FN Blog / Fociblog / Újpest-Fradi, óvás, Vágner is beégett
Nyomtatás Betűméret
Újpest-Fradi, óvás, Vágner is beégett 2010-09-15 21:15:53
Szerintem is kabaré Vágner úr. Pláne az, hogy ön, mint a Játékvezetői Bizottság elnöke nincs tisztában az alkalmazandó szabályokkal. Vagy igen, de akkor meg hazudik...

 

Nyilván a nap slágertémája, óvott a Fradi, játékvezetői műhibákra hivatkozva. Nyilvánvalóan nincs sok értelme, és tessenek elhinni, a klub sem bízik komolyan semmi számára kedvező fordulatban. Egyszerűen csak kezd elegük lenni abból, hogy vannak „speciális” szabályai az MLSZ-nek, amiket csak és kizárólag a Fradi ellen alkalmaznak. (aki kíváncsi az a holnapi bejegyzésemből bővebben is tájékozódhat.)

Az óvás indoka nem elsősorban Marek Heinz egyértelműen téves kiállítása, bár az is megérne egy misét. Pláne ha mellétesszük Böőr Zoli első percekben bemutatott brutális belépőjét, ami a spori szerint még sárgát sem ért...

A „játékvezetői műhibák” jelen esetben azt takarják, hogy a szabályokkal ellentétben, a játékvezető többszöri megszakítás után sem fújta le a mérkőzést. A szabályok szerint ugyanis ha másodszor kell rendbontás okán megszakítani egy meccset, akkor a játékvezetőnek le kell fújnia azt. No ez a „második” talán már az első félidőben bekövetkezett de a második játékrész elején mindenképp. Mint emlékezetes az első újpesti találat után hosszú percekig „használhatatlanná” vált a pálya a bedobált füstgránátok miatt. Így a játékvezető kénytelen volt kényszerszünetet elrendelni, míg nagyjából helyreáll a rend. A második félidőben szintén. Később a ferencvárosi szurkolók vették zokon, hogy az újpesti rendezőgárda lelkes tagjai (számomra érthetetlen okból) egy tűzoltóslaggal kezdték locsolni őket a nem túl kellemes, későőszt idéző hidegben. Ennek okán megpróbáltak utánuk eredni, mígnem a rendőrök megérkezése véget vetett a kibontakozó csetepaténak. Szintén állt a játék. A „dzsimidzsámp” magánparádéjánál meg elindítani sem tudták a játékot. Inkább nem számolom össze, mert a végén kiderül, többször állt a játék, mint ahány támadás volt a meccsen, pedig a 6-0 azt sugallja, hogy volt néhány attack.


Na most azért írtam, hogy Vágner beégett, mert nyilatkozott az ügyben ő is. Bár ne tette volna, akkor naivan hinném, hogy a Játékvezetői Bizottság elnökeként ő talán tisztában van a szabályokkal. De neki márpedig el kellett mondania, mert az MLSZ-nek már rég sikerült kiröhögtetnie magát a jól bejáratott (és legalább annyira tudatlan) akarnokai révén.

Vágner az Origónak nyilatkozott:

Vágner László, az MLSZ Játékvezetői Bizottságának elnöke szerint könnyű helyzetben van, mert tökéletesen ismeri az idevonatkozó hazai és nemzetközi szabályokat. "A bajnokság kezdete előtt külön tájékoztattuk erről a játékvezetőket és a szövetségi ellenőröket, megadtuk számukra az útmutatást... ...Solymosi játékvezető mindenben 1000 százalékosan jól, a szabályok szerint járt el."


Majd még hozzátette:

Nagyon szomorú vagyok, hogy erre a szintre jutottunk el. Ha a Ferencváros azért óvott, mert szerinte bírói műhiba történt, akkor azt mondom, az óvást benyújtó nem rendelkezik a megfelelő és idevágó információval.


Még szerencse, hogy te Laci rendelkezel. Legalábbis elméletben. Vagy legalábbis azt gondolná az ember, hogy a játékvezetői testület feje ismeri a szabályokat. Persze Magyarországon semmi sem biztos, így ez sem. Először arra gondoltam, hogy talán én emlékszem rosszul, esetleg tavaly óta megváltoztatták a szabályokat, így megnéztem az MLSZ honlapján. Konkrétan a versenykiírások közt, a 2010-2011 NB1. Férfi felnőtt bajnokság versenykiírását. Ennek a 20. Egyéb rendelkezések M) pontja a következőket mondja ki:


„Súlyos nézőtéri rendbontás (itt jön egy hosszabb felsorolás, közte a pirotechnikai eszközök is) esetén a játékvezető félbeszakítja a mérkőzést és a jelenlevő ellenőrökkel konzultál a mérkőzés azonnali beszüntetéséről vagy a mérkőzés folytatásáról. Az adott mérkőzésen, a nézőtéren második alkalommal történő súlyos rendbontás után a játékvezető a mérkőzést beszünteti.

Mit nem tetszik érteni Vágner úr? Tessék talán újra elolvasni, netán értelmezni. Elég egyértelmű. Második súlyos rendbontás, mérkőzésmegszakítás után a bírónak le kell fújnia a meccset. Legalábbis a szabályok szerint.

No de feltehetően ez is egy olyan szabály amit csak és kizárólag a Fradi ellen alkalmaznak, más esetekben nem. Az üllői úton ugyanis lefújják, máshol még nem tapasztaltuk, hogy megtették volna, habár lett volna rá ok. Mint, ahogy az is egy ilyen speciális szabály, hogy játékost utólag a meccs videója alapján is el lehet tiltani, lásd Dragóner és Wolfe esete. Már csak azért gondolom, hogy speciális, mert sem előtte, sem utána nem tiltottak még el senkit „videózgatás” alapján, pedig lett volna rá lehetőség más csapatnál is. És persze azt a szabályt is csak a Fradi ellen alkalmazták eddig, hogy adóssággal rendelkező klub nem kaphat licencet. Pedig az elmúlt években is köztudott volt, hogy a fél NB1 nyakig van az adósságban. Mégsem alkalmazták ezt a szabályt sem előtte, sem utána senkire.

Vannak érdekes szabályok na.


Cimkék: magyar foci, nb1, mlsz, játékvezető
62 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Hozzászólások

16. Petrovác Laci 2010-10-16 01:22:37
Ó Sassy már mindent értek!
15. Petrovác Laci 2010-09-30 22:27:53
sassy
Ezt nekem írtad?
14. sassy 2010-09-24 06:56:51
tutimegmondó!te 1 köcsög vagy!
13. Petrovác Laci 2010-09-22 01:22:20
Annak idején én is nagy focista voltam,de senki nem figyelt rám fel!
Most meg ilyen béna,szerencsétlen focistákból sztárokat fabrikálnak!
Ki a faszom az a Vagner?
12. Bence 2010-09-21 14:01:57
Szia Noti!

Egy szóval sem mondtam, hogy az Újpest, vagy a Honvéd szurkolói vagy bárki más sokkal különb volna, persze őket sem kell félteni. Viszont jelen esetben a Fradi szurkolók tették le ismét a névjegyüket az asztalra. Erre pedig nem lehet az a válasz, hogy a másik sem jobb. Ez az egyik legnagyobb baj nálunk. Azzal el lehet intézni, hogy miért viselkedjek ember módjára, ha a más sem viselkedik úgy. Ne ez legyen már a válasz... Egy klub szerintem azzal tudna kitűnni, ha mutatna némi jó példát, elvégre "Fradistának lenni felelőség", vagy micsoda. Nem én találtam ki. :)
11. colomano 2010-09-18 09:38:13
Noti, hiszek neked!
Bár mint ETO szurkoló nem nagyon foglalkoztat a kérdés :)
    1 2 3    Következő 6 »

Szóljon hozzá!