe ota a "futball" olyan sportag magyarorszagon mint a "szorvanymagyarsag" az antarktiszon.nyilasiek utan mar csak nehany hullocsillag jutott nekunk..........igazan kar

Szóljon hozzá!